Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Vadelmajäätelö


Alunperin minun piti tehdä mansikoita varten jonkinlainen kastike, mutta koska jääkaapista sattui löytymään vadelmasoseen jämät sekä muut tarvittavat aineet ja jäätelökoneen kylmäelementti oli sopivasti pakastimessa odottamassa hommia, päätinkin valmistaa jäätelöä. Syntyikin siis raikkaan kirpsakka jätski! Sen valmistamiseen kuluu jäätelökoneesta riippuen korkeintaan tunnin verran. Sitäkään ei tarvitse kokonaan vahtia koneen vieressä.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.


Vadelmajäätelö (4 annosta)
  • 1 prk kauravaniljakastiketta (esim. Sunnuntai)
  • 0,5 prk Tofutti Sour Supreme -soijahapankermaa
  • 2 dl vadelmasosetta (esim. Sato)
  • 0,25 tl vaniljajauhetta
  • maun mukaan sokeria (itse käytin 5 rkl kookossokeria ja 3 rkl ruokosokeria)
  1. Vatkaa kauravaniljakastike kuohkeaksi.
  2. Lisää joukkoon Sour Supreme, vadelmasose ja vanilja sekä niin paljon sokeria, että maku miellyttää sinua.
  3. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeen mukaan.
  4. Tarjoile heti ja koristele halutessasi maidottomalla valkoisella suklaalla.
  5. Jos kaikki jäätelö ei kulu kerralla, pakkaa se sopivina kerta-annoksina pakastimeen. Jos jäätelö kovettuu pakatimessa kivikovaksi, niin anna sen pehmentyä huoneenlämmössä tai jääkaapissa jonkin aikaa ennen tarjoilua.
Sato-merkkisiä hedelmä- ja marjasoseita on ollut myynnissä esimerkiksi Sokoksella, mutta soseita valmistavan Bonnen nettisivuilta ei näitä soseita jostain syystä löydy. Sen sijaan sivujen Ammattilaiset-osastolta löytyy Bonne-merkkisiä litran ja puolen litran kokoisia soseita. Toivottavasti edes jotkut näistä tulevat myyntiin myös tavallisten ihmisten kauppoihin. Plussaa annan siitä, että Sato- ja Bonne-soseet on valmistettu aina vain yhdestä ainesosasta: vadelmasoseessa on siis vain vadelmaa, omenasoseessa vain omenaa ja niin edelleen.

Miinusta sen sijaan tulee (ainakin Sato-purnukoiden kohdalla) siitä, että tämä yksinäinen raaka-aine ei ole luomua eikä sen alkuperämaata ole merkitty pakkauksiin. Varsinkin omenoiden, vadelmien, mustikoiden ja vastaavien Suomessakin kasvavien marjojen ja hedelmien kohdalla ostajan on helppo vahingossa kuvitella, että koska tuote on valmistettu tai pakattu Suomessa, ovat sen raaka-aineetkin peräisin Suomesta. Todennäköisesti lainsäädäntö antaa mahdollisuuden tällaisille pakkausmerkinnöille, mutta omasta mielestäni asioiden ilmoittamatta jättämisessä on tällaisissa tapauksissa hieman huiputuksen ja viherpesun makua. Taidanpa siis laittaa kyselyä Bonnelle, että mistäpäin maailmaa heidän tuotteidensa hedelmät ja marjat tulevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti