lauantai 19. joulukuuta 2015

Cashew-kookosvispi Tuulispään leivontakirjasta


Kaupoista löytyy monenlaisia, näppäriä kasvikermoja, joita voi vaahdottaa leivonnaisiin ja jälkkäreihin. Olen kirjoittanut niistä tämän blogitekstin. Silloin tällöin ihmiset kyselevät kuitenkin lisäaineettomia ja palmuöljyttömiä vaihtoehtoja vaahtoutuvalle kasvikermalle, joten tässä olisi hyvä sellainen. Tämä vispi käy kakkujen ja pikkukakkusten kuorrutteeksi ja monenlaisten leivonnaisten täytteeksi. Tätä voi myös lusikoida lättyjen päälle tai makukahvin joukkoon.

Ohje on kirjoittamastani Tuulispään leivontakirjasta, jonne se on muokattu tästä Miyoko Schinnerin reseptistä.

(13.7.2019) Olen aloittanut projektin, jonka aikana lisään kaikki Tuulispään leivontakirjan reseptit tänne blogiin. Reseptejä pääsee kätevästi selaamaan kirjan omalta sivulta sitä mukaa kuin julkaisen niitä.

Huom! Tätä ohjetta varten tarvitset järeän high speed -tehosekoittimen, kuten Vitamixin tai Blendtecin. Jos sinulta ei tuollaisia löydy, katso lisävihjeet reseptin perästä!

Cashew-kookosvispi, n. 5 dl valmista vispiä
  • 3 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1,5 dl kylmäpuristettua tai neutraalinmakuista kookosöljyä
  1. Mittaa kauramaito, cashewpähkinät, sokeri ja vaniljajauhe tehosekoittimeen. Sekoita niin kauan, että pähkinät ovat hienontuneet täysin eli seoksesta on tullut cashewmaitoa.
  2. Sulata kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi. Kaada kookosöljy cashewmaitoon ja sekoita täydellä teholla tasaiseksi.
  3. Kaada seos kulhoon ja laita kulho jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi tai niin pitkäksi aikaa, että seos on täysin kylmää.
  4. Vaahdota sähkövatkaimen suurimmalla teholla noin kahden minuutin ajan. Seoksesta tulee paksua ja hieman huokoista, mutta sillä voi silti pursottaa melko kauniita kuvioita.
  5. Vispi kannattaa säilyttää jääkaapissa vaahdottamatta ja vaahdottaa vasta juuri ennen tarjoilua. Säilytä vispillä koristellut tai täytetyt leivonnaiset mahdollisimman viileässä, sillä kookosöljy sulaa helposti.

Ohje tavalliselle tehosekoittimelle:
  1. Liota cashewpähkinöitä runsaassa vedessä vähintään kolme tuntia tai yön yli. Kaada vesi pois.
  2. Yhdistä kauramaito ja pähkinät tehosekoittimessa ja käytä konetta, kunnes pähkinät ovat mahdollisimman hienontuneita. Siivilöi seos. Tehosekoittimen tehosta riippuu, kuinka paljon pähkinäkuitua jää siivilään.
  3. Kaada cashewmaito takaisin tehosekoittimeen ja sekoita joukkoon sokeri ja vanilja. Lisää sulatettu kookosöljy ja sekoita tasaiseksi.
  4. Tästä eteenpäin voit toimia kuten perusohjeessa neuvotaan.

Cashew-kookosvispistä saa myös suklaista tai kinuskista!
  • Lisää vispin sekaan kaakaojauhetta maun mukaan. (Älä käytä sulatettua suklaata, sillä se saa vispin juoksettumaan ja näyttämään ikävältä!)
  • Vaihda sokeri fariini-, kookos- tai palmusokeriin, niin saat kinuskisen makuista vispiä.

Gluteeniton versio: Käytä soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa.

Apinaton versio: Jos haluat välttää kookosviljelmien apinatyövoimaa, valitse varmuuden vuoksi muualla kuin Thaimaassa tuotettu kookosöljy. Ruohonjuuri on ilmoittanut, että kaikki sen myymät kookosöljyt on tuotettu ilman apinoita. Esimerkiksi Cocovi, Foodin ja Biona ovat heidän valikoimissaan, joten ne ovat apinattomia myös muista kaupoista ostettuina.

3 kommenttia:

  1. Hei! Soveltuuko tämä kerma liivatteella hyydytetyn kakun täytteeseen? Vai onko parempi valita Alpro Soya vispautuva kasviskerma? Haluaisin täytteeseen mahdollisimman neutraalin makuisen kasviskerman, jossa ei olisi soijan "sivumakua".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa liivatejutuista, koska en ole koskaan liivatetta käyttänyt. Agar-agarista eli kasviperäisestä vaihtoehdosta liivatteelle löytyy tietoa tästä:
      http://www.kamomillankonditoria.com/p/liivatteetta-keittiossa.html

      Tämä cashew-kookosvispi ei kestä kuumennusta, eikä sen sekaan voi laittaa kuumia asioita. Suosittelen sellaisiin juttuihin ennemmin Alpron vispiä, koska sitä voi tarvittaessa vaikka keittää.

      Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Täytyypä tutustua Agar-agariin. En uskaltanut lähteä tekemään ensituttavuutta jouluna. Tein täytteeseen cashewkermaa (pähkinöitä ja kookosjuomaa). Näyttäisi siltä, että täyte hyytyy.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu