Vaikka syyni olla vegaani ovatkin vegaaninaoloaikanani tarkentuneet saadessani lisää tietoa eläinten kohtelusta ja niiden oikeasta, lajille tyypillisestä elämästä, on kaikkein tärkein syy veganismilleni alusta asti ollut se, että minulla ei ole oikeutta päättää kenenkään toisen elämästä. Tämä on ollut minulle se kantava ajatus jo ennen kuin oikeasti sisäistin sen, mitä esimerkiksi kananmunien, maidon ja villan tuotannossa on pielessä.
Jokainen eläin on yksilö, jolla on oma elämänsä, omat suunnitelmansa, omat tunteensa ja omat tarpeensa. Kaikelle eläintuotannolle on olennaista se, että ihminen tekee eläimen puolesta päätökset kaikesta sen elämään liittyvästä: hedelmöittymisestä, emosta vierottamisesta, elintilasta, lajitovereista, virikkeistä ja kuolemasta. Luonnonvaraisten eläinten tappamisen kohdalla ihminen tekee pääsääntöisesti päätöksen vain tuosta viimeisestä. Se ei tee metsästyksen tai kalastuksen eettisestä taakasta sen kevyempää: mikä voisi olla eläimelle itselleen tärkeämpää kuin sen oma elämä?
Olen vegaani myös ympäristö-, solidaarisuus- ja terveyssyistä. Vegaaniruokavalion ympäristövaikutukset ovat vain murto-osa sekasyöjien tai maitoa ja munia syövien kasvissyöjien vastaavista. Tämä siis riippumatta siitä, mistä päin maailmaa vegaanin ruoka tulee. Syy tälle on yksinkertaisesti se, että eläimet eivät elä pyhästä hengestä. Jotta niiden lihakset kasvaisivat ja ne tuottaisivat munia, maitoa ja muita hyödykkeitä, tarvitsevat ne syödäkseen valtavat määrät enemmän ruokaa kuin mitä niistä jää jäljelle ihmisten ruokapöytiin. Rehuntuotanto kuluttaa varsin mahtipontiset määrät muun muassa lannoitteita, hyönteismyrkkyjä, makeaa vettä ja fossiilisia polttoaineita.
Tässä hyvin konkreettinen ja samalla nokkela laskelma eri ruokavalioiden ilmastovaikutuksista. Klikkaamalla näet kuvan isompana.
Koska maailmamme on kovin epäreilu paikka, ei kaikilla ihmisillä ole yhtälaista mahdollisuutta valita meille tuttua elämäntapaa. Olen etuoikeutetussa asemassa, koska voin valita, mitä syön. Oma valintani on ruokavalio, joka pyrkii olemaan kaventamatta muiden ihmisten valinnanvapautta ottamalla huomioon ympäristöasioiden lisäksi muun muassa sen, kasvatetaanko köyhässä maassa rehua rikkaissa maissa syötäviä eläintuotteita varten. Veganismi onkin omalla kohdallani myös kannanotto oikeudenmukaisemman maailman puolesta.
Vegaaniruokavalio ei tietenkään ole automaattisesti tae normaalipainosta, hyvistä veriarvoista tai elintasosairausvapaasta elämästä. Se on juuri niin terveellinen kuin sitä noudattava ihminen siitä itselleen tekee, aivan kuten kaikki muutkin ruokavaliot. Jos kuitenkin vertaan nykyistä hieman pullaisaa ruokavaliotani siihen, jota noudatin ennen vegaaniksi ryhtymistä, olen melko varma siitä, että asiat ovat kohdallani nyt paremmin, kuin jos olisin jatkanut sekasyöjänä. Vanhalla ruokavaliollani olisin todennäköisesti jo nyt kolmikymppisenä kärsinyt eräistä opituista ja tietyistä perityistä terveyteen liittyvistä sukurasitteista.
Olen itseni puolesta aina hyvin iloinen lukiessani uutisia tutkimuksista, jotka kertovat lihan kulutuksen yhteydestä syöpäsairauksiin tai vaikkapa vegaanien alhaisesta kaihiinsairastumisriskistä verrattuna sekasyöjiin. Vieläkin tärkeämpänä terveydellisenä seikkana pidän sitä, että voin henkisesti hyvin tietäessäni elämäntapani aiheuttavan mahdollisimman vähän haittaa toisille eläville olennoille. Tiedän, että se kuulostaa kovasti hippeilyltä, mutta niin se vaan on.
Toisten puolesta olen erityisen iloinen silloin, kun katselen esimerkiksi Farm Sanctuaryn videoita eläimistä, jotka on pelastettu parempiin oloihin tuotantolaitoksista. Koska vegaaninaolo voi joskus olla raskasta miettiessä niitä miljoonia ja taas miljoonia eläimiä, joita kasvatetaan ruoaksi, kannattaa ehdottomasti välillä tutustua myös niihin eläimiin, jotka saavat elää elämänsä parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä muutama heistä:
Ihanaa ystävänpäivää kaikille elollisille!
PS. Koska haluan blogini olevan myönteinen ja iloinen paikka, jossa pääosassa ovat eläinystävälliset söpöilyherkut, en aio tässäkään kirjoituksessa kertoa tämän tarkemmin siitä, miten me ihmiset kohtelemme eläimiä. Voit kuitenkin halutessasi tutustua seuraaviin linkkeihin:
Syötävät eläimet:
Eläimet, joihin pukeudutaan:
Eläimet viihde- ja muussa käytössä
- Eläinkokeet
- Delfinaariot
- Sirkukset (sivun keskikohdalla)
- Eläintarhat
- Lemmikkieläimet
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti