perjantai 9. marraskuuta 2012

Vastauksia blogipalautteeseen

Pyysin taannoin keittokirja-arvonnan ohessa palautetta Kamomillan konditoriasta. Kysyin, mistä lukijat ovat löytäneet tiensä blogiin, onko täällä jokin lempiresepti ja onko blogin tulevaisuuden suhteen joitakin toiveita. Vastauksia tuli yhteensä yhdeksän sivun verran, joten ihan kamalasti kiitoksia kaikille vastanneille!Aika moni vastanneista ei muistanut, mistä oli blogiin alunperin päätynyt. He, jotka muistivat, olivat löytäneet tänne tiensä varmasti kaikkien suureksi yllätykseksi muun muassa Googlen avulla etsiessään vegaanisia leivontaohjeita. Myös Chocochilin, Eläinoikeusfoorumin ja Top 100 -ruokablogien kautta oli eksytty blogiin. Paperisessa maailmassa blogin linkki oli tullut vastaan Vegaaniliiton Vegaia-lehdessä, Runsaudensarvi-kaupasta mukaanotetuista Vegaaniliiton esitteistä sekä blogin synttärimaistatuksessa jaetusta lappusesta.

Lemppariresepteihin pääsivät vastausten perusteella täytekakut sekä suklaiset ja pähkinäiset reseptit eli oikeastaan sellaiset leivonnaiset, joita kaikkein useimmin tänne kirjoittelen ja jotka ovat myös omia suosikkejani. Oli mukava huomata, että gluteenittomien reseptien olemassaoloa kiiteltiin myös.

Nyt on minun vuoroni vastata saamiini toiveisiin ja ehdotuksiin. Jos jotain jää vielä epäselväksi, niin ethän epäröi kysyä!

Makeisia ja vähän erikoisempia leivonnaisia (esim. vaahtokarkkeja ja macarons-leivoksia).
   Ainakin nyt joulun alla voisi olla paikallaan lisätä karkkiosaston reseptejä! Vaahtokarkit olisivat varmasti jännä juttu kokeilla, ja ne ovatkin olleet sellaisella ikuisella to-do-listalla odottamassa inspiraatiota. Vegan Boulangerie -kirjassa on muiden vegaanistettujen ranskalaisten leivontareseptien ohella ohje macaronsseille ja voisin ottaa projektiksi testata kirjan ohjetta ja muokata sen omiin mieltymyksiini paremmin sopivaksi.

Ehkä suolaisia reseptejä voisikin olla lisää?
   Kamomillan konditoria on aina ollut ja tulee aina olemaan leivontablogi sillä vivahteella, että kunhan suolaiset reseptit menevät kategorian "pikkusuolaiset ja illanistujaisissa tarjottavat" alle, niin ne kelpaavat myös blogiin. Olen tosin leikitellyt ajatuksella, että perustaisin myös kakkosblogin, jossa olisi nimenomaan ruokaohjeita, mutta se on vielä hyvinkin pitkälti vain ajatuksella leikittelyä ja tuskin toteutuu ihan lähiaikoina. 

Syön itse vegaanipainotteisesti ja pikkuinen tyttöni on kovin allerginen ja allergioita löytyy myös itseltä, toivoisin siis gluteenittomia(ei kotimaisia viljoja), munattomia ja maidottomia reseptejä, sekä sellaisia, missä ei ole sitrushedelmiä, pähkinöitä tai soijaa.
   Kaikki blogin reseptit ovat automaattisesti munattomia ja maidottomia. Tämän lisäksi yritän mahdollisuuksien mukaan kehitellä reseptejä, jotka ottavat myös muut ruoka-ainerajoitteet huomioon.

Ohjeissa voisi lukea kuinka monelle niistä aina riittää, sillä ainakaan kaikissa ei ole ollut.
   Tämä on hyvä huomio! Yritän pitää tämän mielessä ja arvioida jatkossa sen, kuinka monelle resepteistä riittää. Keksien ja pikkukakkusten kohdalla se onkin helppoa, mutta kakkujen ja ruutujen riittävyydestä se voi olla vähän hankalampi päätellä, koska eri ihmiset syövät erikokoisia kakkupaloja :)

Tykkään noista gluteenittomista resepteistä ja niitä toivon jatkossakin :)
   Lähipiirissäni on aika paljon sellaisia henkilöitä, jotka eivät syystä tai toisesta voi tai halua syödä gluteenia. Tämä takaa sen, että myös täällä blogissa tullaan näkemään lisää gluteenittomia reseptejä. Lisäksi on tietysti kiva opetella käyttämään myös kaikenlaisia muitakin jauhoja kuin vehnäjauhoja.

Tykkään sun hauskoista ja kuvauksellisista kakuista. Toivottavasti jatkat saman harrastuksen parissa :) Oon miettinyt että sit jos joskus tarvii tilata kakku johonkin spesiaalitilanteeseen niin kysyn sulta ekana kun oot niin taitava ja hauska ideoija.
   Jotkut ihmiset maalaavat, jotkut tekevät käsitöitä ja jotkut muovailevat mantelimassasta hahmoja kakun päälle. Käsillä tekeminen on minulle niin mieluisa harrastus ja eräänlainen tapa meditoida, että ei ole pelkoa teemakakkujen teon lopettamisesta.

Aika haastava kysymys, kun pidän blogisi tähänastisesta linjasta. En itse käytä juurikaan sokeria (makeutan useimmiten kuivahedelmillä tai muilla aineilla), mutta tuntuisi väärältä pyytää toista blogaajaa sellaiselle linjalle lähtemään.
   En usko, että olisi pahitteeksi kehitellä lisää sokerittomia reseptejä, joten eipä tuo pyyntö ole mitenkään erityisen väärä. Yksi tämän blogin oleellisimmista olemassaolon syistä on se, että haluan todistaa vegaanisten leivonnaisten olevan helppoja tehdä ja maistuvat samalle (tai oikeastaan paremmille) kuin epävegaaniset versiot. Tästä syystä en ole resepteissä juurikaan säästellyt sokerissa ja valkoisissa vehnäjauhoissa. Terveellisyysaspekti onkin ollut blogin resepteissä aika toissijainen juttu, vaikka vegaanileivonnaiset ovatkin tietyltä osin epävegaanisia leivonnaisia terveellisempiä.

Toivoisin ainakin vaihtoehtoisia levitteitä margariinille (esim. leivän päällä) ja vegaanista tiramisu-reseptiä!
   Levitteitä pyydettiin kommenteissa niin paljon, että saatankin ottaa ne blogin repertuaariin mukaan. Olen jättänyt tiramisun tekemättä pääosin siksi, että se kai perinteisesti kuuluu kostuttaa alkoholilla, jota en itse käytä lainkaan. Jos alkoholiton tiramisu kelpaa, niin sellaisen voisinkin jossain vaiheessa pyöräyttää.

Perus hyviä vegaanisia herkkuja, etenkin sellaisia jotka ovat helposti lähestyttäviä kaikille ja joita voi tarjota ei niin asiaan vihkiytyneillekin. Raakaruoat, superfoodit yms helposti karkottavat ihmisiä vegaaniruoan parista.
   Tässä on aika hyvin kiteytetty se, mistä Kamomillan konditoriassa on kysymys. Täältä toki löytyy muutama sananen raakasuklaasta ja lucumasta sekä jonkin verran raakaruokareseptejä, mutta aikomuksenani ei ole mitenkään erityisesti keskittyä näihin juttuihin lähitulevaisuudessakaan.

Helppoja ja nopeita tehda, koska aika on niin kortilla ihmisilla nykyaan. Ja terveellisia (jos sellaisia loytyy) suolaisia leivonnaisia.
   Itselleni ei aina tule mieleen, että kaikki eivät välttämättä halua käyttää leipomiseen kahdeksaa tuntia, joten tämä idea on kyllä hyvin tärkeä pitää mielessä. Loin uuden tunnisteen, "Todella helpot", joka nimensä mukaisesti tarkoittaa todella helppoja reseptejä, joihin esimerkiksi käytetään vain muutamaa ainesosaa, niitä varten ei pitäisi joutua lähtemään kauppaan, ne tarvitsevat vain yhden kulhon ja/tai niitä ei kuorruteta tai muutenkaan koristella.
   Suolaiset leivonnaiset ovat minulle vähän sellainen ärsytyksen aihe, koska en osaa tehdä niitä niin hyvin kuin makeita, mutta ehkäpä juuri tuosta syystä niitä olisi hyvä opetella tekemään.

Tykkään leipoa suolasia leivoksia. Haluaisin oppia korvaamaan juustoa paremmin suolaisessa leivonnassa. Olen lukenu paljon mutta en silti ole saanu laitettua käytäntöön.
   En jostain syystä ole itse erityisen innostunut suolaisista leivonnaisista, koska ainoat suolaiset jutut, mitkä tälläkin hetkellä tulevat mieleeni ovat pasteijat ja piirakat. Niitä kuitenkin kysellään niin usein, että voisi olla aika päivittää niitäkin taitoja.
   Vegaaninen juustotilanne on nykyisin onneksi tosi hyvä, varsinkin jos asuu vähän isommassa kaupungissa. Tofuttin soijatuorejuustoa saa melkeinpä kaikista vähänkin isommista kaupoista, ja jos sitä ei löydy, niin maustamattomasta soijajogurtista saa sille hyvän vastineen valuttamalla. Cheezlyn soijajuustot ovat minulla käytössä aina, kun teen pitsaa, lämpimiä voileipiä tai vaikka näitä juustonappeja. Vegaanisesta versiosta löytyy muuten muutamia juusto-ohjeita, joista itse olen tehnyt tuota Juusto-nimistä juustoa. Olen myös uudelleen innostunut oluthiivahiutaleista ja niiden antamasta juustoisasta mausta ruokaan ja esimerkiksi popkorneihin.

Leivontaa, hyviä vegaanisia kakkuja ja leivoksia ei ole koskaan liikaa!
   Lupaan, että blogissa leivotaan kakkuja ja leivoksia jatkossakin!

lisäaineettomat ohjeet ovat muutenkin vallan mainioita, joten toivoisin näkeväni niitä täällä myös tulevaisuudessa.
   Tykkään tehdä ruokaa ja leipoa alusta asti itse, joten siitä syystä käytän aika paljon lisäaineettomia tuotteita. Poikkeuksen tähän tuovat esimerkiksi soijavispi, margariini ja jotkin koristelutuotteet, joille niillekin voisin kokeilla keksiä lisäaineettomat vastineet. Ainakin kookoskermavaahdon tekeminen on ollut sillä ikuisella to-do-listallani jo pitkään. Onneksi Pidempi korsi -blogissa oltiin tässä asiassa minua nopeampia. Myös kookosöljyn käyttö kuorrutteissa kiinnostaisi kovasti, joten senkin avulla saisi lisäaineettomia koristeluita kakkuihin ja leivoksiin. 

Ja toivoisin lisää esim. sokerittomia ja kevyitä herkkuja :)
   Vaikka olenkin julistanut jo pariin kertaan, että Kamomillan konditoria ei ole laihdutusblogi, niin eiköhän näitäkin ohjeita tänne vastaisuudessakin ilmesty, koska tykkään tehdä niitä itselleni. Tämä blogi ei välttämättä anna ihan oikeaa kuvaa minun ruokavaliostani :D

Toivoisin ohjeita kauden kasviksista tehtäviin ruokiin, joita voi toteuttaa rahaa säästellen.
   Leivontablogin ollessa kyseessä tämä on ehkä hieman haasteellinen toive, mutta yritän mahdollisuuksien mukaan tehdä myös sellaisia kakku- ja muita reseptejä, joihin upotetaan esimerkiksi juureksia :D

Mutta, semmoset reseptit mitä kootaan kaapista jostain jämistä tai raaka-aineista joita on innoissaan hankkinut eikä ikinä saanut aikaiseksi kokeilla, olis aika jees.
   Minulla on taipumuksena hamstrata erilaisia ruoka-asioita kaappeihini. Tällä hetkellä keittiön laatikosta löytyy esimerkiksi viisitoista suklaalevyä ja aika montaa erilaista jauhoa, jotka olen ostanut ihan vain varmuuden vuoksi. Voisinkin ottaa tavaksi tehdä vaikka kerran kuukaudessa reseptin, jonka ainekset löytyvät juuri sillä hetkellä kaapistani. Se on sitten astetta hankalampi juttu, että tekisin reseptin niistä aineksista, jotka löytyvät muiden ihmisten kaapeista..

Bebe-leivosten reseptin perään täällä viimeksi huutelin. 
   Muistan tämän ja lupaan palata asiaan!

Lisää kaikkea!
   Yritän!

Toivoisin seuraavaksi juttua: soijamaidon ja soijajogurtin valmistamisesta.
   Hmm, tosi mielenkiintoinen toive! Olen joskus kauan sitten tehnyt itse soijamaitoa soijapavuista, enkä muista tykänneeni. Ehkäpä nyt homma voisi toimia paremmin, kun tiedän asioista ehkä vähän enemmän kuin tuolloin. Myös kaura- ja riisimaitoa olisi kiva valmistaa. Soija- tai kaurajogurtin tekeminen olisi sekin kyllä tosi mielenkiintoista kokeilla. Everyday.dish-sivustolta löytyy muuten ohje soijamaidon valmistamiseksi kotioloissa.

Mulla tulee usein mielikuvituksen puute töihin lounasta tehdessä..Ihan jotain simppeleitäkin ideoita ois kiva kuulla, esim jotain kivoja täytteitä voileipiin ja muita kylmiä tai lämpimiä lounasideoita! :)
   Jos pystyn keksimään reseptejä, jotka toimivat myös illanistujaisissa pikkusuolaisena, niin siinä tapauksessa voin täyttää tämän toiveen. Muussa tapauksessa toive menee ruoka-kategoriaan, ja sitä ei täältä blogista löydy :)

Toivoisin jotain mahtavaa kakkutikkarijuttua,jotenkin innostuin ajatuksesta kun näin ihan epävegaanisen leivontaohjelman telkkarista (niistä saa hyviä vinkkejä!).
   Itsekin katselen netistä paljon ruoanlaittovideoita, vaikka ne eivät olisikaan vegaanisia. Niistä saa tietysti ideoita omaan keittiöön, mutta myös vinkkejä erilaisiin ruoanlaittotekniikoihin, kuten veitsenkäyttöön tai vaikka kakun kuorruttamiseen. Olen erityisen innoissani kuitenkin siitä, että vegaanisia ruokavideoita löytyy vaikkapa YouTubesta todella paljon, joten jos en välttämättä halua katsella, miten eläimistä tehdään ruokaa, niin minun ei tarvitse. Täältä muuten löytyy vegaaninen kakkutikkarivideo, ja Kamomillan konditoriassakin on kertaalleen tehty kakkutikkareita.


Uuniruokien ohjeita kaipailisin lisää :)
   Mikäli keksit, täytekakut ja muffinssit lasketaan uuniruoiksi, niin saamasi pitää. Muussa tapauksessa suosittelen kääntymään ruokablogien puoleen :)

Toivoisin blogiisi ihan oman linkin/ sivuston gluteenittomille, hiivattomille ja sokerittomille vegaaniherkuille (siis että nämä kaikki kriteerit toteutuisivat ohjeissa!), suolaisille ja makeille.
   Tätä täytyy miettiä. En välttämättä halua tehdä tätä varten omaa tunnistetta, mutta voisin kyllä koota blogipostauksen resepteistä, jotka täyttävät nämä kriteerit.


Sanon usein ihmisille, että en oikeastaan live-elämässä muista kirjoittavani blogia, mistä johtuen hämmästyn aina, jos joku kertoo lukevansa blogiani. Tällaisen kommenttivyöryn saaminen meinasikin laittaa pääni pyörälle, koska en odottanut saavani näin paljon myönteistä palautetta. Huh huh! Ehdotuksia oli tosi paljon, joten en lupaa heti ensi viikolla toteuttaa ihan kaikkia niistä. Sormia syyhyttää jo päästä joululeivonnan pariin, kunhan saan herkkulakon ensin alta pois. Voi olla, että työkaverit ja asiakkaat töissä saavat joulukuussa normaalia enemmän makeita herkkuja maisteltavakseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu