lauantai 10. marraskuuta 2012

Unikonsiemen-spelttisämpylät


Kaapistani ei löytynyt leipää, mutta pari pakettia spelttijauhoa sekä iso pussillinen unikonsiemeniä kylläkin. Lauantain ratoksi leivoinkin pari pellillistä ihania uunituoreita sämpylöitä!


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.


Unikonsiemen-spelttisämpylät (16 isoa sämpylää)
 • 5 dl vettä
 • 25 g hiivaa
 • 2 rkl unikonsiemeniä
 • 0,5 tl suolaa
 • 0,5 tl siirappia
 • n. 10 dl puolikarkeita spelttijauhoja
 • n. 5 dl täysjyväspelttijauhoja
 • 2 rkl rypsiöljyä
 1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna siihen hiiva. Sekoita joukkoon unikonsiemenet, suola, siirappi sekä puolet puolikarkeista spelttijauhoista. Anna seoksen turvota kymmenen minuuttia.
 2. Sekoita taikinan joukkoon loput puolikarkeat spelttijauhot sekä osa täysjyväspelttijauhoista. Vaivaa taikinaa käsin jauhoja vähitellen lisäten niin kauan, että taikina on kimmoisaa eikä tartu pahasti sormiin. Lisää vielä öljy ja vaivaa. Peitä taikina liinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa puoli tuntia.
 3. Vaivaa taikina uudelleen ja leivo sämpylöiksi. Voit öljytä kädet ennen taikinaan koskemista, jolloin taikina ei tartu sormiin. Kohota sämpylöitä liinan alla puoli tuntia ja paista 225 asteessa 12 minuuttia.

Huom! Speltti on vehnälajike, joten se ei käy keliaakikoille tai vehnäyliherkille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu