perjantai 2. elokuuta 2013

Ylistystä blenderille

Pähkinäkaakao!


Rakastan blenderiäni! Se on niin tehokas, että sillä saa liottamattomistakin pähkinöistä sileääkin sileämpää maitoa, kermaa ruoanvalmistukseen tai paksua levitettä dippailuun tai leivän päälle. Jos tuontyyppinen ruoanlaitto kiinnostaa, sinulla on taloudellinen mahdollisuus siihen ja haluat hieman hifistellä keittiössä, niin suosittelen harkitsemaan tehokkaamman tehosekoittimen hankkimista.

Edit. 21.10.22. Tekstistä poistettu markkinoilta poistuneen blenderin tiedot ja tekstiä muutenkin vähän päivitetty ajantasalle.


Huom! Nämä ohjeet on kirjoitettu tehokkaalle tehosekoittimelle. Jos käytössäsi on ns. tavallinen tehosekoitin, liota cashewpähkinöitä runsaassa vedessä muutama tunti tai yön yli jääkaapissa. Kaada liotusvesi pois.


Cashewpähkinämaito
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 6 dl vettä
  • maun ja tarpeen mukaan suolaa, vaniljaa, sokeria, vaahterasiirappia tai muita makuasioita
  1. Mittaa kaikki ainekset tehoblenderiin.
  2. Käytä konetta, kunnes juoma on täysin sileää. Omalla blenderilläni tähän kuluu aikaa peräti 30 sekuntia.
Tällä ohjeella cashewmaidosta tulee melko ohutta, joten halutessasi paksumpaa maitoa, voit vain lisätä pähkinöiden määrää ja kokeilla, mikä sopii sinulle parhaiten.


Cashewpähkinäkerma
  • 2 dl cashewpähkinöitä
  • 2 dl vettä
  1. Mittaa ainekset blenderiin.
  2. Käytä konetta, kunnes kerma on sileää.
Lisään välillä maidon pähkinöiden sekaan makua antamaan esimerkiksi manteleita tai saksanpähkinöitä. Omalla blenderilläni niistäkin tulee kuorineen lähes yhtä sileää kuin pelkistä cashewpähkinöistä, mutta joskus saattaa olla tarpeen siivilöidä pähkinämaito ennen käyttöä, jos kuorellisia pähkinöitä on paljon.

Tänään tein töistä tullessani kaakaota lisäämällä cashewmaidon sekaan raakakaakaojauhetta, vaniljaa, kookossokeria, suolaa ja cayennepippuria. On mahtavaa, että voi vain surauttaa sopivan määrän pähkinämaitoa omassa blenderissä sen sijaan, että ostaisi valmista ja usein todella paljon makeutettua ja melko kallista pähkinämaitoa kaupasta.


Tehosekoittimien eroista

Tehoblendereissä on tavisblendereihin nähden muutama miinus, mutta omasta mielestäni niiden plussat tekevät niistä voittajia kaikissa tapauksissa.
  • Ne maksavat paljon enemmän eli useita satoja euroja. 
  • Niissä on tosi kova ääni, joten ihan kamalan aikaisin en viitsi aamupalasmoothieta tehdä kerrostalossa. Toisaalta ne ovat niin tehokkaita, ettei niitä tarvitse käyttää minuuttitolkulla kerrallaan.
  • Niiden tehokkaan moottorin vuoksi ne painavat paljon enemmän kuin tavalliset blenderit, joten niille on hyvä keksiä jokin pysyvä paikka keittiön tasolla.
Käytän omaa blenderiäni useimmiten todella smuutien smoothieiden tekemiseen. Nykyisin aloitan smoothien tekemisen blendaamalla cashewpähkinöistä (ja mahdollisesti muista pähkinöistä ja manteleista) sekä vedestä pähkinämaitoa smoothien pohjaksi. Lopputulos on aivan erilainen kuin perusblenderillä.

Smoothieiden ja pähkinämaitojen lisäksi teen blenderillä jäätelöä joko pikaisesti banaaneista tai vähän pidemmän kaavan mukaan cashewpähkinöistä. Cashewpähkinöistä ja vedestä saa tehtyä paksua kermaa, joka sopii esimerkiksi keittoihin ja juustotyyppisiin kastikkeisiin. Kuumennettuna cashewkerma ja -maito paksuuntuvat, joten niillä voi myös saostaa keittoja tai muita ruokia.


Lopuksi sananen sauvasekoittimista...

Kuten blendereissä on isoja tehoeroja, eivät myöskään sauvasekoittimet ole kaikki samalla kaavalla tehtyjä. Jos olet hankkimassa sauvasekoitinta, suosittelen sijoittamaan Bamixin sauvasekoittimeen, jos se on sinulle taloudellisesti mahdollista.

Minulla on ollut elämäni aikana muutamia sauvasekoittimia ja Bamix on niistä kaikista ehdottomasti tehokkain. Kun ostin sellaisen noin vuosi sitten ja käytin sitä ensimmäisen kerran, olin aivan ihmeissäni siitä, kuinka paljon tehokkaampi se oli kuin aiemmat sauvasekoittimeni.

Oman Bamixini mukana tuli Mylly-niminen lisäosa eli minitehosekoitin, joka sekin on valtavan tehokas. Ennen kuin minulla oli Gizmo-blenderi, käytin Myllyä pähkinätahnojen ja vastaavien asioiden valmistamiseen. Se on todella kätevä silloin, jos minun pitää hienontaa pieni määrä pähkinöitä tai muita asioita, enkä halua käyttää sitä varten suht isokokoista Gizmo-blenderiä.

11 kommenttia:

  1. Myös Wilfa on harkitsemisen arvoinen blenderi. Tehoa on lähes Gizmon verran, mutta maksaa vajaan satasen. Sellainen on ollut meillä vasta muutaman kuukauden, joten en osaa sanoa pitkäaikaisesta käytöstä, mutta tähän mennessä olen oikein tyytyväinen. Saa Gigantista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on Wilfan jäätelokone, johon olen todella tyytyväinen, joten uskoisin, että heidän blenderinsäkin on hyvä.

      Tässä joidenkin blendereiden tehoja:
      - Vitamix 1200 W
      - Gizmo 1500 W
      - Wilfa 1200 W
      - OBH Nordica Frutti Blender 300 W
      - Philips Aluminium collection 750 W

      Eli on noissa aika isoja eroja :) Jos noi OBH Nordicat ja Philipsit on perusblendereitä, niin Wilfa kyllä pesee ne mennen tullen. Ootko kokeillut, miten se suhtautuu liottamattomiin pähkinöihin? Ne kun on sellainen juttu, joita iso osa blendereistä ei saa hienonnettua :)

      Löysin muuten vain Vitamixin ja Gizmon kierrosmäärät / minuutti ja niissä Vitamix (30 000) voitti Gizmon (26 000).

      Poista
    2. Kokeilin juuri tehdä cashew-maitoa Wilfalla. Hyvin onnistui ja tuli tasaista. Pitää vaan hirveää meteliä. Cashewit oli suoraan pakastimesta.

      Myös voimansiirron osat tuntuvat jykeviltä, mitä on tärkeää. Meillä on kaksi perussekoitinta hajonnut, kun muoviset voimansiirron osat pettivät vähän kovempia aineita sekoitettaessa.

      Poista
    3. Kiva, että Wilfallakin saa tehtyä maitoa :) Gizmollakin pähkinöiden blendaaminen kuulostaa aika hurjalta ensimmäisten sekuntien ajan, mutta sitten kuuluu vain se peruskovaääni, joka blenderistä kuuluu. Itse säilytän pähkinöitä jääkaapissa, niin ne ei oo ihan kivikovia, kun ne laittaa blenderiin, joten sekin ehkä vaikuttaa tuohon äänenvoimakkuuteen.

      Gizmossa itse kannu on muovinen, mutta ne oleelliset osat siellä kannun ja moottoriosan välissä on metallia. Niiden kanssa ei huoleta huristella kovempiakaan aineksia :)

      Poista
  2. Tässä täsmätietoa cashewpähkinöiden prosessoinnista: http://www.wisegeek.org/are-raw-cashews-really-poisonous.htm
    Kaikki markkinoiden cashewpähkinät siis vähintään höyrytetään, jotta ihmiselle haitalliset yhdisteet saadaan poistettua. "Raaka"cashewpähkinät ovat höyrytettyjä, tavalliset höyrytettyjä sekä paahdettuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on asiasta toinen käsitys, joka perustuu cashewpähkinöitä maahantuomien yritysten tietoihin :)

      Paahdettujen ja suolattujen cashewpähkinöiden sekä ns. tavallisten eli höyrytettyjen pähkinöiden lisäksi on olemassa raakacashewpähkinöitä. Ne kuoritaan käsin ilman, että niitä höyrytetään tai kuumennetaan. Haitalliset ainesosat poistetaan jäljellejääneen pähkinän ytimen ympäriltä hieromalla pähkinää puuvillakäsinein. Jotain lisätietoa asiasta löytyy esim. täältä:
      http://xoco.fi/kauppa/tuote/big-tree-farms-raaka-cashew-500g-luomu

      Työntekijöitä suojellaan cashewin myrkyiltä muistaakseni kaliumjauheella, mutta en nyt mene vannomaan, oliko se juuri kaliumia vai jotain muuta. Yksi syy sille, miksi en juuri koskaan osta raakacashewpähkinöitä, on se, että en tiedä tarpeeksi niiden tuotannosta voidakseni luottaa varmasti siihen, että työntekijöihin kohdistuvat riskit on aidosti minimoitu.

      Raakacashew-sanan käytöstä olen huomannut seuraavaa: Varsinkin englanninkielisissä raakaruoka- ja muissakin resepteissä puhutaan usein raw cashew'ista, joiden olen käsittänyt tarkoittavan juurikin noita höyrytettyjä, mutta ei paahdettuja cashewpähkinöitä. Paahdetut cashew't ovat maailmalla paljon yleisempiä kuin vaikkapa meillä Suomessa, joten ilmeisesti siksi ns. tavallisista cashewpähkinöistä käytetään raakacashew-nimitystä. Aidot raakacashewpähkinät ovat aika uusi ja myös melko harvinainen juttu, joten niitä ei niin yleisesti ole edes saatavilla.

      Saatan toki olla tässä asiassa ihan väärässäkin, mutta siinä tapauksessa osoittelisin syyttävällä sormella tahoja, jotka ovat kertoneet minulle puppujuttuja raakacashewpähkinöistä :)

      Poista
    2. Kiitos selvennyksestä! :)

      Poista
  3. Mä olen myös ollut ihan älyttömän tyytyväinen keväiseen Vitamix-hankintaan. Jos olisin ollut yksin päättämässä asiasta, meille olisi kyllä todennäköisesti hankittu Blendtech (ihan sen takia, että se on vähemmän ruma kuin Vitamix). Smoothiet saa tehtyä sillä kädenkäänteessä, ja ennen kaikkea on ihan mahtavaa, että voi tehdä kotona esim. nutellaa! :)

    Ainoa miinus tulee siitä, että Vitamix ei mahdu keittiötason ja kaappien alle niin, että kannu on paikallaan, eikä se kannu mahdu pesukoneeseen. Tiskaaminenkin on vähän hankalaa, kun se mahtuu vain juuri ja juuri hanan alle. Muuten ei mitään valittamista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blendtech kuulostaa hyvältä jo ihan tän nettisivun takia :D www.willitblend.com

      Mä tykkään Gizmon moottoriosan ulkonäöstä, mutta sen kannu ei oo erityisen kaunis :) Mullakaan koko setti ei mahdu keittiön tason ja kaapin väliselle alueelle, joten säilytän moottoria ja kannua erillään.

      Oon muuten itse tiskannut kannua siten, että huuhtelen sen ensin, täytän puolittain vedellä ja parilla tipalla tiskiainetta ja käynnistän koneen hetkeksi. Tuolla tyylillä koneen teristä lähtee ruoantähteet helpoiten irti. Lopuksi tietysti pesen kannun tiskiharjalla. Plussaa muuten tulee tuolle Gizmon kannulle siitä, että tarvittaessa sen terät saa helposti käsin ruuvaamalla irti ja puhdistettua.

      Poista
  4. Tähän mennessä olen kaiken sytkytellyt rakkaalla Braunin vanhanmallisella (uusista ei mihinkään) sauvasekoittimellani ja järeämmät raakataikinat ym. uudehkolla Boschin minileikkurilla. Nuo selviävät kyllä hommasta, vaikka välillä sauvis käykin kuumana. Kitupiikkinä en ole vielä raskinut noita hienompia ja kalliimpia laitteita hankkia, vaikka himoiten mietinkin sileitä smoothieita, joita niillä oisi mahdollista saada. Ehkä vielä joskus repäisen ja sitten otan hyvät vinkit huomioon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi perusblendereillä ja -sauvasekoittimilla saa tehtyä vaikka mitä, eikä kaikki edes tykkää täydellisen sileistä smoothieista :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu