torstai 7. heinäkuuta 2016

Pikku Puhurin valkosuklaajuustokakku


Tämä kakku on tosi helppo tehdä, sillä tässä vain sekoitellaan ainekset yhteen ja sitten odotellaan kakun jähmettymistä. Tähän aikaan vuodesta kakku kannattaa tietysti koristella tuoreilla mansikoilla, mutta marjasadon kypsyessä tai pakastemarjojen ollessa parhaimmillaan tähän kannattaa tietysti käyttää mitä vain lempparimarjoja.

Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä sijaitsee kioski nimeltään Pikku Puhuri. Se on auki Tuulispään vierailupäivien aikaan. Pikku puhurista saa kaikenlaisia herkkuja, kuten täytettyjä vihiksiä, tofu-tomaattipiirakkaa, smoothieita, jäätelöannoksia, minttusuklaabrownieta ja tätä mansikkaista valkosuklaajuustokakkua. Hääräilin kioskin tarjottavien kanssa viime viikonloppuna ja teen saman nyt tulevana. On niin kivaa kokkailla ja leipoa pikkuruisessa söpössä kioskissa!

Päivitetty 9.6.2023: Täsmennetty tuotetietoja ja suklaan sulattamisohjeita sekä annettu tarkempia ohjeita reseptissä mainittujen tuotteiden korvaamisesta.


Muokkasin reseptin tästä Facebookista löytyvästä ja kovasti kehutusta Alexanderin ohjeesta. Muovasin ohjetta kuitenkin omannäköisekseni vähentämällä sokerin määrää ja vaihtamalla sen tomusokeriin. Lisäsin mukaan vielä sitruunamehua tuomaan lisähappamuutta ja korostamaan muita makuja. Ihanaa tuli! Kakkua myös kehuttiin kovasti Pikku Puhurin asiakkaiden toimesta.

Huomio huomio, lue tämä ensin!
  • Jos sinulla ei ole juuri reseptissä mainittuja tuotteita, lue ohjeet niiden korvaamiseen reseptin perästä! 
  • Violifen tuorejuustopakkaukset ovat hyvin samannäköisiä, joten tarkista, että ostamasi tuote on oikeasti maustamaton eikä esimerkiksi valkosipuli-yrtti.

Pikku Puhurin valkosuklaajuustokakku, 10 palaa

pohja
  • 200 g digestivekeksejä (katso täältä lista)
  • 100 g vegaanista margariinia (esim. Keiju Merisuola, Keiju Laktoositon 70 %)
täyte
koristelu
  • 40 g vegaanista valkosuklaata
  • 5 dl mansikoita
  1. Irrota 22-senttisen irtopohjavuoan reunat ja aseta leivinpaperi pohjan päälle. Kiinnitä reunat takaisin ja leikkaa ylimääräinen leivinpaperi saksilla pois.
  2. Hienonna digestivekeksit tehosekoittimessa tai käsin. Kaada keksimurska kulhoon. Sulata margariini ja sekoita se keksimurskan joukkoon. Painele keksiseos vuoan pohjalle tiiviiksi ja tasaiseksi kerrokseksi.
  3. Sulata suklaa varovaisesti vesihauteessa tai erittäin varovaisesti mikrossa. Pilko suklaa pieniksi paloiksi kuumuutta kestävään astiaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi, siirrä pois liedeltä ja nosta suklaakulho sen päälle. (Veden voi kiehuttaa myös vedenkeittimessä.) Sekoita suklaata silloin tällöin, kunnes suklaa on sulanut. Jos sulatat suklaan mikrossa, ole hyvin varovainen, sillä valkosuklaa palaa tai karamellisoituu helposti. Kuumenna suklaata viisitoista sekuntia kerrallaan ja sekoita aina välissä. Jatka, kunnes suklaa on lähes sulanut. Kuumentunut suklaa sulattaa lopun suklaan.
  4. Vaahdota jääkaappikylmä kauravispi kuohkeaksi sähkövatkaimella. Sekoita sen joukkoon sulatettu valkosuklaa, tomusokeri ja vaniljasokeri.
  5. Lusikoi tuorejuusto ja mittaa sitruunamehu isoon kulhoon. Notkista ne sähkövatkaimella. Lisää kauravispiseos ja sekoita, kunnes massa on tasaista. Kaada massa keksipohjan päälle ja tasoita sen pinta.
  6. Leikkaa loppu valkosuklaa pienen pieniksi kuutioiksi ja ripottele kuutiot kakun päälle.
  7. Peitä kakku esim. foliolla ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään kahdeksaksi tunniksi.
  8. Irrota kakun reunat varovasti veitsellä ja poista sitten irtopohjavuoan rengas. Siirrä kakku tarjoilulautaselle.
  9. Pese mansikat ja anna niiden kuivahtaa siivilässä. Poista mansikoista kannat ja viipaloi mansikat. Asettele mansikat kakun päälle.
  10. Säilytä kakku jääkaapissa.


Vaihtoehtoiset vispit ja vegetuorejuustot

  • Jos Violifen tuorejuustoa ei ole saatavilla, voi tätä kokeilla myös muita tuotteita.
    • Oatly Naturel -kauralevite on rakenteeltaan hyvin pehmeä, joten sillä todennäköisesti tulee tosi pehmeä kakku. Suosittelen käyttämään juustokakkumassassa valkosuklaata enemmän kuin ohjeessa eli vähintään yhden kokonaisen levyn tai jopa kaksi. Valkosuklaa auttaa kakkua hyytymään. Sekaan voi sulattaa myös (neutraalinmakuista) kookosöljyä esim. puoli desilitraa.
    • Sheese on rakenteensa puolesta hyvä vaihtoehto. Sen maku jakaa kuitenkin mielipiteitä, koska se on aika suolainen.
  • Jos käytät Alpron soijavispiä, käytä sitä vain puoli purkkia. Alpro on rakenteeltaan ilmavampaa kuin Planti, joten juustokakusta tulee sitä käyttämällä todennäköisesti höttöisempi eli ei niin hyvin koossapysyvä, jos annostus on sama.
  • Jos käytät Fazer Aito kauravispiä, Valio Oddlygood Easy Whippingiä tai Oatly iMat Vispiä, käytä niitä 2 dl. Ne ovat rakenteeltaan ilmavampia kuin Planti, ja vaikka ne ovatkin jämäköitä, voi niillä tulla höttöisempi kakku.

Erikoisruokavaliot

  • Soijaton kakku onnistuu käyttämällä Plantin, Oddlygoodin, Fazer Aidon tai Oatlyn vispiä sekä Violifen tai Oatlyn tuorejuustoa.
  • Kakun voi tehdä myös gluteenittomana, kun käyttää pohjassa gluteenittomia keksejä. Esimerkiksi Schärin digestivekeksit ovat vegaanisia ja gluteenittomia. Vispeistä OddlyGood ja Fazer Aito ovat gluteenittomia. Tuorejuustoista Violife ja Sheese.
  • Jos tarvitset kaurattoman kakun, käytä Alpron tai Oddlygoodin vispiä sekä Violifen tai Sheesen tuorejuustoa. Valitse myös kaurattomat keksit pohjaan.
  • Jos haluat tehdä kakun ilman palmuöljyä, lue tuotesuositukset täältä.

6 kommenttia:

  1. Miten tämä juustokakku kestää pakastamista? Tai siis kehtaanko tarjota tuota pakastimessa jo olevaa kakkua vieraille vai voiko olla rakenne tai maku muuttunut oudoksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että siitä voi sulamisen aikana esim. valua nesteitä pois. Kannattaa sulattaa jääkaapissa hitaasti :)

      Poista
  2. Ajattelin tehdä tätä joulupöytään, mutta Oatlyn påMackanilla. Luuletko, että pysyy kasassa vai pitäisikö laittaa sekaan esim. psylliumjauhetta 0,5-1 rkl?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oatlyn tuorejuusto on tosi pehmeää, joten sillä tulee tosi pehmeä kakku. En ole käyttänyt psylliumia tämäntyyppisissä leivonnaisissa, mutta ehkä sitä kannattaa kokeilla :)

      Poista
    2. Kakku onnistui hienosti Oatlyn tuorejuustolla, siitä tuli todella kuohkea. Laitoin vain 1/2 rkl psylliumjauhetta, mutta olisi voinut laittaa varmaan kokonaisenkin. Lopuksi höyläsin vielä paksun kerroksen valkosuklaata kuorimaveitsellä kakun päälle. Ehdottomasti teen uudestaan. ��

      Poista
    3. Hienoa! Tosi hyvä idea lisätä psylliumia :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu