perjantai 21. lokakuuta 2016

Taiga


Muotoilin kakun päälle sokerimassasta ketun. Sen nimi on Taiga, ja se on oikeasti olemassa. Se elää pohjalaisella turkistarhalla pienessä, verkkopohjaisessa häkissä, eikä se koskaan pääse kaivamaan, saalistamaan tai juoksemaan. Sen elämä päättyy todennäköisesti hyvin pian ja sen turkista tehdään suurella todennäköisyydellä koriste talvitakin huppuun.


Taiga on vain yksi monista. Sen tarina toistuu vuosittain miljoonia kertoja suomalaisilla turkistarhoilla. Taigan matkaa voi seurata Taigan omalla Facebook-sivulla yhdessä Oikeutta eläimille -järjestön kanssa. On tärkeää jakaa Taigan tarinaa, jotta mahdollisimman moni näkisi, millä tavoin tietoisia ja tuntevia olentoja kohdellaan turkisteollisuudessa.


Kirjoitin kakkuun "Minä odotan". En tietenkään voi tietää, mitä Taiga odottaa tai odottaako se mitään. Todennäköisesti se odottaa, milloin se saa ruoka-annoksensa, mutta juuri muuta odotettavaa sen elämässä ei tähän mennessä luultavasti ole ollut. Jos se olisi syntynyt jonnekin muualle kuin turkistarhalle, se ehkä odottaisi monia asioita. Se odottaisi, milloin se pääsee vaanimaan ja jahtaamaan tunturisopuleita, merkitsemään reviiriään, etsimään kumppania ja kaivamaan tunneleita. Tai sitten se ei odottaisi mitään, vaan se vain tekisi nuo asiat, koska sillä olisi siihen mahdollisuus.


Myös minä odotan. Odotan, että turkistarhaus loppuu. Kaikki merkit ovat jo olemassa, vaikka aikaa tuleekin kulumaan vielä paljon. Eläinten kyvyistä ja tietoisuudesta tiedetään jatkuvasti enemmän eikä niiden kasvatusta nykyisenkaltaisissa olosuhteissa voida enää pitää eettisesti oikeana. Maa toisensa jälkeen kieltää turkistarhauksen tai tiukentaa lainsäädäntöään niin paljon, että tarhaus on käytännössä mahdotonta. Yritykset sitoutuvat turkittomuuteen ja muotitalot luopuvat turkisten käytöstä. Eläköityvien turkistarhaajien työlle ei löydy aina jatkajaa.

Muutos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Miljoonat ja taas miljoonat eläimet tulevat syntymään ja kuolemaan turkistarhoilla ennen kuin viimeinen turkistarha sulkee ovensa. Siksi Taigasta ja sen kohtalotovereista tulee kertoa muille ja rohkaista heitä valitsemaan vaate- ja asusteostoksilla eläinystävällisiä vaihtoehtoja. Harva taitaa nykypäivänä mennä talvitakkiostoksille ja valita kaikista vaihtoehdoista turkin, mutta turkissomisteisia takkeja ja pipoja tulee paljon vastaan. Niitä ei valmisteta turkisteollisuuden ylijäämäpaloista, vaan hyvin suuri osa turkistarhojen eläimistä kasvatetaan juuri niitä varten.


Seuraa Taiga-kettua Facebookissa ja kerro Taigasta myös kavereillesi! Taigan päivitykset kirjoitetaan aina sekä suomeksi että englanniksi, joten sivua voivat helposti seurata myös muut kuin suomenkieliset.

2 kommenttia:

  1. Onnittelut upeasta kakusta! Taiga on tehty todella näköisekseen, suloiseksi <3 Kettukakun esittely on myös erinomainen. Lieneekö Taiga yksi turkistarhojen "siniketuista" eli uhanalaisista naaleista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos kovasti <3 Olen myös ymmärtänyt, että Taiga on naali.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu