Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

tiistai 29. marraskuuta 2011

Lehtikaalisipsit


Terveellisiä sipsejä!

En oikeastaan koskaan aikaisemmin ole tutustunut lehtikaaliin sen paremmin, vaikka syytä olisi: se sisältää ison määrän rautaa, kalsiumia, C-vitamiinia, K-vitamiinia, proteiinia ja mitä vielä. Harmillista on, että lehtikaalin saatavuus on aika heikkoa ainakin Tampereella, joten eipä sitä ole sitten siitäkään syystä tullut ostettua.Koska ylisanoin ryyditettyihin lehtikaalisipsiohjeisiin (kale chips) törmää todella usein amerikkalaisissa blogeissa, keittokirjoissa ja keskustelufoorumeilla, halusin ehdottomasti kokeilla tehdä niitä itsekin. Yllätyin siitä, kuinka helppoa niiden valmistaminen on ja kuinka rapeita niistä ihan oikeasti tulikaan.

Lehtikaali maistuu raakana voimakkaan karvaalta ja se vaatii reipasta pureskelua. Sipseiksi paahdettuna se sen sijaan tuoksuu ja maistuu mukavasti, mutta ei häiritsevästi, kaalilta ja rouskahtaa hampaissa, kuten sipsien kuuluukin.

Lehtikaalisipsit
 • 100 g lehtikaalia
 • 2 tl oliiviöljyä
 • ripaus suolaa
 1. Ota lehtikaalin varresta tiukasti kiinni ja vedä siitä lehdet irti. Revi lehdet suupalan kokoisiksi paloiksi. Huuhtele lehtikaali ja kuivaa hyvin. Kuivaa lehdet keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin tai jos omistat sellaisen, niin käytä salaattilinkoa. Jos lehdet ovat uuniin mennessään märkiä, ne höyrystyvät pehmeiksi, eivätkä paahdu rapeiksi.
 2. Laita lehtikaali kulhoon ja kaada päälle oliiviöljyä sekä ripaus suolaa. Hiero öljy ja suola lehtikaaliin käsilläsi siten, että kaikki lehdet ovat tasaiseksi öljytyt.
 3. Asettele lehtikaalin palaset uunipellille leivinpaperin päälle siten, että lehdet eivät ole toistensa päällä, jotta ne pääsevät paahtumaan eivätkä höyrystymään.
 4. Paista lehtikaalin palasia 175-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia ja tarkkaile niitä koko ajan. Sipsit ovat valmiit, kun ne ovat reunoiltaan hieman ruskeat, mutta eivät palaneet. Omat sipsini valmistuivat n. 7 minuutissa.
 5. Rouskuttele menemään!


Ohjeen annos mahtuu kerrallaan uunipellille, mutta siitä riittää syötävää korkeintaan kahdelle vain vähän sipsinhimoiselle henkilölle. Jos siis valmistat sipsejä bileisiin tai muuten vain isommalle porukalle, kannattaa ohje moninkertaistaa. Paista sipsit kuitenkin useammassa erässä, jotta niille ei käy, kuten reseptissä jo kahteen kertaan varoiteltiin.

3 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta, vihdoin kivoja rouskutteluherkkuja terveellisemmin!

  VastaaPoista
 2. nam. ruohonjuuresta ostin jotain sourcream&onion tyyppisiä kaalisipsejä. olivathan ihan mielettömän hyviä. pitäsi keksiä, mitenkä noiden maustaminen onnistuu... jotain tapioka- tai muuta tärkkelystä oli käytetty niissä kalliissa herkuissa.

  VastaaPoista
 3. Olkaapa hyvät :) Lehtikaalia näkee niin harvoin myynnissä missään, että näitä sipsejä on jo ehtinyt tulla ikävä viime syksyn jälkeen. Ensi kesänä voikin sitten miettiä niitä uudenlaisia kale chips -mausteita!

  VastaaPoista