tiistai 6. elokuuta 2019

Mustikkataskut


Tänään on mustikkapiirakkapäivä! Tässäpä sitä juhlistamaan pieniä mustikkatäytteisiä piirakoita. Näiden esikuva on Pop-Tarts-aamiaispiiras, jota syödään paljon Yhdysvalloissa ja joka on tuttu myös monista TV-sarjoista. Suomessakin on myynnissä silloin tällöin Pop-Tartseja, ja niistä kuorruttamattomat versiot ovat vegaanisia. Pop-Tartsit sekä nämä itsetehdyt mustikkataskut ovat omaan suuhuni enemmän jälkiruoka- ja herkkuosastoa kuin aamupalaa, mutta mikäpä siinä, jos joku haluaa näitä syödä aamupalaksikin.

Resepti on julkaistu ensimmäisenä Tuulispään leivontakirjassa. Julkaisen kirjan reseptit blogissa lähiaikoina, ja jo julkaistuja reseptejä voi selata jo nyt kirjan omalla sivulla.

Jos etsit perinteistä mustikkapiirakkareseptiä, tässä linkki.

Suosittelen käyttämään margariinia, jossa on rasvaa vähintään 60 %. Voit halutessasi vaihtaa mustikat muihin marjoihin tai marjasekoitukseen. Jos käytät pakastemansikoita tai muita suuria pakastemarjoja, kannattaa niiden antaa sulaa ensin siivilässä, jotta ylimääräiset nesteet valuvat pois.

Mustikkataskut, 5 kpl

taikina
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 150 g vegaanista margariinia
  • 2 rkl vettä
täyte
  • 4 dl mustikoita
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 rkl vehnäjauhoja
kuorrute
  • 4 tl vettä
  • 2 dl tomusokeria
  1. Valmista ensin taikina. Jos käytät leivontamargariinia, anna sen pehmentyä vähän ennen leipomista, jotta sitä on helpompi käsitellä. Sekoita vehnäjauhot, täysjyvävehnäjauhot sekä suola. Lisää taikinan sekaan margariini pieninä paloina. Nypi jauhot ja margariini murumaiseksi seokseksi käsin. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi.
  2. Valmista sillä välin mustikkatäyte. Jos käytät pakastemustikoita, anna niiden hieman sulaa, jotta vehnäjauhot tarttuvat niihin paremmin. Sekoita mustikat, sokeri ja vehnäjauhot.
  3. Jauhota pöytä sekä kaulin. Jaa taikina kymmeneen yhtä suureen osaan. Kaulitse palat 8 x 10 senttimetrin kokoisiksi ruuduiksi. Jaa mustikkatäyte viiden taikinalevyn päälle. Jätä reunoille 1,5 cm tyhjää. Aseta toinen taikinalevy mustikkatäytteen päälle. Nipistä piiraan reunat yhteen haarukalla painelemalla. Viimeistele piiraiden reunat siistinnäköisiksi. Pistele jokaiseen piiraaseen haarukalla reikiä, jotta höyry pääsee paistamisen aikana pois piiraan sisältä.
  4. Kuumenna uuni 190 asteeseen. Paista piiraita uunin keskitasolla 22 minuuttia. Piiraat ovat valmiit, kun niiden reunat ovat saaneet vähän väriä. 
  5. Valmista paistamisen aikana sokerikuorrute. Sekoita vesi ja tomusokeri. Levitä kuorrute piiraiden päälle lusikalla tai veitsellä, kun piiraat ovat vielä lämpimiä. Jos levität kuorrutteen täysin jäähtyneiden piiraiden päälle, ne saattavat murentua.
  6. Säilytä valmiit piiraat jääkaapissa.
Pakastaminen: Mustikkataskut voi pakastaa. Anna niiden sulaa mieluiten hitaasti jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu