keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Gluteenittomia leipiä ja lahjavinkkejä

Myönnän harrastavani kirjakauppashoppailua. Sen lisäksi, että ostan keittokirjoja, joita joku muu on suositellut, teen paljon harkittuja heräteostoksia. Selailen nettikirjakauppojen tarjontaa usein hakusanalla "vegan" ja poimin ostoskoriin sellaisia kirjoja, joiden nimi ja kansikuva vaikuttavat kiinnostavilta – joskus saatan lueskella netistä muiden kirjoittamia arvosteluita kirjoista, mutta en aina jaksa vaivautua. Ainoastaan kerran olen päätynyt palauttamaan tällä tavoin tilaamani kirjan, eikä siinäkään kirjassa varsinaisesti ollut mitään muuta vikaa kuin se, että sen resepteissä käytettyjä raaka-aineita ei ole saatavilla Suomesta.
Kannoin eilen postista kotiin ison kasan keittokirjoja ja kahteen niistä olen jo ehtinyt tutustuakin. Toinen näistä kahdesta kirjasta on Joni Marie Newmanin kirjoittama Vegan Food Gifts. Kirjassa on reseptejä sekä valmiisiin ruokalahjoihin että "lisää vain öljy ja soijamaito" -tyyppisiin leivonta- ja ruoka-aineksiin. Reseptien joukosta löytyy esimerkiksi keksilahjoja, papukeittolahjoja, popkornisettilahjoja ja macaroni & "cheese" -aineslahjoja. Kirjassa on myös ohjeita itsetehtyihin rasioihin ja pusseihin. Sen lisäksi, että kirjan ohjeet vaikuttavat tosi päteviltä, kirja on tosi kaunista katseltavaa. Jos siis näpertely ja kotikutoiset lahjat kiinnostavat, suosittelen tutustumaan tähän kirjaan paremmin.


Toinen kirjoista on Jennifer Katzingerin Gluten-Free & Vegan Bread, josta ehdin jo yhden leivän leipoakin. Leipä taisi hieman kärvähtää* ja rakenteeltaan se oli melko tiivis, mutta se maistui minun ja muutaman maistelijakollegan mielestä hyvältä. Kirjassa on tietysti tosi paljon erityyppisiä leipäreseptejä, mutta sen lisäksi kirjassa on tietoa siitä, mitkä asiat kannattaa tehdä toisin, kun leipoo ilman gluteenia. Kirjan leivät on leivottu monista eri jauhoista, joista suurimman osan löytää Suomestakin melko vaivatta ja loput löytää sitten erikoiskaupoista, etnisistä kaupoista ja nettikaupoista. Kunhan se kuuluisa kiire hieman hellittää, aion testata kirjan ohjeista ainakin grissineitä, patonkia ja perunaleipää. Jos haluat syödä vähemmän tai et lainkaan gluteenia, ja kaupan leivät eivät houkuttele, kannattaa tämä kirja hankkia hyllyyn.

 *Kärvähtämiselle Tiina H. löysikin syyn! Joidenkin kirjan reseptien paistoajat ovat liian pitkiä, koska kirjailijan uunissa oli ongelmia testausvaiheessa. Ongelmat tulivat ilmi vasta kirjan ilmestymisen jälkeen. Täältä löytyvät korjaukset resepteihin, joissa on ollut ongelmia, ja täällä puolestaan ovat Jennifer Katzingerin pahoittelut ja tarkempi selvitys asiasta. Kiitokset siis Tiina H.:lle huomiosta!

4 kommenttia:

 1. Tuo lahjakirja kuulostaa mielenkiintoiselta. Ruokalahjat ovat niitä parhaimpia ja itsellänikin on jo mietintämyssy päässä joululahjojen suhteen. Yritän blogiinkin asti saada joitain ajatuksia, kunhan joulu tästä lähestyy.

  VastaaPoista
 2. Ruokalahjat, erityisesti loppuunsaakka ajateltuina, ovat kyllä todella järkevä lahja. Olen tällä hetkellä aivan koukuttunut oluthiivapopkorneihin, joten aion jakaa sitä ilosanomaa myös lahjojen muodossa ja tehdä popkornimaustesekoituksia lahjaksi :)

  VastaaPoista
 3. Just lueskelin tuosta Katzingerin kirjasta arvioita, joissa valiteltiin liian pitkiä paistoaikoja. Selvisi, että reseptien testausvaiheessa oli tullut vahinko: uuni ei pitänyt lämpöä. Siksi siihen löytyy korjauksia netistä jenniferkatzinger.wordpress.com -osoitteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Kiitos tiedosta :) Täytyykin vaikka ihan printtailla ja leikellä nuo tiedot ja korjailla kirjan tekstit oikeiksi.

   Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu