keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Raikas appelsiinijuustocharlotte


Tämä on niin hyvää! Kakku on raikas ja kepeän huokoinen. Täyte maistuu juustokakulta, ja appelsiinien makeus sopii siihen täydellisesti. Suosittelen tätä pääsiäiseksi, jos sellaista aikoo viettää. Jos pääsiäinen ei kuulu ohjelmaasi, voi tätä tehdä ihan vain alkavan kevään kunniaksi.


Appelsiinijuustocharlotte, 6:lle
  • 3 veriappelsiinia tai 2 tavallista appelsiinia
  • 1 prk kauravispiä (Planti)
  • 1 prk kauratuorejuustoa (Oatly påMackan)
  • 1/2 dl tomusokeria
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 1/2 dl sitruunamehua (n. 1 sitruuna)
  • 1 dl vettä
  • 1 tl (= 5 ml) agar-agar-jauhetta
  1. Vuoraa reilu puolen litran kulho tai pieni irtopohjavuoka (16 cm) tiiviisti kelmulla. Kuori appelsiinit ja leikkaa ne noin sentin paksuisiksi siivuiksi. Asettele siivut vuoan pohjalle ja reunoille. Siivujen kauniimpi puoli kannattaa laittaa alaspäin, sillä se tulee lopuksi näkyviin.
  2. Vaahdota jääkaappikylmä kauravispi mahdollisimman kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon kauratuorejuusto, tomusokeri, vaniljajauhe ja suola.
  3. Mittaa sitruunamehu, vesi ja agar-agar kattilaan ja käännä levy päälle. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes kiehuu. Vähennä lämpöä ja anna kiehua noin minuutin ajan koko ajan sekoittaen eli kunnes agar-agar on liuennut nesteeseen.
  4. Kaada agar-seos kauravispiseoksen joukkoon ja sekoita heti sähkövatkaimella tasaiseksi. Seos saattaa muuttua löysäksi, mutta se ei haittaa. 
  5. Kaada seos appelsiinisiivujen päälle vuokaan varovaisesti. Anna charlotten jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia. 
  6. Jos appelsiinit ovat korkeammalla kuin täytteen pinta, leikkaa ylimääräiset osat terävällä veitsellä varovaisesti pois. Kumoa charlotte varovaisesti tarjoiluastiaan ja poista kelmu. Jos käytät irtopohjavuokaa, on charlotte melko helppo kumota irrottamalla vuoka ensin. Koristele halutessasi appelsiinisiivuilla. 
  7. Säilytä valmis charlotte jääkaapissa.

Jos charlotten kumoaminen kuulostaa hankalalta, voit tehdä tämän myös toisella tavalla eli kulhosta lusikoitavana jälkkärinä. Voit valmistaa koko jälkkärin yhteen isompaan kulhoon tai tehdä valmiita annoksia. Jos käytät läpinäkyvää tarjoiluastiaa, voit laittaa appelsiinisiivuja sen reunoille. Valmista täyte ja kaada se tarjoiluastiaan. Anna sen hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia ja koristele sitten reilulla määrällä appelsiinisiivuja. Tämä versio tarjoillaan lusikoimalla sitä lautaselle. Se ei ehkä ole ihan yhtä nättiä, mutta silti valtavan hyvää.


Agar-agar-jauhetta voi ostaa monista paikoista, vaikka sitä ei ihan perusmarketeista välttämättä löydykään. Erikoisruokakaupat (Vegekauppa, Ekolo ja Punnitse & säästä), etniset ruokakaupat, apteekit ja jotkut isoimmat marketit myyvät agar-agaria. Apteekissa sitä saattaa joutua kysymään henkilökunnalta. Halvimmillaan agar-agaria taitaa saada etnisistä kaupoista. Agar-agarista ja sen annostelusta voit lukea lisää täältä.

13 kommenttia:

  1. Tätä minä teen pääsiäiseksi! Onko vähän överiä jos on samalla pashaa vai voiko näitä tarjota rinta rinnan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki nää on aika samantyyppiset jutut, mutta tää on selvästi raikkaampi kuin pasha. Toinen voi jälkiruoka ja toinen jälkiruoan jälkiruoka?

      Poista
    2. Joo! ^^

      Aivan ihana ohje, ja ihanan raikkaan värinen. Voi olla että pakko tehdä kokeiluversio vielä ennen pääsiäistä ;)

      Poista
    3. Kiitos :) Nyt kun vielä saa veriappelsiineja, niin niitä kannattaa käyttää.

      Poista
  2. Mistä Tampereelta saa tota agar-agar-jauhetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tullintorin East Asia Martissa ja Kuninkaankatu 10:n Asia-kaupassa just katselin agar-agaria. Ne on semmoisia pieniä pusseja, ja hinta on parin euron paikkeilla. Apteekeista voi myös kysellä. Lielahden Citymarketissa sitä oli myös myynnissä, kun tammikuussa siellä kävin, mutta oli vähän kallista. Punnitse ja säästä ja Ruohonjuuri ehkä myy sitä myös.

      Poista
  3. Vau, näyttää aivan ihanalta! :) Pakko kyllä testata!

    Urbaani vegendan Tiina ja Kirppu

    VastaaPoista
  4. Kävisiköhän Agarin sijasta Dr.Oetkerin Vegegel? Sitä löytyi kaapista, en vaan ole vielä käyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa antaa sille mitään annostusta, mutta luulisin, että sekin käy. Toisaalta, olen kuullut siitä tosi paljon huonoja kokemuksia eli että kakut ja mousset eivät ole hyytyneet, kun sitä on käytetty. En osaa sanoa, mistä moinen johtuu.

      Poista
  5. Maku oli hyvä, mutta kakku ei hyytynyt,vaikka oli yön yli jääkaapissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ou nou! Oliko sulla kuitenkin agar-agar-jauhetta (eikä -hiutaleita) ja mittasitko virallisilla mitoilla? Hiutaleita tarvitaan kolminkertainen määrä jauheeseen verrattuna. Joskus agar-agar kenkkuilee, vaikka sitä oliskin just oikea määrä :/ Onneksi maistui kuitenkin hyvältä!

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu