lauantai 6. elokuuta 2011

Mustaherukkaruudut

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Edellisessä kirjoituksessa alkanut ruutuvillitys jatkuu. Syy sille on se, että pehmeän tofun pakkauksesta vain puolet kuluu yhteen ruutuohjeeseen, joten on oikein kätevää leipoa siitä lisää ruutuja!



Mustaherukkaruutujen ohje myötäilee kovasti sitruuna- ja limeruutujen ohjeita. Oikeastaan se myötäilee niitä jopa niin paljon, että täytteen sekaan hupsahti hieman turhan paljon sokeria, koska en innostuksissani tajunnut, että mustaherukka ei ole niin hapanta kuin sitruuna tai lime. Ohjeen sokerimäärää voi siis huoletta vähentää vaikkapa puoleen, mikäli ei pidä ihan kauhean makeasta.

Myös tämän ohjeen voi helposti muuntaa gluteenittomaksi tai perusvehnäjauholliseksi, jos speltti kuulostaa liian kummalliselta.

Mustaherukkaruudut

Pohja

  • 150 g vegaanista margariinia (katso lista täältä)
  • 1 dl ruokotomusokeria
  • 4 dl erikoishienoja spelttijauhoja (tai 3 dl gluteenittomia jauhoja tai vehnäjauhoja)
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 C:en. Rasvaa ja jauhota tai vuoraa vuoka leivinpaperilla. (Kun leivinpaperin ensin rypistää kädessä palloksi, on se avaamisen jälkeen helpompi levittää vuoan pohjan ja reunojen myötäisesti.)
  2. Vatkaa margariini ja tomusokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää spelttijauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle.
  3. Paista pohjaa esilämmitetyssä uunissa 10 min. ja valmista tänä aikana ruutujen täyte.

Täyte

  • 4 dl mustaherukoita
  • 150 g pehmeää tofua
  • 0,5 dl limen mehua
  • 2 dl sokeria (tai vähemmän)
  • 2 rkl ohrakasta (tai perunajauhoja tai maissitärkkelystä)
  • 2 rkl erikoishienoa spelttijauhoa (tai gluteenitonta jauhoa)
  1. Soseuta mustaherukat sauva- tai tehosekoittimella. Lisää pehmeä tofu, limen mehu, ohrakas ja spelttijauhot ja sekoita tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon sokeria sen verran, että seos maistuu mielestäsi sopivan makealta.
  2. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista n. 25 min. Leivonnainen on valmis, kun sen täyte on hyytynyt eli kun se ei heilutettaessa hylly pahasti.
  3. Anna leivonnaisen jäähtyä kunnolla ja leikkaa se sitten kostutetulla, terävällä veitsellä sopiviksi paloiksi. Jos haluat siistit leikkauspinnat, huuhtele veitsi aina parin leikkauskerran jälkeen, sillä täyte on tahmaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu