Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

tiistai 1. lokakuuta 2013

Lihattoman lokakuun leipomisvinkit

Tänään pyörähti käyntiin Lihaton lokakuu. Lihattomalle aikoo Facebook-tapahtuman perusteella osallistua hurja määrä eli lähes 30 000 henkilöä. Lihasta kieltäytyvien sekaruokaa syövien lisäksi mukana on myös paljon jo aikaisemmin kasvissyöjiksi ryhtyneitä henkilöitä, jotka kokeilevat lokakuun ajan vegaanista ruokavaliota. Osa mukanaolijoista vetää totaalilinjalla ja osa hieman himmaillen, mutta joka tapauksessa mahtavaa on, että niin moni on kiinnostunut ottamaan haasteen vastaan ja vähentämään lihan- ja muiden eläintuotteiden kulutustaan. Mahtavaa!


Koska Lihattoman lokakuun ei tarvitse olla herkuton lokakuu, tein minäkin parin muun bloginkirjoittajan (Laiskiainen riippukeinussa ja Ituhippielämää) tapaan listan omista suosikeistani ja suosituksistani. Listasta löytyy muun muassa sellaisia leivonnaisia, joista kaikkein useimmin saan kuulla, että niitä ei voi tehdä ilman kananmunia, mutta jotka eivät oikeasti vaadi kananmunia saatika kikkailuja onnistuakseen. Kaikki tässä blogissa julkaistut reseptit ovat sellaisia, että ne maistuvat kaikille muillekin kuin oudoille hipeille ja nurmikon syömisestä nauttiville ekofanaatikoille. Kuka tahansa voi kokeilla näitä reseptejä ja todeta, että herkutteluun ei tarvita kananmunia tai lehmänmaitotuotteita.
 • Lätyt onnistuvat vallan mainiosti ilman kananmunia. Onnistuneiden lättyjen salaisuus ovat vehnäjauhot ja se, että malttaa antaa lätyn paistua ennen sen kääntämistä.
 • Täytekakkuoppaasta löytyy paljon ohjeita pohjille, täytteille ja kuorrutteille.
 • Pullat onnistuvat helposti ilman kananmunia, ja myös voitelun voi hoitaa munatta!
 • Hasselpähkinäpikkukakkusia olen syöttänyt valehtelematta sadoille ja taas sadoille tutuille ja vieraille jo monet vuodet erilaisissa juhlissa ja tilaisuuksissa ja saanut valtavasti kehuja.
 • Tiikerikakku on perinteinen herkku. Voit jättää ohjeessa mainitun appelsiinin kuoren pois, jos kaipaat tavallisen makuista mutta mehevän makoisaa tiikerikakkua.
 • Butterscotch-jäätelö vaatii jäätelökoneen, mutta on valtavan helppoa herkkua.
 • Runebergin tortut eivät ehkä ole niin ajankohtaisia, mutta ne ovat silti niin ihanaisia leivonnaisia, että pääsivät tälle listalle.

Annan enemmän kuin mielelläni neuvoja ja vinkkejä kananmunattomaan, lehmänmaidottomaan ja liivatteettomaan leivontaan ja ylipäätään kaikenlaisiin vegaanijuttuihin liittyen niin nyt lokakuussa kuin aina muulloinkin! Minut saa melko nopeasti kiinni joko kommentoimalla blogin kirjoituksia, lähettämällä sähköpostia (kamomillankonditoria@gmail.com) tai ottamalla yhteyttä Facebookissa joko kirjoittamalla blogin tykkäyssivun seinälle tai lähettämällä yksityisviestiä.


Koska tässä nyt on tullut eleltyä vegaanina jo jonkin aikaa, ei Lihaton lokakuu kuulosta omalla kohdallani järin vaikealta. En ole vielä keksinyt, mistä epäeettisestä ruoka-aineesta tai ruoka-aineryhmästä lokakuuksi itse luopuisin, joten jos sinulla on tähän jokin idea, niin lupaan ainakin vakavasti harkita haasteen ottamista vastaan!

Päivitys 4.10.2013: Lokakuun "lihaksi" valikoitui kohdallani palmuöljy, jota pyrin välttämään kaikessa syömässäni ruoassa. Lisäksi kirjoitan Kamomillan konditorian Facebook-sivulle koko lokakuun ajan ruokapäiväkirjaa, josta saattaa olla jonkinlaista apua heille, jotka miettivät, mitä vegaanit yleensä arjessaan syövät. Ruokapäiväkirjaan pääset tästä linkistä, ja sinun pitäisi pystyä lukemaan sitä myös kirjautumatta Facebookiin.

4 kommenttia:

 1. Itse vegaanina mietin että haasteen hengessä voisi itsekin keksiä jotain ja päädyin 'liikunnalliseen lokakuuhun', vähemmän bussilla matkustamista jos matka on kohtuullinen jalankin kuljettavaksi. Yksi vaihtoehto voisi olla palmuöljytön lokakuu, en ole kovin paljoa vielä perehtynyt palmuöljyn tuotantoon, mutta vaikuttaisi ettei missään sen tuotanto ole kestävällä pohjallla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palmuöljytön lokakuu oli mullakin mielessä, mutta halusin odottaa, keksiikö joku jotain muuta. Kiitos siis ehdotuksesta, ja koska muita ehdotuksia ei ole tullut, niin palmuöljyttömälle tässä sitten ryhdyn. :)

   Poista
 2. Ihan totta.

  Kuten moni epäilee, vegaani todellakin voi herkutella helpostikin ihanilla leivoksilla. Jopa mun kaltaiselta tumpelolta onnistuu alkeelliset muffinit ja korvapuustit.

  Tulin siis ihan vallan kiittämään ohjeiden jakamisesta syntymäpäiväkakun tekoa tulevaisuudessa ajatellen :)

  Herkullista lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Reija! Alkeellisten juttujen jälkeen voi sitten alkaa miettiä, että mitäs jos ne vähän vähemmän alkeelliset jutut onnistuisivat. Ei niissäkään ihan hirveän paljon enempää tarvitse osata kuin lukea ohjetta, mitata, sekoittaa ja katsoa kellosta aikaa. :)

   Poista