lauantai 15. joulukuuta 2018

Vaahtokarkkikahvi ja maapähkinävoi-suklaa-kaurakeksit


Vaahtokarkkikaakao on jo vanha juttu, mutta mitenkäs jos vaahtokarkkeja laittaisikin kahviin? Minä laitoin ja toimii oikein loistavasti! Vaahtokarkit olivat tietysti liivatteettomia vegevaahtokarkkeja, joita Suomessa voi ostaa esimerkiksi Vegekaupoista. Kahvin kaveriksi tein keksejä, joihin tuli maapähkinävoita, suklaata ja kaurahiutaleita. Kelpasi.

Yksinkertaisimmillaan tarvitset vaahtokarkkikahviin kahvia ja vegaanisia vaahtokarkkeja. Suosittelen kuitenkin tekemään vaahtokarkkikahvista överiherkun lisäämällä siihen kaikkea muutakin!

Vaahtokarkkikahvi
  • kahvia (kuumaa tai kylmäuutettua)
  • sokeria tai muuta makeutusta, jos haluat erityisen makeaa kahvia
  • Oatlyn iKaffea tai jotain muuta kasvimaitoa
  • vegaanisia vaahtokarkkeja
  • vegaanista kermavaahtoa (esim. Alpro, Planti, Kaslink tai Schlagfix)
  • vegaanista suklaata pieninä paloina
  1. Valmista kahvi. 
  2. Lisää joukkoon makeutus ja kasvimaito.
  3. Ripottele sekaan vaahtokarkit sekä koristele vegekermavaahdolla ja suklaalla.
Gluteeniton versio: Vegaaniset vaahtokarkit ovat yleensä gluteenittomia. Kauramaidot sopivat Keliakialiiton mukaan monille keliaakikoille, mutta varmista keliaakikolta itseltään, käyvätkö ne hänelle. Jos eivät käy, käytä esimerkiksi soija- tai mantelimaitoa.

Soijaton versio: Vegevaahtikset ovat usein myös soijattomia. Käytä maitona esimerkiksi kaura- tai mantelimaitoa ja varmista, että suklaassa ei ole soijalesitiiniä.


Kuinka kylmäuutettu kahvi tuli elämääni ja miksi se päätyi lopulta mikroon

Olen tähän saakka aina väittänyt, että en oikeastaan juo kahvia. Se on tätä nykyä täysi vale! Juon kahvia lähes päivittäin. Kun muutin Amerikkaan, ostin yhtenä ensimmäisistä ostoksistani coffee creameria, koska olin aina halunnut tietää, miltä se maistuu. Koska se maistui ihanalta ja koska hotellin aulasta sai mihin aikaan tahansa ilmaiseksi kahvia (myös minulle parhaiten sopivaa kofeiinitonta), tuli kahvinjuomisesta minulle hyvin pian jokapäiväinen tapa.

Meillä ei ole kahvinkeitintä ja vedenkeittimemme toimii täällä tosi hitaasti, joten omaan asuntoon muuttaessamme päädyin uuttamaan kerralla monen päivän kahvini cold brew -menetelmällä. Yksinkertaisuudessaan siinä sekoitetaan kahvi kylmään veteen ja seoksen annetaan lillua huoneenlämmössä vuorokauden ajan. Tämän jälkeen kahvi suodatetaan ja säilytetään jääkaapissa.

Omassa kylmäuutoksessani on kaksi desilitraa kahvia ja noin puolitoista litraa vettä, mutta kaikenlaisia muitakin suhteita kylmäuuttelijat käyttävät eli ei kannata uskoa täysin minua. Kahvin määrä riippuu tietysti kahvin vahvuudesta ja siitä, mistä sen juoja tykkää.

Kylmäuutettu kahvi on juuri minulle sopiva juttu, koska olen aina tykännyt erityisesti kylmistä kahvijuomista. Yleensä juon kahvin coffee creamerin kanssa, mutta silloin tällöin teen herkkukahveja pakasteena myytävän vegaanisen vispin ja siirappilorauksen kera. Nyttemmin olen alkanut lisätä kahviin myös vaahtokarkkeja.

Sanokoot kahviasiantuntijat mitä tahansa, niin olen ilmojen viilennyttyä alkanut lämmittää cold brew -kahvini mikrossa. Minulle se toimii.


Jos etsit sellaista peruskeksiohjetta, jossa ei ole mitään elämää suurempaa. Kunhan on semmoinen perushyvä keksi. Tässä se saattaisi olla. Toisin sanoen nämä keksit ovat sellaisia kivoja peruskeksejä, jotka eivät ole liian makeita ja joissa suklaahiput, kaurahiutaleet ja maapähkinävoi tuovat hauskoja erilaisia suutuntumia.

Maapähkinävoi-suklaa-kaurakeksit, 16 kpl
  • 50 g vegaanista margariinia (rasvapitoisuus vähintään 60 %)
  • 1 dl sileää maapähkinävoita
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 rkl vettä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita 
  • 75 g vegaanista suklaata
  1. Levitä leivinpaperi uunipellille ja laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Sekoita pehmeä margariini, maapähkinävoi, fariinisokeri, vesi, suola ja vaniljajauhe haarukalla tasaiseksi. Sekoita joukkoon ruokasooda. Lisää vehnäjauhot sekä kaurahiutaleet ja sekoita tasaiseksi tarvittaessa käsin. Lisää vielä lopuksi pieniksi paloiksi leikattu suklaa.
  3. Jaa taikina kuuteentoista yhtä suureen osaan. Jaa taikina puoliksi, puolikkaat puoliksi ja niin edelleen, kunnes sinulla on kuusitoista palaa. Muotoile taikinapalat halkaisijaltaan noin viisisenttisiksi kekseiksi ja aseta ne leivinpaperille. Jätä niiden väliin tilaa.
  4. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 13 minuuttia tai kunnes keksien reunat ovat saaneet vähän väriä. Anna keksien jäähtyä viisi minuuttia leivinpaperin päällä ennen niiden siirtämistä, sillä ne ovat vastapaistettuina hyvin pehmeitä, mutta kiinteytyvät jäähtyessään.
  5. Säilytä valmiit keksit ilmatiiviisti huoneenlämmössä tai jääkaapissa.
Pakastaminen: Keksit voi pakastaa.
Gluteeniton versio: En ole kokeillut muuttaa ohjetta gluteenittomaksi eli en voi taata onnistumista, mutta tällä ohjeella onnistuvat useimmat muut vastaavat keksit. Vaihda vehnäjauhot Viljatuotteen vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen, johon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. Käytä gluteenittomia puhdaskaurahiutaleita.

Soijaton versio: Varmista, että suklaassa ei ole soijalesitiiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu