sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Gluteeniton puolukkapiirakka


Alpron Go on -soijarahka tuli markkinoille tämän vuoden alussa, enkä ole vieläkään päässyt yli siitä, että se on niin mahtava tuote. Syön sitä yleensä aamu- tai välipalana, mutta se taipuu tosi hyvin myös leivonnaisiin. Nyt tein siitä rahkapiirakkaa puolukoiden kera, ja koska syöjien joukossa oli gluteenia välttäviä ihmisiä, käytin taikinaan gluteenittomia jauhoja.


Olen käyttänyt soijarahkaa aiemmin muun muassa dallaspulliin ja rahkavoitaikinaan vegetyyliin.

Gluteeniton puolukkapiirakka, 8 palaa

pohja
  • 150 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta*
  • 1/4 tl ksantaania
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 rkl vettä 
täyte
  • 400 g soijarahkaa
  • 1/2 dl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
  • 3/4 dl sokeria
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 3 dl puolukoita
  1. Rasvaa ja jauhota 24-senttinen piirakkavuoka tai vuoraa se leivinpaperilla. Leivinpaperin saa parhaiten vuoan myötäiseksi, kun sen ensin rypistää. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Vaahdota margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä ja painele taikina vuokaan ja vuoan reunoille. Taikina on kiinteän ja nestemäisen taikinan välimuoto, mutta ainakin minulla sen painelu vuokaan onnistui helposti käsin.
  3. Esipaista esilämmitetyn uunin keskitasolla 15 minuuttia. Painele pullistunut piirakkapohja vähän litteämmäksi esim. juomalasin pohjaa apuna käyttäen, jotta täyte mahtuu vuokaan.
  4. Sekoita soijarahka, maissitärkkelys, sokeri ja vaniljajauhe tasaiseksi. Kaada esipaistetun pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele pinnalle lopuksi puolukat.
  5. Paista vielä 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja jähmettyä ennen tarjoilua.
  6. Säilytä valmis piirakka jääkaapissa.

*En ole testannut reseptiä muilla gluteenittomilla jauhoseoksilla, joten en anna takeita ohjeen toimimisesta muilla tuotteilla. Viljatuotteen seos sisältää maissia, tattaria, riisiä ja perunaa, ja olen löytänyt sitä tosi monista perusruokakaupoista. Käytän yleensä sitä, kun teen gluteenittomia leivonnaisia.

PS. En edelleenkään tee yritysyhteistyötä tai ota vastaan tuotelahjoituksia yrityksiltä, joten tämänkään kirjoituksen tuotemaininnat ja -hehkutukset eivät ole maksettuja mainoksia.

8 kommenttia:

  1. Tää oli niin hyvää!!! Puolukan -ja makeanhimo tyydytetty. :) Käytin itse Semperin Hienoa jauhoseosta (Fin Mix) jonka pitäisi olla minun ymmärrykseni mukaan vegaanista, toimi oikein hyvin niilläkin. Piirakan pohja oli pehmeää kuin pumpuli Semperin jauhoilla, ei murustellutkaan aivan kamalasti. :))

    Kiitos taas ihanasta ohjeesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Semperin seos on myös vegaanista. Tosi kiva, että toimi silläkin :)

      Poista
  2. On tosi kiva, että sä et ole lähtenyt sponssattavaksi (vaan päin vastoin sponssaat Tuulispäätä) Moni kiva blogi on mennyt piloille, kun sivot alkavat täyttyä mainonnasta. Vaikka bloggari oikeasti tykkäisi tuotteesta tai kokeilisi uutta, se alkaa nyppiä.

    -Glotterbäckerin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta on kiva saada tästä palautetta, koska tää on mulle tärkeä periaate :) Eniten mulle tosin taitaa tulla yhteistyöpyyntöjä kananmuna- ja lihafirmoilta, joten niistä on myös aika helppo kieltäytyä :D

      Poista
  3. Tämä oli todella herkkua! Nams! En tehnyt gluteenitonta versiota vaan tavallisen eli pistin perusjauhoja sekä jätin ksantaanin pois. Onnistui ihan hyvin niinkin. :) Kiitos kaikista ihanista ohjeista ja komppaan edellistä kommentoijaa siitä, että kivaa ettet tuputa sponssattuja tuotteita.

    -Sini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että onnistui noin helpoilla muutoksilla myös gluteeniversiona :)

      Poista
  4. Voiko tässä käyttää pakastepuolukoita?
    Kiitokset tosi hyvistä reseptistä! Juuri vegaaninen&gluteeniton tulee usein tarpeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hyvin käyttää! Ne voi laittaa mukaan ihan jäisinä :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu