maanantai 20. kesäkuuta 2016

Vispilä vai sähkövatkain?


Taikinoille, kuorrutteille ja kastikkeille yhteistä on se, että yleensä niitä pitää jollain tavalla sekoittaa, soseuttaa tai vaahdotella, jotta niitä pääsee paistamaan ja syömään. Ihan kaikki sekoitusvälineet ja -laitteet eivät kuitenkaan sovellu ihan kaikenlaisille taikinoille: vispilällä ei kannata sekoittaa keksitaikinaa eikä blenderillä kannata yrittää vaahdottamista. Tässä pieni listaus eri sekoitusvehkeistä ja niiden ominaisuuksista.

Sähkövatkaimet
  • Sähkövatkaimet soveltuvat sekoittamiseen ja vaahdottamiseen eli lähes kaikenlaisten taikinoiden tekemiseen: kakut, muffinssit, whoopiet, piirakat, juustokakut jne.
  • Vaahdottamisessa oleellista on se, että vaahdotettavaan massaan sekoittuu ilmaa, ja sähkövatkain onkin tähän tarkoitukseen juuri sopiva väline. Sähkövatkain on lähes välttämätön, jos haluaa vaahdottaa margariinia tiikerikakkuun tai kuorrutteeseen, kasvikermavaahtoja kakun päälle tai kikhernelientä eli aqua fabaa marenkeja varten.
  • Sähkövatkaimissa on usein mukana myös taikinakoukut, joilla voi vaivata leipä-, pulla- ja keksitaikinaa. Olen muutaman kerran kokeillut tehdä pullataikinaa sähkövatkaimella ja todennut sen vähän hankalaksi ja raskaaksi. Mieluummin vaivaan taikinat käsin.

Vispilät
  • Vispilät soveltuvat lähes kaikenlaisten taikinoiden sekoittamiseen: muffinssit, kakut, whoopiet, piirakat, juustokakut, lätyt, pannukakut jne.
  • Vispilät soveltuvat myös vaahdottamiseen, mutta siihen on suositeltavampaa käyttää sähkövatkainta. Todella rautaisilla hermoilla ja kovalla työllä myös vispilällä saattaa saada aikaan soijakermavaahtoa tai kikhernemarenkia. Jos tarvitset sähköttömiin mökkiolosuhteisiin vispilää tehokkaampaa laitetta, kannattaa pohtia, voisiko tämmöinen veivattava vispilä olla kannattava hankinta.
  • Vispilöitä löytyy niin kierre- kuin pallomallisena ja molemmat sopivat leivontaan yhtä hyvin. Metalliset ja jämäkkävartiset vispilät ovat tehokkaampia ja käyttäjäystävälllisempiä kuin löysävartiset tai esim. silikoniset tai muovivispilät. Kaikilla niillä saa toki taikinat sekaisin, mutta jos haluaa huomioida ergonomian, kannattaa testailla vähän erityyppisiä vispilöitä.
  • Vispilällä ei kannata sekoittaa pulla- tai keksitaikinaa eikä muitakaan vastaavalla tavalla paksuja taikinoita, sillä taikina jää vain jumiin vispilään.

Haarukka
  • Haarukka sopii erityisen hyvin keksitaikinoiden sekoittamiseen. Jos vispilää ei ole saatavilla, on haarukka piikkiensä ansiosta hyvä kakkosvaihtoehto.
  • Haarukan piikit halkovat kätevästi taikinan ainesosia, mutta koska niitä on vain muutama, ei taikina jumitu niihin.

Käsi
  • Paksut taikinat, jotka muotoillaan leivonnaisiksi käsin, kannattaa myös sekoittaa käsin. Tällaisia taikinoita ovat esimerkiksi keksi-, pulla- ja sämpylätaikinat sekä kaulittavat piirakkataikinat. 
  • Sekoittamisen voi aloittaa haarukalla tai lusikalla, mutta viimeistely on hyvä tehdä käsin. Käsin vaivaamalla ja sekoittamalla taikinaan saa hyvän tuntuman eli tietää, milloin siinä on riittävästi jauhoja tai muita tärkeitä ainesosia.

Tehosekoittimet
  • Tehosekoittimet soveltuvat soseuttamiseen, hienontamiseen ja jauhamiseen, kuten smoothieihin, itsetehtyihin kasvimaitoihin ja -kermoihin, tahnoihin ja kastikkeisiin. Tehokkaimmat soveltuvat myös jäisistä banaaneista tehtävän jäätelön valmistamiseen.
  • Eivät sovellu vaahdottamiseen.
  • Tehosekoittimia on muutamaa erilaista tyyppiä. Laitteen koosta ja tehosta riippuen niillä voi tehdä vähän erilaisia asioita. 
    • Perusblenderit eli yleisesti marketeista ja kodinkoneliikkeistä löytyvät tehosekoittimet soveltuvat melko monipuolisesti kaikenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. Niilläkin saa pähkinät suht sileäksi, kunhan pähkinät on hyvin liotettu. Kaikkein heppoisimmat blenderit voivat kuitenkin hajota, jos niillä yrittää hienontaa pähkinöitä tai siemeniä.
    • High speed -blenderit, kuten Vitamix, Blendtec tai Rawmix, ovat niin tehokkaita, että niillä saa tehtyä liottamattomistakin pähkinöistä ja siemenistä puolessa minuutissa maitoa ja todella sileitä tahnoja. Ne ovat kalliita ja usein kovaäänisiä, mutta siihen niiden huonot ominaisuudet sitten loppuvatkin. Jos harrastaa ruoanlaittoa säännöllisesti ja se tarkoittaa edes aavistuksen verran hifistelyä, ei high speed -blenderin ostaminen todennäköisesti tule harmittamaan.
    • Lisäksi on olemassa miniblendereitä, joilla on eri käyttötarkoituksia. TV:stä tuttu Magic Bullet kuuluu tähän kategoriaan ja on sieltä tehokkaammasta päästä. Myös joidenkin sauvasekoitinten mukana tulee erillinen pieni blenderilisäosa. Ne ovat käteviä, jos tekee pieniä annoksia.
    • Saatavilla on myös ei-niin-tehokkaita pikkublendereitä, joilla voi sekoittaa vaikkapa proteiinijauheen ja banaanin nesteen sekaan, mutta tämän järeämpään soseuttamiseen ne eivät juurikaan sovellu.

Sauvasekoittimet
  • Sauvasekoittimet soveltuvat sekoittamiseen ja soseuttamiseen, kuten smoothieihin ja tahnoihin. Tehokkaimmat ja teräväteräiset sauvasekoittimet sopivat myös hienontamiseen.
  • Eivät sovellu vaahdottamiseen paitsi silloin, jos niissä on erillinen osa vaahdotusta varten. Oman kokemukseni mukaan esim. Bamixin vaahdotusosa ei ole kovin hyvä.
  • Myös sauvasekoittimet ovat teholtaan ja muilta ominaisuuksiltaan erilaisia. 
    • Osassa terät ovat terävät, joten ne hienontavat luonnollisesti paremmin kuin tylsäteräiset sauvasekoittimet. 
    • Metallivartiset sauvasekoittimet soveltuvat myös todella kuumien asioiden soseuttamiseen. 
    • Bamix-sauvasekoittimet taitavat olla sieltä tehokkaimmasta päästä ja samalla sitten vähän kalliimpia. Niillä on pitkä takuu, joten ovat siksikin hintansa arvoisia.

Yleiskoneet
  • Yleiskoneet soveltuvat sekoittamiseen, vaahdottamiseen ja vaivaamiseen. Näitä toimintoja varten koneelle on erilaiset vatkainosat.
  • Yleiskoneilla voi tehdä samoja juttuja kuin sähkövatkaimella, mutta etuna on se, että konetta ei tarvitse kannatella sekoittamisen aikana.

Monitoimikoneet
  • Monitoimikoneet sopivat hienontamiseen, raastamiseen ja sekoittamiseen, sillä niissä on erilaisia teriä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Järeämmät versiot sopivat myös muun muassa banaanijäätelön valmistamiseen.
  • Eivät sovellu vaahdottamiseen.

2 kommenttia:

  1. Bamixissa on eri terä vaahdottamiseen. Kermavaahdot olen ikäni vatkannut bamixilla, muuhun vaahdottamiseen en ole kokeillut, pitäisi testata vaikka valkuaisvaahtoon...t:Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä testasin sitä Bamixin vaahdotusterää kerran, eikä se toiminut, joten unohdin sen olemassaolon :D

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu