perjantai 11. helmikuuta 2011

Ystävänpiiras


Tästä piiraasta tekee ystävänpiiraan erityisesti sen muoto, mutta myös se, että raaka-aineet on valittu ystävää ja ystävän terveyttä ajatellen: vehnäjauhot on vaihdettu spelttijauhoihin ja sokeri täysruokosokeriin. Lisäksi pohjaan on tyrkätty jotain tavallisesta poikkeavaa eli mangososetta, joka tuo kivasti makua ja tekee piiraasta hauskasti keltaisen. Löysin Sato-merkkistä mangososetta Sokokselta ja suosittelen käyttämään sitä tai jotain muuta vastaavaa pelkästään mangosta tehtyä sosetta. Hyvä vaihtoehto on tietysti tehdä sose itse tuoreesta mangosta.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Ystävänpiiras
 • 2 dl hienoja spelttijauhoja
 • 1 dl täysruokosokeria
 • 1 tl leivinjauhetta
 • ripaus suolaa
 • 0,25 tl vaniljajauhetta
 • 0,5 dl rypsiöljyä
 • 1 dl mangososetta
 • 0,5 dl riisi-, soija- tai kauramaitoa
 • n. 100 g pakastevadelmia
 1. Sekoita spelttijauhot, täysruokosokeri, leivinjauhe, suola ja vaniljajauhe.
 2. Lisää niiden sekaan öljy, mangosose sekä kasvimaito ja sekoita tasaiseksi.
 3. Kaada taikina rasvattuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista 190 °C:ssa 25 minuuttia tai niin kauan, että piirakan pinta on kauniin ruskea ja siihen työnnettyyn tikkuun ei jää ulosvedettäessä taikinaa.

Piirakan voi syödä sellaisenaan tai tarjota sen kanssa soija-, kaura- tai riisijätskiä, itsetehtyä vaniljakastiketta, valmista soija- tai kauravaniljakastiketta, vaniljasoijavanukasta tai esimerkiksi pursotettavaa soijakermavaahtoa. Olen kuullut monelta ihmiseltä, että Soyatoo!:n pursotettavasta kermavaahdosta loppuu ponnekaasu ennen kuin kaikki soijakerma on tullut purkista ulos. Hyvät käyttöohjeet löytyvät englanniksi valmistajan sivuilta.

Kamomilla sai uudet vermeet – tosin paidan kaula-aukko näyttää hieman kiristävän. Lettinauhatkin on uusittu tulevaa juhlapäivää varten.

2 kommenttia:

 1. Ihana Kamomilla ja ihana banneri :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Tiina :) En malta odottaa ensi torstain maistatusta, jolloin saan paljastaa yhden ihan huippuhauskan asusteen...

  VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu