sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Marjatäytekakku juustokakkutäytteellä


Vanha luokkakaverini meni eilen naimisiin. Vieraiden joukossa oli paljon erikoisruokavaliota noudattavia henkilöitä, joten hän pyysi minua leipomaan heille sopivan kakun. Tein kakusta gluteenittoman, pähkinättömän ja vähäsoijaisen. Koska se on vegaaninen, se sopi tietysti kaikille kananmuna- ja maitoallergisillekin sekä laktoosi-intolerantikoille.


En ole tätä ennen koristellut kakkuja tämmöisellä "roiskimistekniikalla", mutta olen kovasti tyytyväinen siihen, miltä kakku lopulta näytti. Koristeluun käytin ananaskirsikoita sekä vegaanista valkosuklaata. Kakussa on ulkoisesti syksyinen fiilis, mutta sen sisältä löytyykin kesäisiä makuja: kakku on täytetty mansikoilla ja vadelmilla sekä juustokakkutäytteellä. Kuorrute ja pursotukset on tehty Plantin kauravispillä, joka pitää muotonsa hyvin ilman kikkailua.


Jos mielit tehdä samanlaista kakkua ilman gluteeni- tai soijarajoitteita, löydät tekstin lopusta linkkejä ja vinkkejä ohjeen muuttamiseen vähemmän allergiaystävälliseksi.

Marjatäytekakku, 20 hengelle

pohja
kostuke
 • 1/2 dl sokeria
 • 1 dl sitruunamehua
 • 1 dl vettä
juustokakkutäyte
 • 2 prk Planti-kauravispiä
 • 3 prk maustamatonta Violife-tuorejuustoa
 • 1/2 dl sitruunamehua
 • 1 1/2 dl tomusokeria
 • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
marjat
 • 200 g vadelmia
 • 300 g mansikoita
kuorrute
 • 3 prk Planti-kauravispiä
 • 1/2 dl tomusokeria
 • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
koristeluun
 • ananaskirsikoita
 • vegaanista valkosuklaata (esim. iChock, Plamil tai Organica)
 1. Valmista kakkupohjat reseptin mukaan ja anna niiden jäähtyä. Leikkaa pohjat osiin tämän kirjoituksen "Kakku kahdesta kakkulevystä" -ohjeen mukaan.
 2. Sekoita kostukkeen ainekset.
 3. Vaahdota jääkaappikylmä kauravispi kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää tuorejuusto, sitruunamehu, tomusokeri sekä vaniljajauhe ja sekoita tasaiseksi. 
 4. Siirrä alin kakkulevy tarjoilulautaselle. Kostuta kakkulevy levittämällä kolmasosa kostukkeesta sen pintaan pullasudilla. Levitä vadelmat pohjan päälle. Levitä puolet juustokakkutäytteestä vadelmien päälle.
 5. Nosta toinen kakkukerros juustokakkutäytteen päälle ja kostuta se kolmasosalla kostukkeesta. Viipaloi mansikat pohjan päälle ja levitä loppu tuorejuustotäyte niiden päälle. Nosta ylin kakkulevykerros täytteen päälle ja kostuta myös se lopulla kostukkeella.
 6. Vaahdota kuorrutteen ainekset kuohkeaksi vaahdoksi. Levitä ja/tai pursota se kakun pinnalle. Koristele lopuksi ananaskirsikoilla ja valkosuklaalla.
 7. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään kuusi tuntia tai mielellään seuraavaan päivään ennen tarjoilua. Säilytä valmis kakku jääkaapissa.

Vinkki: Pakastemarjat kannattaa laittaa kakkuun jäisinä, sillä siten niistä valuu kaikkein vähiten nestettä kakkua möhjäännyttämään. Isot mansikat voi jäisinäkin leikata suht helposti terävällä veitsellä sopiviksi siivuiksi. On suositeltavaa käyttää kotimaisia pakastemarjoja, sillä ulkomaisissa marjoissa saattaa piillä ikävä listeriapöpö.


Ruokavaliosäätämistä
 • Jos kakun ei tarvitse olla gluteeniton, löydät tästä ohjeen tavalliselle pohjalle.
 • Plantin kauravispi (entinen Sunnuntai kuohkea vispi) soveltuu Keliakialiiton mukaan keliaakikoille. On silti suositeltavaa kysyä keliaakikolta tai gluteenia välttävältä itseltään, miten hän suhtautuu kauratuotteisiin, jotka eivät ole virallisesti puhdaskauraa.
 • Plantin vispi sisältää soijalesitiiniä, joka ei tämän kakun syöjien joukossa haitannut. Jos kakun pitää olla täysin soijaton, voit käyttää GoGreenin kauravispiä tai SoyaToo!:n kookos- tai riisivispiä, mutta niiden rakenne ei ole yhtä hyvä kuin Plantissa.
 • Jos kakun ei tarvitse olla soijaton, voit käyttää kauravispin tilalla Alpron soijavispiä. Tarvitset sitä vain puolet kauravispin määrästä, sillä se on riittoisampaa. Kuorrutetta varten saattaa olla tarpeellista tehdä sille jämäköittämistaikatemppu agar agarilla. Jos kuorrutteen ei tarvitse olla maailman skarpein, voi agar agar -vaiheen jättää kyllä tekemättä, kunhan vaahdottaa vispiä tarpeeksi kauan sähkövatkaimen isoimmalla teholla. Myös Violifen tuorejuuston voi vaihtaa toiseen. Suosittelen Tofuttia sen jämäkkyyden perusteella, mutta Oatly toiminee myös. Täältä löydät lisää vinkkejä ja suosituksiani vegaanisista tuorejuustoista ja niiden käytöstä leivonnassa.

Lisää täytekakkuvinkkejä, kuten kakkupohjia, täytteita ja kuorrutteita, löytyy blogin täytekakkuoppaasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu