Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

maanantai 14. joulukuuta 2015

Lisäyksiä ja korjauksia Tuulispään leivontakirjaan


Minulla on tapana hioa ja säätää asioita niin paljon, että moni muu olisi jo ollut pitkään valmiina. Näin kävi myös Tuulispään leivontakirjan kanssa. Itse koen, että näin toimimalla kirjasta tuli oikeasti hyvä ja valmis, joten toivottavasti myös kirjan lukijoilla ja käyttäjillä on kirjasta samanlainen tunne. Varovaisesti totean, että näin varmasti onkin, sillä olen saanut kirjasta valtavasti myönteistä palautetta.

Kovasta hiomisesta huolimatta tiesin, että valmiista kirjasta tulee löytymään virheitä, koska se on inhimillistä ja kuuluu tämmöisiin projekteihin. Tähän mennessä kirjasta on löytynyt onneksi ainoastaan yksi kriittinen virhe ja sekin tietyllä tavalla onneksi "vain" täysjyväkeksien gluteenittomasta versiosta eikä keksien pääreseptistä. Tietysti toivon, että muita ei tule vastaan, ja tuo yksikin virhe harmittaa kovasti.

Kokoan tähän kirjoitukseen korjauksia resepteihin sekä käteviä lisäyksiä, jotka olen huomannut toimiviksi kirjan kirjoittamisen jälkeen.

Täysjyväkeksien gluteeniton versio, s. 61
Ohjeeseen on vahingossa livahtanut liian pieni määrä ainesosia. Gluteenittoman version jauhot ja ksantaani pitää tuplata, jotta keksit onnistuvat.

Browniet, s. 120
Jos haluat tehdä brownieita kokonaisen pellillisen, tee taikina kolminkertaisena. Paistoaika pysyy samana.

Mansikkaruudut, s. 138
Jos haluat tehdä mansikkaruutuja kokonaisen pellillisen, tee taikina kolminkertaisena. Paistoaika pysyy samana.

Hasselpähkinäbostonkakku, s. 166
Täytettä voi käyttää myös korvapuustien (s. 163) täytteenä. Tee tällöin täytettä kaksinkertainen annos.

Mokkapalakakku, s. 198
Kaakaojauhe mainitaan pohjataikinan valmistusohjeessa vahingossa kahdesti. Ohje toimii kummallakin tavalla eli kaakaon voi lisätä joko nesteiden tai kuivien aineiden joukkoon.

Kahvi-kookoskakku, s. 204
Jos haluat tehdä kakkua kokonaisen pellillisen, tee taikina kolminkertaisena. Paistoaika pysyy samana.

Banaani-suklaawhoopiet, s. 238
Ohjeessa on pieni virhe. Jos taikinakasat ovat puolen desilitran kokoisia, tulee whoopieita vain seitsemän mainitun yhdeksän sijaan. Whoopiet onnistuvat kyllä teki ne sitten ohjeen kokoisina kasoina tai ohjeen antaman lukumäärän mukaan, niitä vain tulee eri määrät.


Voit halutessasi myös tulostaa listan ja laittaa sen kirjasi väliin täältä.

6 kommenttia:

 1. Tein kirjastasi täytekakun marjamoussella ja sitruunakostutuksella. Siitä tuli niin hyvää, että menee melkein sanattomaksi. Kakku ei ollut yhtään liian makea. Moni kakkua syönyt vieraani kehui myös sitä. Kiitos ja nam!

  VastaaPoista
 2. Eikö kahvi-kookoskakun suklaakuorrutukseen tule todellakaan mitään "pehmentäjää" eli päällimmäinen kerros kovettuu melkoisen kovaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen tulee kaura- tai soijamaitoa, jotka pehmentää sitä jonkin verran :)

   Poista
 3. Hei! Millaisilla gluteenittomien jauhojen ja ksantaanin määrillä Brownie-keksimuffinssit (s.80) voisi tehdä gluteenittomina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymyksestä! Kun tein kirjaa, testailin myös gluteenitonta versiota brownie-keksimuffinsseista. En ollut niihin lopulta täysin tyytyväinen, joten gluteeniton versio jäi siksi pois kirjasta. Minulla ei ole nyt saatavilla muistiinpanojani, mutta arvelisin, että gluteeniton versio syntyy, kun vaihtaa jauhot vähän pienempään määrään gluteenitonta jauhoseosta ja lisää neljäsosateelusikallisen kantaania. Toivottavasti tästä on edes jotain apua :)

   Poista