torstai 13. joulukuuta 2018

Mustikkakakkuset ja Columbuksen talvi


Amerikassa mustikat tarkoittavat lähes poikkeuksetta pensasmustikoita. Nekin ovat ihan kivoja, mutta eivät vedä vertoja metsämustikoille muussa kuin sotkemisen laadussa. Onneksi metsämustikoita sentään löytyy joistain kaupoista, joten pääsin tekemään näitä pieniä kakkusia. Laitoin mukaan myös kardemummaa, sillä se sopii kivasti yhteen mustikoiden ja joulun ajan kanssa.

Kakkuset on tehty samalla tavalla kuin monet raakakakut eli ne ovat kiinteitä kookosöljyn ansiosta. Käytin neutraalinmakuista öljyä, koska kylmäpuristettu kookosöljy on omaan makuuni turhan kookoksinen. Kuten raakakakut ja muut vastaavat leivonnaiset ei tämäkään ole mikään terveysherkku, sillä tässä on ihan valtavasti kovaa rasvaa. Onneksi leivonnaisten ei tarvitsekaan olla terveellisiä, sillä yleensä niitä syödään kai ihan vain siksi, että ne maistuvat hyviltä ja niistä tulee hyvä mieli.

Columbuksen talvi on alkanut

Tarkkasilmäiset varmaankin huomasivat, että ei ole mustikanvarpu tuossa kakkusen päällä. Koristelin annoksen ruusun oksalla, koska sellainen minulla tuossa ikkunalla talvehtii. Columbuksen talvi on toistaiseksi ollut aika vaihtelevainen. Pari viikkoa sitten täällä oli lunta, viikko sitten lämpötila nousi 15 asteeseen ja tällä hetkellä lämpötila on pikkuisen nollan alapuolella eli lätäköt ovat jäässä, mutta lunta ei näy.

Samalla kun lämpötilat tippuivat talven puolelle pari kuukautta sitten, katosivat katukuvasta kaikki muut kävellen liikkuvat henkilöt paitsi minä ja satunnaiset koiranulkoiluttajat. Olen oikeasti nähnyt viimeisen parin kuukauden aikana yhden vastaantulijan, joka näytti olevan ihan vain kävelyllä. Kaikkina muina kertoina olen tehnyt päiväkävelyitäni oudon post apocalyptisessa tunnelmassa, koska ketään ei näy missään, jos autoja ei lasketa. Jos sama tapahtuisi Suomessa, se olisi todella outoa. Täällä se on tavallista.

Taivaalta ovat kadonneet haukat. Kesällä haukat liitelevät taivaalla melkein aina, kun katsoo ikkunasta ulos tai matkustaa autolla jonnekin. Kylmyys on varmaankin saanut niiden saaliseläimet piiloutumaan tarkemmin, joten niiden on pitänyt siirtyä jonnekin, missä ne saavat ruokaa. Myös kaikki muut linnut ovat vähentyneet ja hiljentyneet. Tuntuu, kuin luonto odottaisi jotain.

Kylmä vuodenaika on vaikuttanut myös omiin tekemisiini. Ei kauheasti tee mieli tutustua vaikkapa eri luontokohteisiin, koska kylmyyden lisäksi pimeä tulee viimeistään kuudelta. Olen alkanut käydä joogatunneilla, ja vaikka en mitään asiasta tajuakaan enkä taivu mihinkään, olen nauttinut siitä suunnattomasti. Käyn myös juoksemassa joko salilla juoksumatolla tai paikallisten suureksi hämmästykseksi ulkona. Käyn myös kävelyillä, vaikka täällä ei sillä tavalla kovin pitkälle pääsekään. Myös paikallisessa pupushelterissä auttaminen on tullut minulle vakituiseksi jutuksi, ja odotan aina viikottaista hetkeä kotia etsivien pupujen seurassa. Koska tammikuussa alkaa taas Vegaanihaaste ja olen mukana sen taustajoukoissa, kulutan aikaani myös sen parissa juoniessa. Lisäksi katson myös paljon elokuvia ja sarjoja sekä teen käsitöitä.

En ole vielä tympääntynyt talveen, mutta ensimmäistä kertaa elämässäni odotan kevättä jo joulukuussa. Autottomuuteni vuoksi olen aika jumissa kotona ison osan ajastani, ja koska täällä taloja ei rakenneta samalla tavalla kylmän kestäviksi kuin Suomessa, tuntuu, että palelen turhan usein. En palele ulkona, mutta kotona joudun välillä kääriytymään paksuihin vaatteisiin, jotta pystyn toimimaan. Vaikka olen edelleen sitä mieltä, että matot ajaisivat ihan saman asian kuin täällä niin yleiset kokolattiamatot, olen kuitenkin tosi kiitollinen siitä, että yläkertamme on portaita myöten päällystetty lämpöisellä kokolattiamatolla. Tähän aikaan vuodesta puulattia on aika kalsea tassujen alla.


Lue tämä ennen kuin alat leipoa!
  • Neuvon tekemään kakkuset muffinssivuokiin. Koska perusmuffinssivuoat ovat sellaisenaan huonosti muodossaan pysyviä, suosittelen käyttämään niiden kanssa muffinssipeltiä. Jos sinulla ei ole peltiä, käytä sellaisia vuokia, jotka eivät leviä, kun niihin kaataa nestemäistä täytettä. Tällaisia vuokia ovat esimerkiksi folio-, kartonki-, silikoni- tai amerikan muffinssivuoat. Jos myös tällaiset vuoat puuttuvat, voit kokeilla laittaa muffinssivuoat esimerkiksi vuokien kokoisiin juomalaseihin, jotka auttavat leivonnaista pysymään muodossaan jähmettymisen aikana.
  • Jos haluat tehdä mustikakkuset nimenomaan raakaversiona, käytä kylmäpuristettua kookosöljyä. Jos öljy on kiinteää ja se pitää sulattaa, tee se vesihauteessa. Kaurahiutaleiden tilalla voi käyttää lisää pähkinöitä.
  • Kardemumman voi huoletta jättää pois, mikäli et inspiroidu jouluisesta makumaailmasta.
  • Jos haluat tehdä kakkusten sijaan kakun, käytä joko n. 16-senttistä irtopohjavuokaa tai tuplaa taikina isompaa vuokaa varten.

Mustikkakakkuset, 6 kpl

pohja
  • 1/2 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl pekaani- ja saksanpähkinöitä (tai muita pähkinöitä)
  • 1 dl rusinoita
  • 1/4 tl kardemummaa
  • 1/8 tl suolaa
  • tarvittaessa vettä
mustikkatäyte
  • 3/4 dl cashewpähkinöitä
  • 1 1/2 dl mustikoita
  • 1/2 dl sitruunamehua
  • 1/4 dl agave- tai vaahterasiirappia
  • 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 1/2 dl neutraalinmakuista kookosöljyä (esim. Urtekram)
  1. Mikäli tehosekoittimesi ei ole erityisen tehokas, liota cashewpähkinöitä runsaassa vedessä vähintään kuusi tuntia. Kaada liotusvesi pois. Jos tiedät, että tehosekoittimesi hienontaa pähkinöitä hyvin, voit jättää liotusvaiheen tekemättä.
  2. Aseta muffinssivuoat muffinssipellin koloihin.
  3. Tee ensin pohja. Jauha kaurahiutaleet ja pähkinät tehosekoittimessa. Lisää rusinat, kardemumma ja suola. Käytä konetta pulsseittain, kunnes pohjataikina on vielä vähän murumaista mutta kuitenkin sellaista, joka puristettaessa pysyy koossa. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Jaa pohjataikina muffinssivuokiin ja painele se tasaiseksi kerrokseksi vuokien pohjalle.
  4. Tee seuraavaksi täyte. Mittaa cashewpähkinät, mustikat, sitruunamehu, agavesiirappi, vaniljajauhe ja suola tehosekoittimeen. Käytä konetta, kunnes seos on täysin sileää.
  5. Lämmitä kookosöljy vesihauteessa tai mikrossa juoksevaksi. Kaada kookosöljy tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes seos on tasaista. 
  6. Kaada mustikkatäyte pohjien päälle. Laita kakkuset jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Irrota paperivuoat ennen tarjoilua. Koristele kakkuset niin halutessasi mustikanvarvuilla ja mustikoilla.
  7. Säilytä kakkuset jääkaapissa.
Pakastaminen: Kakkuset voi pakastaa. Anna niiden sulaa hitaasti jääkaapissa vähintään kuuden tunnin ajan.
Gluteeniton versio: Käytä gluteenittomia puhdaskaurahiutaleita tai vaihda ne pähkinöihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu