tiistai 6. kesäkuuta 2017

Mansikka-raparperiwhoopiet


"Kesä!" huutavat kilpaa mansikat ja raparperi. "Kesä, tule jo!" huudan minä ja haukkaan whoopieta, jonka sisään on ihanasti ujutettu raparperikompottia, kaurakermavaahtoa ja mansikoita.

Jos olet tähän mennessä leiponut helppouden vuoksi lähinnä mokkapaloja, mutta haluaisit kokeilla jotain uutta, niin rohkaisen kokeilemaan näiden whoopieiden leipomista. Nämä ovat malliesimerkki leivonnaisesta, joka näyttää siltä, että sen valmistamiseksi olisi vaadittu valtavasti kaikenlaisia Erikoisia Taitoja. Oikeasti kyseessä ovat uunipellille lusikoidut taikinakasat(!), joiden väliin on keitetty yksinkertainen raparperihillo, viipaloitu mansikat ja vaahdotettu kasvikermavaahto.

Huom! Erikoisruokavalioversio-ohjeistukset löydät reseptin perästä.

Mansikka-raparperiwhoopiet, 8 kpl
pohja
  • 3/4 dl rypsiöljyä* (ei kylmäpuristettua)
  • 1 dl omenasosetta
  • 2 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 4 1/2 dl vehnäjauhoja
raparperikompotti
  • 400 g raparperia (2 isoa vartta)
  • 1 dl sokeria
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl vettä
muut täytteet
  1. Levitä leivinpaperit kahdelle uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita rypsiöljy, omenasose, kauramaito, sokeri, suola ja vaniljajauhe. Siivilöi joukkoon ruokasooda sekä vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
  3. Lusikoi kummallekin uunipellille 8 noin kahden ruokalusikallisen kokoista taikinakasaa. (Taikinakasoja tulee siis yhteensä 16.) Jätä kasojen väliin paljon tilaa. Voit halutessasi pikkuisen levittää kasoja, mutta koska taikina on löysää, tämä ei ole välttämätöntä.
  4. Paista yksi pellillinen kerrallaan esilämmitetyn uunin keskitasolla 14 minuuttia eli kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Anna pohjien jäähtyä ennen whoopieiden täyttämistä. 
  5. Valmista raparperikompotti pohjien paistamisen aikana. Kuori ja pilko raparperit. Laita ne, sokeri, vaniljajauhe ja vesi kattilaan. Anna kiehua pienellä lämmöllä noin viisi minuuttia eli kunnes raparperit ovat pehmentyneet. Anna kompotin jäähtyä.
  6. Whoopiet kannattaa täyttää vasta vähän ennen tarjoilua, jotta ne eivät pehmene raparperikompotin nesteestä liikaa. Viipaloi mansikat. (Jos käytät pakastemansikoita, anna niiden sulaa melkein pehmeiksi.) Vaahdota jääkaappikylmä vispi. Levitä raparperikompottia whoopiepohjan tasaiselle puolelle. Lado mansikkasiivuja sen päälle. Lusikoi vispiä toisen whoopiepohjan tasaiselle puolelle ja paina se kanneksi. (Kuvassa järjestys on esteettisistä syistä eri.)
  7. Säilytä valmiit whoopiet jääkaapissa. Whoopiet saattavat tarttua toisiinsa kiinni, joten ne voi tarvittaessa kääriä leivinpaperiin.
*Myös rapsi- ja auringokukkaöljy tai mikä tahansa muu miedon makuinen öljy käy. Jos pidät kookoksen mausta, voit käyttää myös kookosöljyä.

Pakastaminen: Whoopiepohjat voi pakastaa, mutta koska ne ovat vähän tahmeita, ne saattavat tarttua kiinni myös leivinpaperiin pakastusprosessin aikana. Pohjat kannattaa siis pakastaa väljästi leivinpaperiin pakattuina. Sulata pohjat hitaasti (muutama tunti) jääkaapissa tai nopeammin (noin tunti) huoneenlämmössä. En suosittele täytetyn raparperiwhoopien pakastamista, mikäli whoopien ulkonäöllä on syömishetkellä suuri merkitys. Vähintään mansikat menevät pakastamisesta löllöiksi ja raparperikompotin nesteet erottuvat.
Gluteeniton versio. Mansikat olivat valtavia, joten älä anna niiden hämätä luulemaan,
että whoopiet olisivat pieniä. Ne ovat oikeasti keskikokoisen hampurilaisen kokoisia.

Erikoisemmat ruokavaliot
  • Gluteeniton: Käytä pohjataikinassa soijamaitoa, gluteenitonta kauramaitoa tai muuta gluteenitonta kasvimaitoa. Vaihda vehnäjauhot 4 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, johon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. (En ole kokeillut muita gluteenittomia jauhoja näihin whoopieihin, joten en tiedä, miten ne toimivat.) Kasviperäisistä vispeistä gluteenittomia ovat Oddlygood, Fazer Aito, Surewhip ja Alpro.
  • Soijaton: Valitse kasvimaidoksi jokin muu kuin soijamaito ja käytä vispinä kauravispiä.
  • Palmuöljytön: Käytä Oddlygood, Oatly tai Fazer Aito -vispiä
  • Omenaton: Omenasoseen tilalla voi käyttää päärynä- tai banaanisosetta. Banaanisoseen maku tosin maistuu leivonnaisesta läpi paljon enemmän kuin omenan tai päärynän. Hedelmäsoseiden tilalla voi käyttää soijajogurttia. (Olen lisäksi aika varma, että whoopiet onnistuvat myös vaihtamalla hedelmäsose kasvimaitoon.)
  • Resepti on sellaisenaan pähkinätön ja kuten tässä blogissa asiaan aina kuuluu niin myös maidoton, laktoositon ja munaton.

2 kommenttia:

  1. Moikka! Onnistuisikohan jonkin sorttinen mansikkamoussekakku niin, että sen hyydyttäisi vegaanisella valkosuklaalla? Vai onko tuhoon tuomittu idea...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos mansikat on tarkoitus soseuttaa moussen sekaan, niin siinä on silloin nestettä aika paljon. Tällöin valkosuklaata tarvitaan varmaankin suht paljon, jotta se hyytyy. Tietysti silläkin on merkitystä, mitä muuta se mousse sisältää. Jos siinä on Plantin vispiä, joka on tosi jämäkkää, niin se jo auttaa kiinteyttämään sitä tosi paljon. Kookosöljy on toinen, jota voi käyttää hyydyttämiseen. Kyllä mä uskon, että se onnistuu, mutta ehkä voit joutua vähän fiksailemaan :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu