lauantai 18. kesäkuuta 2011

Vähän terveellisempi teeleipä

 

Halusin leipoa leipää, mutta oli niin kova nälkä, että päätin tehdä nopeita teeleipiä. Vaikka sellainen vehnäjauhoista ja kaurahiutaleista väsätty perusteeleipä onkin muistaakseni ihan hyvää – olen tehnyt sitä edellisen kerran ehkä viisi vuotta sitten – teki mieleni lisätä tähän settiin jotain ekstraa ja jotain valkoista vehnäjauhoa terveellisempää.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.


Vähän terveellisempi teeleipä
  • 3 dl erikoishienoa spelttijauhoa ts. valkoista spelttijauhoa (esim. Sunspelt)
  • 2 dl neljän viljan hiutaleita
  • 1 dl hamppujauhoa
  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 3 dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
  • 2 rkl öljyä
  1. Laita uuni kuumenemaan 225 ° C:en.
  2. Sekoita kuivat aineet ja lisää niiden joukkoon kauramaito ja öljy. Sekoita tasaiseksi. Taikina saa jäädä tosi löysäksi.
  3. Jaa taikina uunipellille leivinpaperin päälle kuudeksi läjäksi. Levitä taikina lusikalla matalaksi.
  4. Paista teeleipiä esilämmitetyssä uunissa 15 minuuttia tai kunnes leipien reunat ovat saaneet kauniin värin.
  5. Syö saman tien. Seuraavana päivänä eivät ole yhtään niin hyviä kuin vastapaistettuina ja reinoiltaan rapeina.
Aika epäilyttävän näköisiä nämä uunista tullessaan kyllä ovat, mutta kun ne peittää esimerkiksi kasvimargariinilla, savusoijajuustolla,  vegesalamilla, tomaatilla ja basilikalla, niin johan näyttääkin hyvältä!


Ja ei, ei tarvitse pelästyä. Kamomillan konditoriasta ei ole tulossa raakaruoka-superfood-terveellisyys-blogia, vaikka pari viimeisintä reseptiä onkin koskenut vähän sen suuntaisia aiheita. Tutulla vehnäjauho-margariini-suklaa-linjalla jatketaan, kunhan kiireet vähän helpottavat.

Sitä ennen toivotan kaikki tervetulleiksi tiistain 21.6. Sikajuhlille Tampereen Keskustorille. Kyseessä on äijämäinen maistatustapahtuma, jossa muun muassa maistellaan proteiinipitoista mättöä ja sikasuunnistetaan. Lisää voi lukea Vegaaniliiton Tampereen paikallisryhmän blogista: vegaaniliittotampere.blogspot.com/2011/06/sikajuhlat-ensi-tiistaina.html 


2 kommenttia:

  1. Hei! Osaatko sanoa, onko hamppujauho käytännössä sama asia kuin hamppuproteiinijauho? Ehkä noissa proteiinimerkeissä on eroja, mutta itselläni on sellaista, josta ei käsittääkseni ole poistettu mitään eikä lisätty mitään, vaan sen ravintosisältö on sama kuin kokonaisen hampun.

    VastaaPoista
  2. Moi Anni Minerva! Hamppujauho on kokonaisesta hampusta tehtyä jauhoa, kun taas hamppuproteiinijauho on etupäässä sitä hampun proteiinia. Eivät siis ole sama asia :) Niiden käyttötarkoituksetkin ovat erilaiset: toista käytetään leivontaan ja muuhun hömppään, toista ravintolisänä urheillessa.

    Tiedoksi muuten kaikille, että teeleivät ovat ihan jees seuraavanakin päivänä, kunhan ne käyttää paahtimessa ennen syömistä.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu