perjantai 15. marraskuuta 2013

Täytekakun kokoaminen ja kuorruttaminen


Käärihän hihasi ja pese kätesi, sillä nyt on aika leipoa täytekakkua! Täytekakun leipominen ei oikeasti ole vaikeaa, vaikka siinä onkin paljon erilaisia vaiheita. Näistä tämän kirjoituksen ohjeista ison osan voi huoletta skipata, jos tarkoituksenasi on leipoa kakku ihan vain syötäväksi eikä katsottavaksi. Jos haluat leipoa täytekakun, joka on niin sanotusti salonkikelpoinen, niin suosittelen tutustumaan näihin ohjeisiin.



Ennen kokoamista
  • Ihan ensiksi tarvitset täytekakulle pohjan. Sitten on aika miettiä, millä kakku kostutetaan, mitä sen sisälle laitetaan ja millä se kuorrutetaan. Vinkkejä kaikkiin näihin löydät Täytekakkuoppaasta.
  • Kun kakkupohja on paistettu ja jäähtynyt, pitää se tietysti leikata osiin. Ohjeita tasona paistetun kakkupohjan leikkaamiseksi löydät tästä linkistä: Tasona paistetun kakkupohjan leikkaaminen.
  • Jotta valmista täytekakkua olisi helppo siirrellä jääkaapista pöytään tai omasta kodista jonkun toisen kotiin, kannattaa kakku joko koota suoraan tarjoiluastiaan tai sitten sen alle kannattaa laittaa jokin tukeva alusta. Esimerkiksi leikkuulauta käy hyvin, mutta pahvista ja foliosta voi askarrella juuri oikean kokoisen ja ehkä hieman nätimmän kakkupahvin kakun alle. Ohjeet löydät tästä linkistä: Helppo alusta kakun alle.
  • Itse tykkään liimata kakut kiinni niiden alustaan varmuuden vuoksi. Liimana voi käyttää vedestä ja tomusokerista tehtyä tahnaa tai vaikka siirappia. Levitä pieni määrä eli noin teelusikallisen verran "liimaa" kakun alustaan. Liimaa ei tarvita koko kakun kokoiselle alueelle vain ihan muutama viiru riittää pitämään kakun paikoillaan.

Kakun kokoaminen
  • Aseta kakun alin kakkulevy alustalle. Jos tarkoituksenasi on tehdä siisti ja symmetrinen kakku, tarkista, että kakku on alustan päällä siististi ja symmetrisesti eikä esimerkiksi vinosti. 
  • Kostuta alin kakkulevy. Kakkupohjan kostuttamisesta löydät vinkkejä tästä linkistä: Täytekakun kostuttaminen.
  • Levitä haluamasi täytteet kakkulevyn päälle. 
    • Jos laitan kakun väliin sekä marjoja että soijavispiä tai moussea, laitan marjat yleensä kakkulevyn päälle ja muun täytteen levitän marjojen päälle. Homman voi tietysti tehdä myös toisinpäin. 
    • Pakastemarjoja ei kannata sulattaa, jos niitä käytetään kakun täytteenä. Sulatetut marjat päästävät jostain syystä enemmän nestettä pois itsestään kuin kokonaisena kakun sisään laitetut ja siellä rauhassa sulavat marjat. Liika neste voi tehdä kakusta muhjua, joten marjoja ei siksi kannata soseuttaa tai sulattaa liikaa ennen kakkuun laittamista. Jos laitan kakun sisälle isoja pakastemarjoja, kuten mansikoita, sulatan niitä vain sen verran, että ne voi leikata veitsellä pienemmiksi paloiksi. Pakastevadelmat on tarvittaessa helppo murskata vähän pienemmiksi ihan käsivoimilla.
  • Nosta seuraava kakkulevy ensimmäisen kerroksen päälle ja varmista, että se ei ole vinossa. Voit kevyesti painaa sitä alaspäin ja siten ikään kuin ankkuroida sen paikoilleen. Tee samat kostutus- ja täyttämistoimenpiteet myös tälle ja kaikille mahdollisille muille kakkulevyille. Muista kostuttaa myös ylin kakkulevy.
  • Kun kakku on kostutettu ja täytetty, laita se jääkaappiin kylmenemaan ja jähmettymään mieluiten vähintään puoleksi tunniksi. Tämän ansiosta kakku on kiinteämpi, eivätkä sen kerrokset esimerkiksi siirtyile tai luisu pois toistensa päältä, joten kakun kuorruttaminen käy helposti.
  • Kun kakku on hieman jähmettynyt, voi sitä tarkastella hetken vähän kriittisemmällä silmällä: 
    • Jos reunojen yli pursuaa täytettä, kannattaa se tasoittaa kulmapalettiveitsellä tai veitsellä. 
    • Jos eri kerrokset ovat vähän erikokoisia, voi tässä vaiheessa ottaa avuksi ison sahalaitaisen veitsen ja leikata kakun reunat tasaiseksi.

Ylhäällä vasemmalla on kakku juuri kostutettuna ja täytettynä.
Alhaalla vasemmalla kuorrutteet on tasoitettu.
Oikeanpuoleisessa kuvassa kakun reunat on leikattu tasaisiksi.

Kakun kuorruttaminen
  • Kuorrutetyypistä (soijavispi, tomusokeri-margariinikreemi) riippumatta kakku kannattaa kuorruttaa vähän niin kuin kahdesti. Ensimmäinen kerros sulkee kakun pinnan ja estää kakkumurusten päätymisen näkyville. Ota siis kakku pois jääkaapista ja levitä sen pinnalle ohut kerros kuorrutetta. Tässä vaiheessa ei ole niin väliä, miltä kakku näyttää, kunhan se on suurin piirtein joka puolelta päällystetty muutaman millimetrin paksuisella kuorrutekerroksella. Laita kakku tämän jälkeen taas jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
  • Levitä toinen eli viimeinen kerros kuorrutetta. Jos tarkoituksenasi on tehdä kakku, jolla on tasainen pinta, yritä levittää kuorrute mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Jos tarkoituksenasi on tehdä kakulle röpelöinen, pilvimäinen tai muutoin ei-tasainen pinta, niin tässä vaiheessa on hyvä hetki tehdä niin.
  • Olen näissä kuorrutteenlevittämishommissa pienikokoisen kulmapalettiveitsen kannattaja, mutta tavallisellakin veitsellä saa jo suht hyvää jälkeä aikaan. Itselläni ei ole taitoja tai hermoja siihen, että saisin kakkujen pinnoista todella sileitä ilman mitään raitoja, joten yleensä pursottelen kakun reunoille kaikenlaisia tötteröitä hämäykseksi.

Yläkuvassa on ensimmäinen, ohut kerros kuorrutetta.
Alakuvassa on lopullinen kuorrute, jota vielä täydennetään ja paikkaillaan pursotuksilla.

Valmis kakku
  • Älä syö kakkua heti, vaan anna sen mehevöityä jääkaapissa seuraavaan päivään. Toisin sanoen, tee kakku valmiiksi syömistä edellisenä päivänä.
  • Jos valmista kakkua pitää kuljetella autolla, löydät vinkkejä tästä linkistä: Kakun kuljettaminen.

6 kommenttia:

  1. Kiitos seikkaperäisestä ohjeistuksesta.
    Tein isänpäiväksi kääretortun, ilman munaa ja se kyllä tarttui leivinpaperiin ja halkeili kovin käärimisvaiheessa. Käytin pohjassa puolet spelttijauhoja, liekö johtunut siitä?
    Seuraavaksi kokeilen ( joskus) täytekakkureseptiä. Peukkuja ylös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä! :) Millä ohjeella teit kääretortun? Mun omat ohjeet on tosi vanhoja ja olen ollut aikeissa päivittää ne heti, kun saan inspiraation.

      Poista
    2. Kääretotun valmistin näin: Sinistä Keijua ja sokeria vatkasin vaahdoksi, johon lisäsin banaanisosetta, Lopuksi vehnä - spelttijauhoseos+leivinjauhe ja vaniljasokeri ja kauramaito.
      Väliin pilttiä ja soijavanukasta.Makeaa se oli ja isälle kelpasi.;)

      Poista
    3. Kuulostaa hyvältä!

      Animalian sivuilta löytyi muuten Chocochilin Elinan käsialaa oleva kääretortturesepti: www.animalia.fi/valinta/ruoka-ja-juoma/reseptit/jälkiruuat/kääretorttu

      Poista
  2. Voi vitsi, miten yksityiskohtanen ja hyödyllinen koko tämä kakkuopas! Pari kysymystä tuli, että laitatko siis pellillä paistetun pohjan sen ylöspäin olleen puolen sitten sitä foliopohjaa vasten vai sen leivinpaperia vasten olleen? Ja sitten tuosta kuorruttamisesta, että kannattaako kuorruttaa siis kaikki koristekuorrutteetkin edellisenä päivänä? Entäs koristehedelmät yms?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että teksti on hyödyllinen! Minä sitä aina silloin tällöin päivitän, kun uutta tietoa kertyy :)

      Pellillä paistettu pohja kannattaa tosiaan kääntää ympäri, koska se on siten helpompi kostuttaa. Sitä ei tarvitse tämän jälkeen enää kääntää uudelleen ympäri. Eli paistamisen aikana leivinpaperia vasten ollut puoli jää ylöspäin :)

      En ole ihan varma, tiedänkö, mitä tarkoittavat koristekuorrutteet :) Jos tarkoitat pursotuksia, kuten ruusukkeita, jotka pursotetaan suoraan kakun päälle, niin ne voi ihan hyvin tehdä jo edellisenä päivänä tai sitten jättää syömispäivään.

      Jos tarkoitat koristehedelmillä ihan oikeita hedelmiä ja marjoja, niin ne kannattaa laittaa vasta ennen tarjoilua tai mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa, jotta ne eivät kuivu tai nihisty.

      Kakku kannattaa vähintään kostuttaa ja täyttää syömistä edeltävänä päivänä. Kuorruttamisen ja koristelun voi jättää myöhemmäksi, koska ne eivät samassa määrin vaikuta kakun mehevyyteen tai makujen tasoittumiseen.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu