Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

perjantai 15. kesäkuuta 2012

Reilua suklaamaistelua

 

Minun on pitänyt jo pitkään listata blogiin peruskaupoista löytyviä vegaanisia reilun kaupan suklaita, sillä valikoimaa on aika mukavasti. Eilen tein ostoskierroksen Sokokselle, K-Supermarketiin ja Lidliin. Jätin Siwan logistiikkasyistä väliin, vaikka tiesin sieltäkin löytyvän maidotonta reilun kaupan suklaata. Unohdin tarkoituksella myös erikoisliikkeet, kuten Runsaudensarven, Ruohonjuuren ja Punnitse ja säästä -kaupan, vaikka nekin ovat lähikauppojani (ja joista yhdessä vietän sattuneesta syystä hyvinkin paljon aikaa).Keksin, että järjestän tänään Vegaaniliiton Tampereen ryhmän kokouksessa suklaamaistelun, jotta saisin mukaan myös hieman arvioita siitä, miltä eri suklaat maistuvat. Lajittelin suklaat kahteen kategoriaan sen mukaan, olivatko ne maustamattomia vai maustettuja. Maistelimme suklaita "sokkona" kokoustamisen ohessa ja kirjoitimme arvioita lapuille. Kokouksen lopuksi kävimme kommenttimme läpi ja totesimme, että kovin erilaisiltahan ne suklaat maistuivat. Annoimme suklaille myös arvosanat asteikolla 1–5, jossa ykkönen oli huonoin ja vitonen paras.

Testitarjottimelle pääsi reilun kaupan suklaiden lisäksi yksi epäreilu luomusuklaa, koska en ollut sitä vielä maistanut ja koska sen pakkaus näytti kovin houkuttelevalta. Kuinkas sille kävi? Muun muassa se selviää seuraavasta raportista.


Dammenberg, True Love Mint, reilu ja luomu
keskiarvo 4- (alin arvosana 1 ½, korkein arvosana 5)
 • Mintun maku ja tuoksu saivat paljon kiitosta.
 • Makua kommentoitiin myös teräväksi, makeaksi ja pehmeän rasvaiseksi.

Dammenberg, True Love Dark, reilu ja luomu
keskiarvo 3+ (alin arvosana 2-, korkein arvosana 4)
 • Tumma suklaa, joka ei ole liian kitkerä.
 • Hyvä perussuklaa.

Anthon Berg, Fairtrade mint & cocoa suklaa, reilu
keskiarvo 3+ (alin arvosana 2, korkein arvosana 4-)
 • Koostumuksessa kiiteltiin rakeisuutta ja pehmeyttä. Tosin mukanaolleita kaakaonibsekä luultiin krokanteiksi.
 • Mintun maun toivottiin olevan voimakkaampi, mutta mausta muuten pidettiin.

Dammenberg, Secret Passion karhunvadelma, luomu
keskiarvo 3- (alin arvosana 2, korkein arvosana 4)
 • Karhunvadelmaa ei arvannut karhunvadelmaksi, eikä se juuri maistunut suklaan seassa, mistä suklaa saikin monelta kielteistä palautetta.
 • Väri oli kiva ja suklaa itsessään maistui miellyttävältä.

Anthon Berg, Fairtrade liqourice & salmiac, reilu
keskiarvo 3- (alin arvosana 1 ½, korkein arvosana 4)
 • Makuyhdistelmä aiheutti sekä ihastusta että kummastusta: hyvää, tunkkaista, pistävää.
 • "Erikoismies-maalaritaiteilijasuklaata."

Lidl, reilun kaupan tumma suklaa
keskiarvo 3- (alin arvosana 2, korkein arvosana 4)
 • Tämänkin suklaan maku jakoi mielipiteitä: tylsähkö, täyteläinen, hyvällä tavalla mauton.
 • Suklaan kaunis kuviointi herätti ihastusta.

Pirkka, Tumma suklaa, reilu ja luomu
keskiarvo 2 ½ (alin arvosana 2, korkein arvosana 3)
 • Maustamattomaksi suklaaksi tämä maistui monen mielestä hedelmäiseltä ja omituiselta. Koostumusta ja tuoksua kuitenkin kehuttiin.
 • Moni kummasteli lopuksi saatuaan tietää tuotteen nimen, että onko tuote muuttunut, sillä aikaisemmin se on maistunut kovin erilaiselta.

FairMary, Tumma suklaa, reilu
keskiarvo 2 ½ (alin arvosana 1+, korkein arvosana 4)
 • Tätä kutsuttiin hyväksi perussuklaaksi.
 • Rakenne oli hyvin sulava ja pehmeä.

Kauhean suurta hajontaa ei suklaiden arvosanojen keskiarvoissa ollut, vaikkakin jokaisen yksittäisen suklaan kohdalla mielipiteet jakaantuivatkin moneen suuntaan. Keskiarvon perusteella eniten tässä maistelussa tykättiin Dammenbergin minttusuklaasta ja vähiten Pirkan ja FairMaryn suklaista. Dammenbergin minttusuklaa on myös minun mielestäni paras näistä suklaista sellaisenaan syötäväksi.

Leivontasuklaan valintaa kannattaa miettiä sen perusteella, mihin tarkoitukseen suklaata aiotaan käyttää. Mousseissa, suklaakakuissa ja muissa sellaisissa asioissa, joissa suklaa sulatetaan muiden aineiden joukkoon ei suklaan maulla ole ihan kamalan kamalasti merkitystä – tai tottakai sillä on, jos haluaa hifistellä. Kakun päälle sulatettavissa kuorrutteissa ja suklaahippukekseissä suklaa kannattaa valita oman makumieltymyksen mukaan, koska suklaa maistuu näissä tapauksissa enemmän yksittäisenä ainesosana.


Maistelu oli mukavaa, joten varmaankin joskus tulevaisuudessa maistelutan vaikkapa vegaanisia vaaleita tai valkoisia suklaita, joita niitäkin löytyy sopivista kaupoista jo hurjat määrät. Taviskauppojenkaan suklaavalikoima ei rajoitu pelkästään näihin tässä kirjoituksessa mainittuihin, sillä monia muitakin suklaita on tarjolla. Listaan voi tutustua mainion Vegaanituotteet.net-sivuston suklaaosastolla. Siihen, miksi itse valitsen pääasiassa aina reilun kaupan suklaan, voi tutustua lyhyesti tässä aikaisemmassa kirjoituksessani.

4 kommenttia:

 1. Suklaamaistelu, mahtavaa! Karhunvadelma- ja Lidlin suklaata en olekaan maistanut, mutta tuohon laku/salmiakki suklaaseen olen ihastunut. Sitä ei vain harmikseni enää täältä ole löytynyt.
  Pitäisi päästä käymään kaupungissa (Oulu)!

  VastaaPoista
 2. Voi jospa oisin saanut olla mukana! :D Hyvältä vaikuttaa maistelut. Vitsit, mistähän tuota Anthon Bergin Fairtrade liqourice & salmiac -suklaata löytäisi täältä Oulun korkeudelta. Vegaanista (tummaa) almiakkisuklaata olen kaivannut jo pitkään, joten heti kun kuulin sellaisen olemassaolosta laitoin ainakin Citymarketille toiveen vetämään, saa nähdä tuleeko vastakaikua.

  VastaaPoista
 3. Toi salmiakkisuklaa oli kyllä mullekin tosi iloinen löytö, yleensä vegaaniset suklaat maustetaan aika varman päälle jostain syystä. Karhunvatukka on varmaan myös tosi jees!

  VastaaPoista
 4. Ostin salmiakkisuklaan K-supermarketista, joten luulisin muidenkin Keskon kauppojen voivan ottaa sitä valikoimiinsa. Itse en mitenkään erityisesti siihen ihastunut :)

  VastaaPoista