sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Minttusuklaakakku suklaamoussetäytteellä


Olen suunnitellut tällaisen muhkean ja minttuisan suklaakakun leipomista jo yli vuoden, mutta sopivaa tilaisuutta ei oikein ole tullut vastaan. Tänä viikonloppuna eräällä yksivuotiaalla oli synttärit, joten pääsin leipomishommiin. Kakussa on pehmeän suklainen pohja, mehevä ja paksu suklaamoussetäyte sekä suklaahippuisa minttukuorrute.

Kakku on mahdollista valmistaa soijattomana tai gluteenittomana tai samanaikaisesti sekä soijattomana, gluteenittomana että kaurattomana. Ohjeet muutoksille ovat reseptin perässä.

Resepti saattaa äkkiseltään näyttää pitkältä. Kun sitä katsoo tarkemmin, siinä ei oikeastaan ole mitään erityisen vaikeaa, sillä siinä vain sekoitetaan tietty määrä asioita yhteen. Kaikki raaka-aineetkin voi ostaa ihan perusmarketista. Tämä onkin pääsääntöisesti aina tavoitteenani, kun julkaisen blogissa uusia reseptejä. Haluan tarjota lukijoille ja blogiin satunnaisesti eksyneille sellaisia ohjeita, joiden takia ei tarvitse olla kondiittorin ja insinöörin opintoja suoritettuna.

Kakku vielä nakuna! Tästä näkee hyvin, miten paksu kerros täytettä kakun molemmissa väleissä on.

Lue tämä ennen kuin alat leipoa! 
  • Kakkupohja paistetaan kolmessa osassa eli koko taikinaa ei laiteta kerralla yhteen kakkuvuokaan. Kun pohja paistetaan useassa osassa eli matalampina kerroksina, se jaksaa kohota paremmin ja kypsyy myös nopeammin ja tasaisemmin. Suosittelen tekemään jokaisen kakkupohjan erikseen, jotta taikina ei joudu odottamaan uuniin pääsemistä, sillä se voi vaikuttaa lopputulokseen.
  • Jos uuniisi mahtuu samaan aikaan useampi vuoka, voit tietysti tehdä kaksin- tai kolminkertaisen taikinan heti kerralla.
  • Jos sinulla ei ole juuri 24-senttistä irtopohjavuokaa, se ei haittaa. Muutkin koot käyvät. Huomioi kuitenkin, että pienemmässä vuoassa paistoaika pitenee ja isommassa lyhenee. Vuoan ei myöskään tarvitse olla irtopohjavuoka.
  • Jos haluat paistaa koko kolminkertaisen taikina-annoksen kerralla, levitä se uunipellille leivinpaperin päälle ja paista pannukakun tapaan. Paistoaika ja -lämpötila pysyvät samoina. Täältä voit katsoa vinkkejä, miten tasona paistettu kakkupohja leikataan pyöreäksi tai kulmikkaaksi kakuksi.
  • Kuorrutetta tulee ohjeen mukaan tosi iso määrä. Jos tiedät, että sinulle riittää pienempi määrä makeaa kuorrutetta ja varsinkin jos et jaksa tehdä kakulle niin sanottua crumb coatia, voit tehdä kuorrutetta puolikkaan annoksen.
  • Jos haluat täytteestä tosi suklaisen, kannattaa käyttää esimerkiksi 70-prosenttista suklaata. Pehmeämmän maun saa vaaleammalla suklaalla.
  • Jos haluat myös täytteestä minttuisen, käytä vegaanista minttusuklaata. Ainakin Dammenbergin ja FairMaryn minttusuklaita on saatavilla peruskaupoissa, ja erikoisruokakaupoissa on saatavilla muita merkkejä.


Minttusuklaakakku, 15–20 hengelle
3xkakkupohja (HUOM! tämä pohjataikina tehdään kolme kertaa)
  • 2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa (yht. 6 dl)
  • 1/2 dl miedonmakuista öljyä, esim. tavallinen rypsiöljy (yht. 1 1/2 dl)
  • 1 1/2 dl sokeria (yht. 3 1/2 dl)
  • 1/4 tl suolaa (yht. 3/4 tl)
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria (yht. 3/4 tl tai 2 rkl)
  • 1/2 dl kaakaojauhetta (yht. 1 1/2 dl)
  • 1 tl leivinjauhetta (yht. 1 rkl)
  • 1/2 tl ruokasoodaa (yht. 1 1/2 tl)
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja (yht. 7 1/2 dl)
täyte
  • 1 prk soija- tai 2 prk kauravispiä (Alpro tai Planti)
  • 100 g vegaanista suklaata
  • 1 rkl tomusokeria
  • hyppysellinen vaniljajauhetta tai 1/2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
kuorrute
  • 150 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • n. 8 dl tomusokeria
  • 2 tl piparminttuaromia (Dr Oetker)
  • hyppysellinen suolaa
  • (vihreää elintarvikeväriä, esim. Dr Oetker)
  • 2 rkl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 100 g vegaanista suklaata
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Valmistele 24-senttinen irtopohjavuoka rasvaamalla ja jauhottamalla se. (Jos sinulla on useampi vuoka, voit valmistella ne kaikki kerralla.)
  2. Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, suola, vaniljajauhe ja kaakaojauhe. Siivilöi joukkoon leivinjauhe, ruokasooda sekä vehnäjauho ja sekoita hyvin. Kaada taikina vuokaan.
  3. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 25 minuuttia tai kunnes kakkuun työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. Valmista paistamisen aikana seuraava taikina. (Jos sinulla on vain yksi kakkuvuoka, anna valmiin kakun jäähtyä viisi minuuttia, irrota se sitten vuoasta ja laita seuraava taikina-annos vuokaan.)
  4. Paista kaikki kolme kakkupohjaa. Anna jokaisen pohjan jäähtyä viisi minuuttia ja irrota pohja sitten vuoasta. Anna jäähtyä hyvin. Leikkaa kahden kakkupohjan pinta tasaiseksi, jotta kakku on helpompi koota. (Ylijäämäkakusta voi tehdä esimerkiksi kakkutikkareita.)
  5. Valmista kakun täyte. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa. Vaahdota jääkaappikylmä soijavispi sähkövatkaimella mahdollisimman kuohkeaksi. Sekoita suklaa, tomusokeri, vaniljajauhe ja suola soijavispin sekaan. Lusikoi noin puolet täytteestä ensimmäisen kakkupohjan päälle. Nosta toinen kakkupohja täytteen päälle ja lusikoi melkein kaikki loppu täyte sen päälle. Nosta viimeinen kakkupohja kanneksi. Tasoita reunat lusikalla tai kulmapalettiveitsellä ja tilkitse mahdolliset raot jäljellejääneellä täytteellä. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi.
  6. Valmista seuraavaksi kuorrute. Vaahdota margariini, puolet tomusokerista, piparminttuaromi, suola ja elintarvikeväri tasaiseksi sähkövatkaimella. Lisää kauramaito sekä niin paljon tomusokeria, että saat kiinteän mutta helposti levittyvän kuorrutteen. Jos kuorrute tuntuu löysältä, lisää tomusokerin määrää ja jos taas liian paksulta, lisää pieni tilkka kauramaitoa.
  7. Levitä kakun pinnalle ohut kerros kuorrutetta (=crumb coat) ja laita kakku jääkaappiin vähintään viideksitoista minuutiksi, jotta kuorrute jähmettyy. Ohut kerros toimii ikään kuin sinettinä kakkupohjan ja lopullisen kuorrutteen välissä ja siten helpottaa siistin lopputuloksen tekemistä.
  8. Leikkaa suklaa pienen pieniksi hipuiksi ja sekoita lopun kuorrutteen sekaan. Levitä kuorrute kakun pinnalle.
  9. Kakkua voi syödä heti, mutta se on parhaimmillaan seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. Säilytä valmis kakku jääkaapissa.
Pakastaminen: Kakun voi pakastaa joko kokonaisena tai valmiina annospaloina. Sulata kakku hitaasti jääkaapissa. Voit pakastaa myös pelkät kakkupohjat ja täyttää sekä kuorruttaa kakun vasta tarjoilua edeltävänä päivänä.
Erikoisemmat ruokavaliot
  • Kakusta saa soijattoman, kun käyttää kaura- tai muuta soijatonta kasvimaitoa, tekee täytteen kauravispistä ja valitsee suklaan, jossa ei ole soijalesitiiniä.
  • Kakun voi valmistaa myös gluteenittomana. Jauhota vuoka gluteenittomalla (korppu)jauholla. Käytä kakkupohjaan soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa. Lisää kaakaojauheen määrä pohjassa 3 dl:aan. Vaihda vehnäjauhot 6 dl:aan Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, jonka sekaan on lisätty 3/4 tl ksantaania. Käytä täytteeseen vaahtoutuvaa soija- tai gluteenitonta kaurakermaa. Pohja ei ole ihan niin mehevä kuin vehnäjauhoista leivottu, joten pohjaa voi kostuttaa esimerkiksi kahvilla. Huom! Monet kaurapohjaiset kasvimaitotuotteet sopivat Keliakialiiton mukaan useimmille keliaakikoille. Jos teet kakkua keliaakikolle, varmista kuitenkin aina keliaakikolta, sopivatko kauratuotteet hänelle.
  • Jos kakun pitää olla samaan aikaan sekä soijaton että kauraton, voit käyttää vispinä SoyaToo!-merkkisiä riisi- tai kookosvispejä, joita voi ostaa ainakin Vegekaupoista. Tarvitset niitä 1–2 purkkia. Niitä voi toki käyttää joka tapauksessa, mutta koska ne eivät ole perusruokakauppojen valikoimissa, en listaa niitä varsinaiseen reseptiin.

2 kommenttia:

  1. Kiitos paljon hyvästä reseptistä! Tämä oli ensimmäinen vegaaniitäytekakkuni ja se onnistui mainiosti! 👌🏻 En ole mikään erityisen ahkera leipuri ja täytekakun teen yleensä vain kerran vuodessa tyttäreni syntymäpäiville. 😊 Ainoa asia joka meni vähän hassusti oli oma laskelmani meidän erityisleveää peltiä varten. (Paistoin siis pohjan levynä pellillä, josta leikkasin pohjan muotoon.) Kakusta tuli hurjan korkea, mutta toisaalta myös hyvin komea. 😁

    Ensi kerralla ajattelin kokeilla paistaa kaikki pohjat yksitellen valmiiseen irtopohjavuokaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa upealta tuo korkea kakku! Kiva, että tykkäsit ohjeesta :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu