Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Banaani-taateli-kaurakeksit


Jos haluat rapeita ja yltiömakeita keksejä eli sellaisia keksejä, joita keksit normaalisti ovat ja joita itsekin niin rakastan, niin älä tee näitä. Jos sen sijaan haluat keksejä, joihin ei ole lisätty sokeria, mutta jotka silti maistuvat makoisilta, niin nämä ovat siihen hommaan oikein hyvä ratkaisu.


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.


Banaani-taateli-kaurakeksit (n. 24 kpl)
  • 3 banaania
  • 0,75 dl kookosöljyä
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 2 tl kanelia
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl taateleita pieneksi pilkottuna
  • 5 dl kaurahiutaleita
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 C-asteeseen ja levitä leivinpaperia kahdelle uunipellille.
  2. Muussaa banaani ja sekoita sen joukkoon kookosöljy, vaniljajauhe, kaneli, suola, leivinjauhe sekä taatelit. Lisää lopuksi kaurahiutaleet.
  3. Jaa taikina uunipelleille pieniksi keoiksi ja litistä niitä hieman matalammiksi.
  4. Paista esilämmitetyssä uunissa, yksi pellillinen kerrallaan n. 15 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun niiden pohjat ovat muuttuneet kauniin ruskeiksi.
Rakenteeltaan nämä tosiaan ovat peruskeksejä huomattavasti pehmeämpiä, mikä johtuu sekä siitä, että näissä on paljon banaania että siitä, että näissä ei ole lainkaan sokeria. Näitä keksejä voi syöttää hyvällä omallatunnolla vaikka lapsille aamupalaksi, kunhan muistaa sen, että kanelia ei kannata syödä suuria määriä. Suurin piirtein kaikki peruskaupoissa myytävä peruskaneli on kassiakanelia, josta löytyy ikävää ainetta eli kumariinia. Kumariinivapaata ceylonkanelia löytyy luomu- ja muista erikoisliikkeistä. Nämä keksit sopivat myös keliaakikoille, kunhan näissä käyttää niin sanottua puhdaskauraa.

Keksien idea on lähtöisin Colleen Patrick-Goudreaun kirjasta nimeltä Color Me Vegan, jota suosittelen kaikille heille, jota ruoan herkullisuuden lisäksi kiinnostavat sen ravintoarvot. Kirjan reseptit on jaoteltu värien mukaan, esimerkiksi punaisiin, keltaisiin, sinisiin ja vihreisiin. Kasviksissa värit ovat olemassa ei niin yllättäen myös muista syistä kuin silmäniloksi. Eri värit kertovat erilaisista fytokemikaaleista eli vielä ainakin osittain hieman tuntemattomista ravintoaineista, kuten flavonoideista ja karotenoideista. Kirja inspiroi ainakin minua katselemaan vihannesosaston tuotteita vähän toisenlaisella silmällä.

8 kommenttia:

  1. Tällaisia terveellisempiä herkkuja yritän minäkin kehitellä. Varsinkaan pikkuväkeä ei kehtaa ihan sokerilla kuorruttaa. Huomisille pikkuvieraille voisinkin jotain tämäntyyppistä tehdä. Katsotaanpa mihin ehdin.

    VastaaPoista
  2. Tämä ei nyt varsinaisesti aiheeseen liity, mutta onko kukaan ikinä kertonut kuinka pelottavan näköinen tuo "mollamaija" on?:D

    VastaaPoista
  3. Kiitos taas loistavasta reseptistä!
    Parasta tässä blogissa on kyllä se, että vaikka me ei olla vegaaneja, ei edes kasvissyöjiä, niin nämä reseptit sopivat meidän moniallergiselle suvulle juuri maidottomuuden, munattomuuden jne vuoksi :)
    Huomasin myös tuon pähkinätön kategorian, mahtavaa!

    VastaaPoista
  4. Paula: Oli kiva tehdä välillä jotain ns. terveellisiä leivonnaisia :) Nämä itse asiassa tulivat tarjolle Vegaaniliiton luennolle, jossa puhuttiin lasten, raskaana olevien sekä imettävien äitien vegaaniruokavaliosta, ja siksi halusin jättää kekseistä sekä sokerin että gluteenin pois.

    aliina: Itseäni ei Kamomilla-nukke tietenkään pelota, mutta varsinkin sen nappisilmien vuoksi se tuo mieleen Coraline-elokuvan (ja kirjan), jossa on "vähän" pelottavia nappisilmäisiä ihmisiä :D

    La Petite Princesse: Kiitos kehuista :) En kirjoita tätä blogia vegaaneille, vaan ihan kaikille muillekin. On kuitenkin erityisen mahtavaa kuulla, kun joku kertoo löytäneensä täältä reseptejä sellaisille tyypeille, jotka eivät voi terveys- tai muista syistä syödä tiettyjä tuotteita. Valitettavan moni luulee edelleenkin, että leipoa voi vain kananmunien ja muiden allergisoivien tai epäeettisten tuotteiden kera, vaikka todellisuus onkin täysin toinen :)

    VastaaPoista
  5. Mulla ei ole kookosöljyä, millähän sen voisi korvata? :)

    VastaaPoista
  6. Eiköhän sen tilalla voi käyttää joko rypsiöljyä tai margariinia. En ole itse kokeillut, mutta en keksi syytä sille, miksi näin ei voisi tehdä :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos kivasta ohjeesta. Kananmunatonta reseptiä kävin hakemassa, ja löysin tämän. Pitää kokeilla toimiiko riisi tai tattarijauholla gluteenittomana.

    VastaaPoista
  8. Ole hyvä, Laura :) Arvelisin, että myös tattarihiutaleet toimisivat näissä.

    VastaaPoista