lauantai 21. joulukuuta 2013

Lumipallopikkuleivät


Ainakin täällä Tampereella maa näyttää mustalta ja märältä, joten tämän vastapainoksi voi vaikka leipoa itse omat lumipallot! Nämä ovat aika jänniä keksejä. Ne ovat maultaan suht mietoja, mutta silti ihan törkeän hyviä. Näiden rakenne on ilmava ja mukavalla tavalla pehmeän rapsakka. Tämän lisäksi nämä ovat ihan kamalan söpöjä eli näitä voisi olla hauska antaa vaikka lahjaksi.

Näiden Mexican wedding cookies -nimistenkin keksien ohje on napattu Colleen Patrick-Goudreaun kirjasta The Joy of Vegan Baking. Jos joku ei vielä sitä tiennyt, niin se on yksi kaikkien aikojen suosikkileivontakirjoistani, ja kirjoittelin siitä pari vuotta sitten tännekin. Olen kuolannut näitä keksejä niin kauan kuin tuo kirja minulla on ollut, mutta en ole koskaan aikaisemmin saanut aikaiseksi tehdä niitä. Muovasin ohjeen paremmin suomalaisiin mitta-astioihin sopivaksi ja hiukan pienemmäksi, mutta sen kummemmin en hyvänkuuloista ohjetta lähtenyt muuttamaan.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Lumipallopikkuleivät (18 kpl)
  • 2,5 dl pekanpähkinöitä 
  • 125 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • kuorruttamiseen tomusokeria
  1. Levitä leivinpaperi uunipellille ja laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
  2. Hienonna pekanpähkinät tehosekoittimessa tai veitsellä mahdollisimman pieneksi, mutta ei kuitenkaan tahnaksi.
  3. Vaahdota margariini ja sokeri kuohkeaksi.
  4. Lisää vaniljajauhe ja sekoita.
  5. Lisää vehnäjauhot ja sekoita.
  6. Lisää vielä pekanpähkinämurska ja sekoita tasaiseksi.
  7. Jaa taikina kahdeksaantoista osaan, pyöritä palloiksi ja asettele leivinpaperille.
  8. Paista esilämmitetyssä uunissa n. 30 minuuttia eli kunnes keksit ovat saaneet hieman vaaleanruskeaa sävyä. Koska näissä on paistamisvaiheessa suht vähän sokeria, eivät nämä ruskistu kauhean paljon. Paistamisen aikana keksit leviävät hieman.
  9. Anna keksien jäähtyä melkein kokonaan ja kierittele ne tomusokerissa, kun ne ovat vielä hieman lämpimiä. Yritä koskea kekseihin kierittelyvaiheessa ja sen jälkeen mahdollisimman vähän, sillä sormista voi jäädä keksin pintaan jäljet. Käsittele keksejä hieman varoen, sillä ne ovat melko hauraita.
  10. Säilytä ilmavasti kuivassa paikassa huoneenlämmössä. Jääkaapissa näiden tomusokeripinta saattaisi alkaa sulaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu