lauantai 2. heinäkuuta 2011

Uusia ruokavaliotunnisteita

Uusin blogin tunnisteita ottamalla mukaan erilaiset ruokavaliotunnisteet. Tunnisteet löytyvät blogin oikeasta reunasta Erityinen ruokavalio? -otsikon alta. Ne eivät ole yhtä ehdottomia kuin Kamomillan konditorian suhtautuminen eläinperäisiin raaka-aineisiin ja tuotteisiin eli jonkinlaista variaatiota puhtaan ja ei-niin-puhtaan erityisruokavalion välillä resepteistä löytyy. Toivon kuitenkin, että tunnisteista on apua heille, jotka etsivät gluteenittomia, sokerittomia, soijattomia, pähkinättömiä, kuumentamattomia tai lisäaineettomia reseptejä. • Gluteenittomat ohjeet ovat pääosin sellaisia, että niiden raaka-aineet on löydettävissä täysin gluteenittomina. Osassa ohjeita on käytetty sellaisia tuotteita (esimerkiksi suklaa), joiden resepti on gluteeniton, mutta joiden sataprosenttisesta gluteenittomuudesta ei ole varmuutta. Tuote on voitu valmistaa esimerkiksi tehtaassa, jossa käsitellään gluteenia sisältäviä raaka-aineita. Jos leivot keliaakikolle, tarkista aina, mitä tuotteita hän voi käyttää.
 • Sokerittomat reseptit ovat sellaisia, joissa ei ole käytetty ns. tavallista sokeria, ruokosokeria, hedelmäsokeria, siirappia jne. Sokerittomissa resepteissä on voitu käyttää agave-, vaahtera- tai taatelisiirappia tai muita vastaavia makeutusaineita, mutta useimmiten näitäkin vain pieniä määriä.
 • Soijattomien reseptien joukosta löytyvät ne ohjeet, jotka ovat sellaisenaan soijattomia tai joiden soijaa sisältävät raaka-aineet (soijamaito, soijakermavaahto jne.) on helppo vaihtaa soijattomiin. Soijattomien reseptien ainesosissa (suklaa, margariini) on voitu käyttää soijalesitiiniä, joten jos valmistat soija-allergikolle leivonnaisia blogin resepteillä, varmista syöjältä, mitä tuotteita hän voi käyttää.
 • Pähkinättömät reseptit ovat sellaisenaan pähkinättömiä tai sellaisia, joista pähkinät voi helposti jättää pois. Pähkinättömissä ohjeissa on voitu käyttää tuotteita, joissa voi olla jäämiä pähkinöistä (esimerkiksi suklaa). Reseptien joukossa on myös sellaisia reseptejä, joissa käytetään siemeniä. Tarkista siis syöjältä, kuinka pähkinätön hänen ruokavalionsa on.
 • Lisäaineettomissa ja vähälisäaineisissa resepteissä ei käytetä sellaisia tuotteita, joista löytyy pitkä lista e-koodeja. Esimerkiksi margariineja, kasvikermavaahtoja tai elintarvikevärejä ei näistä ohjeista löydy tai ne on korvattavissa lisäaineettomilla tai vähälisäaineisilla tuotteilla, kuten kasviöljyllä tai vaikkapa kurkumalla. Ohjeissa on voitu käyttää nostatusaineita, kuten leivinjauhetta tai ruokasoodaa. Kannattaa muistaa, että kauppojen valikoimissa on nykyisin paljon valinnanvaraa eli jos jokin tuote sisältää paljon lisäaineita, voi jokin toinen tuote olla niistä vapaa. Hyviä esimerkkejä tällaisista tuotteista ovat kasvimaidot ja maidottomat jogurtit.
Uusin tunnisteet ensisijaisesti apuvälineeksi blogin lukijoille. Toivon niiden olevan myös kannustimena itselleni, jotta kokeilisin ja kehittelisin uusia erikoisruokavalioreseptejä.

2 kommenttia:

 1. Löysin juuri blogiisi. Etsin gluteenittomia leivontareseptejä, kun vegaaninen lapseni joutui nyt gluteenittomalla ruokavaliokokeilulle. En osannut kuvitellakaan, että löytäisin vegaanisia ja gluteenittomia ohjeita. Tää on ihan huippua! Huomenna kokeilen leipoa.
  Ja todella hienoja kaukkuja olet tehnyt.

  VastaaPoista
 2. Moi, Anna ja kiitokset kehuista :) Toivottavasti resepteistä on apua, vaikka gluteenittomalla osastolla ei vielä ihan kauheasti leipomisreseptejä olekaan, vaan enempi hedelmäsalaattisettiä.

  Kannattaa tutustua näihin sivuihin, sillä sieltä varmasti löytyy enempi tietoa ja taitoa:
  - http://www.manifestvegan.com/
  - http://xgfx.org/

  VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu