maanantai 29. marraskuuta 2010

Kananmunaton leivonta – osa kaksi

Blogissa on nyt oma erillinen teemasivu kananmunien korvaaminelle. Olen koonnut sivulle toimivaksi todettuja kananmunan tilalla käytettävän tuotteen. Useimmat tuotteista ovat ennestään tuttuja, edullisia, niitä on helppo käyttää ja ne löytyvät lähikaupasta. Päivitän sivua sitä mukaa, kun tietoni kananmunattomuudesta karttuu. Otan erittäin mielelläni tietoa ja vinkkejä vastaan!

Jos aikomuksenasi on leipoa, mutta et oikein tiedä, miten suhtautua reseptissä mahdollisesti pilkottavaan kananmunaan, kannattaa asiaa lähestyä näiden kolmen kohdan kautta:
  • Ohje kehottaa vatkaamaan kananmunat, kananmunan valkuaiset tai keltuaiset vaahdoksi joko sokerin kanssa tai ilman: Kannattaa suosiolla etsiä muualta valmiiksi kananmunaton resepti. Sokerikakulle, kääretortulle, unelmatortulle ja jopa marengille löytyy paljon kanaystävällisiä ohjeita. Ei siis kannata alkaa kikkailla banaanisokerivaahdon tai omenasosesokerivaahdon kanssa, koska se ei tule onnistumaan.
  • Ohjeessa on vain yksi kananmuna, joka pitäisi sekoittaa taikinan sekaan: Kananmunan voi hyvin todennäköisesti vain jättää pois. Sen tilalle voi taikinaan lisätä hiukan nestettä, rasvaa, jauhoja tai kohotusainetta, mutta tämäkään ei aina ole välttämätöntä. Aineiden lisäämisestä ei tosin ole mitään haittaakaan, ja useissa tapauksissa ne vaikuttavat leivonnaisen makuun tai ravintoarvoihin myönteisesti.
  • Ohjeessa on useampi kananmuna, jotka pyydetään sekoittamaan taikinaan: Kananmunien tilalle kannattaa laittaa yhtä tai useampaa kananmunan tavoin käytettävää tuotetta. Useimmissa tapauksissa yksi ainesosa riittää vallan hyvin, mutta joskus voi olla parempi käyttää pariakin raaka-ainetta. Tämä johtuu siitä, että eri raaka-aineilla on erilaisia ominaisuuksia: osa kiinteyttää, osa kohottaa, osa kuohkeuttaa ja niin edelleen.
(Tässä vanhassa postauksessa on lueteltu monia kananmunan tilalla käytettäviä tuotteita, mutta Kananmunatta keittiössä -sivulla näitä raaka-aineita on vain muutamia. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että haluan tarjota tietoa lähinnä niistä kanaystävällisistä raaka-aineista, joiden käyttö on helppoa ja jotka antavat oikeasti hyvän lopputuloksen. Tuosta vanhasta viestistä voi toki etsiskellä inspiraatiota.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu