Liivatteen korvaaminen


Tältä sivulta saat perustietoa agar-agarista eli kasviperäisestä hyytelöimisaineesta. Agar agarin käyttö ei ole rakettitiedettä, mutta sen käyttötapa ja annostus vaihtelevat aina vähän sen mukaan, millaisesta reseptistä ja raaka-aineista on kyse. Agar agarille ei siis ole mahdollista antaa täydellisen yksinkertaista annosteluohjetta. Näin ollen antamani annostusohjeet eivät siis välttämättä päde ihan jokaiseen leivonnaiseen ja jälkkäriin, mutta ne antavat joka tapauksessa viitettä siitä, miten paljon ja millä tavalla agaria on tarkoitus käyttää.

Hyytelöimisaineita mitattaessa on erityisen tärkeää, että määrät ovat oikein. Varmista siis, että käyttämäsi lusikat ovat kooltaan oikean kokoisia. Suosittelen käyttämään syömislusikoiden sijaan virallisia mittalusikoita, joissa 1 tl = 5 ml ja 1 rkl = 15 ml.

Yleistä tietoa agar agarista


Mistä agar agar on valmistettu?

Agar agar on merilevästä valmistettua kasviperäistä hyytelöimisainetta.

Onko agar agar aina samanlaista?

Agar agaria on saatavilla sekä jauheena että hiutaleina. Koska niiden annostelu on erilainen, on tärkeää tietää, kumpaa reseptissä tarkoitetaan. Valitettavasti resepteissä ei aina tätä kerrota.

Miten paljon tarvitsen agar agaria?

Katso annosteluohjeet jauheelle ja hiutaleille alempaa.

Miten voin korvata liivatteen?

Liivatteen voi korvata samalla painomäärällä agar agar -jauhetta. Yksi liivatelehti painaa noin kaksi grammaa. 0,75 teelusikallista agar agar -jauhetta vastaa noin yhtä liivatelehteä.

Miten agar agaria käytetään?

Agar agar pitää aina kuumentaa ja liottaa nesteeseen, jotta sitä voi käyttää. Mitä suurempaan nestemäärään agar agarin liottaa, sitä helpompaa sen kanssa on toimia. Jos nestettä on vain vähän, muuttuu se agar agarin kuumentuessa nopeasti paksuksi klimpiksi, jota on vaikea sekoittaa muiden ainesten joukkoon. Lisää agar agar mieluiten kylmään veteen.

Onko agar agaria vaikea käyttää?

On ja ei. Suositukseni on, että aloittelijaleipurin ei kannata aloittaa leipomisuraansa hyydytettävillä leivonnaisilla. Niihin kannattaa siirtyä vasta, kun kokemusta leipomisesta ja jälkkäreistä on kertynyt. Suosittelen tutustumaan tähän vinkkilistaan, jos et ole aikaisemmin leiponut vegaanisesti.

Miten nopeasti agar agar hyytyy?

Agar agar hyytyy huoneenlämmössä, mutta nopeammin hyytyminen käy jääkaapissa tai talviaikaan esimerkiksi parvekkeella. Aikaa hyytymiseen kuluu hyytelön, juustokakun tms. koosta ja rakenteesta riippuen tunnista useampaan tuntiin.

Miksi agar agar ei toimi?

Tähän kysymykseen ei ole valitettavasti selkeää vastausta, vaan silloin tällöin agar agar ei vain toimi, kuten on toivottu. Syy voi olla jokin seuraavista:
  • Agar agar ei ole liuennut kunnolla nesteeseen keitettäessä. Varmista agar agarin liukeneminen lisäämällä se kylmään nesteeseen ja keittämällä nestettä niin kauan, että agar agar on varmasti liuennut. Yleensä kahden minuutin keittoaika riittää jauheelle, hiutaleet tarvitsevat pidemmän keittoajan. Aloita ajan mittaaminen vasta siitä hetkestä, kun neste kiehuu.
  • Hyydytettävä massa on liian huokoista, jolloin agar agar ei saa sitä hyydytettyä. Jos käytät esimerkiksi juustokakussa Alpron soijavispiä, kokeile vaihtaa se Plantin kauravispiin. Huomioi kuitenkin, että kauravispit eivät juuri pidä kuumentamisesta. Usein yksi purkki Alpron soijavispiä vastaa kahta purkkia Plantin kauravispiä tai yhtä purkkia Kaslinkin kauravispiä.
  • Agar agar on mitattu väärin. Varmista, että lusikkasi ovat oikean kokoiset.
  • Keitetty agar agar ei ole sekoittunut kunnolla hyydytettävään massaan. Tästä voi seurata se, että massa hyytyy epätasaisesti tai siinä on ikäviä klimppejä. Varmista sekoittuminen keittämällä agar agar riittävässä määrässä nestettä ja sekoittamalla se mahdollisimman tarkasti ja nopeasti massan sekaan.
  • Ohjeessa tarkoitetaankin agar agar -jauhetta, mutta käytössäsi on agar agar -hiutaleita. Hiutaleita tarvitaan kolminkertainen määrä ja niitä pitää keittää pidempään.

Voiko agar agaria kuumentaa uudelleen?

Agar agar kestää hyvin uudelleenkuumentamisen, joten vahingossa kattilaan unohtuneen ja jähmettyneen agarseoksen voi lämmittää uudelleen juoksevaksi.

Mihin kaikkeen agar agaria voi käyttää?

Juustokakkujen lisäksi agar agaria voi käyttää moniin muihin juttuihin:

Mistä agar agaria voi ostaa?

  • Agar agaria löytyy joistakin perusruokakaupoista, ja se sijaitsee todennäköisimmin leivontaosastolla. Meiralta on syksyllä 2018 tullut uutuutena agar agar -jauhe, jota todennäköisesti saa monista kaupoista.
  • Edullisinta agar agar lienee aasialaisissa ruokakaupoissa. Sitä myydään pienissä pusseissa, joiden hinta on parin euron paikkeilla.
  • Eko- ja erikoisruokakaupat, kuten Vegekauppa, Ekolo, Ruohonjuuri ja Punnitse & säästä, myyvät agar agaria.
  • Jotkut apteekit myyvät agar agaria, mutta se pitää yleensä pyytää erikseen henkilökunnalta.

Maistuuko agar agar joltakin?

  • Agar agarilla on ominaismaku, jonka voimakkuus vaihtelee: osa tuotteista on lähes tai kokonaan mauttomia ja osassa maku on voimakkaampi. Makua on vaikea kuvailla, mutta se ei maistu levältä, vaikka agar agar levästä tehdäänkin. Maku on ennemminkin vähän outo ja ehkä aavistuksen muovinen.
  • Agar agarin mausta ei yleensä tarvitse olla huolissaan, sillä pääsääntöisesti se ei maistu läpi leivonnaisesta tai jälkiruoasta. Miedonmakuisista jälkiruoista agar agarin maku voi tulla läpi, jos agar agaria käytetään paljon ja kyseessä on voimakasmakuinen agar agar.

Agar agar -jauhe

  • Hyytelö: 2 tl (= 10 ml) agar agar -jauhetta / 1 l nestettä.
  • Juustokakut ja vastaavat: 3–4 tl (=15–20 ml) agar agar -jauhetta / 1 l hyydytettävää massaa. Laske agar agar -jauheen tarve käyttäen koko hyydytettävän massan tilavuutta, ei siis pelkästään ohjeessa käytettävän nesteen tilavuutta.
  • Käyttöohje: Mittaa agar agar -jauhe nesteeseen, kuumenna kiehuvaksi ja vähennä lämpöä. Keitä koko ajan sekoittaen, kunnes jauhe liukenee eli n. 2 min. Jos teet hyytelöä, kaada massa tässä vaiheessa siihen muottiin tai astiaan, jossa haluat sen hyydyttää. Jos valmistat juustokakkua tms., sekoita massa nopeasti vatkaten muiden ainesten joukkoon ja kaada sen jälkeen muottiin, vuokaan tai astiaan.

Agar agar -hiutale

  • Hyytelö: 2 rkl (= 30 ml) agar agar -hiutaleita / 1 l nestettä.
  • Juustokakut ja vastaavat: 3–4 rkl (= 45–60 ml) agar agar -hiutaleita / 1 l hyydytettävää massaa. Laske agar agar -hiutaleiden tarve käyttäen koko hyydytettävän massan tilavuutta, ei siis pelkästään ohjeessa käytettävän nesteen tilavuutta.
  • Hiutaleita tarvitaan kolminkertainen määrä jauheeseen verrattuna.
  • Käyttöohje: Mittaa agar agar -hiutaleet nesteeseen ja liota niitä ainakin kymmenen minuuttia. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sekoita, kunnes hiutaleet ovat liuenneet kokonaan. Tähän voi kulua aikaa viidestä kymmeneen minuuttia. Tämän jälkeen voit toimia, kuten agar agar -jauheen käyttöohjeessa neuvotaan.

    Muut hyytelöimisaineet

    • Perusruokakauppojen leivontaosastoilla myydään Dr Oetkerin Vegegel-hyytelöimisainetta. Annosteluohje on tuotteen olemassaolon aikana muuttunut aika ajoin, ja tällä hetkellä yksi pussi vastaa noin kolmea liivatelehteä. Moni henkilö on kuitenkin kertonut, että tällä annostelulla leivonnaiset eivät välttämättä hyydy eli saattaa olla paikallaan käyttää Vegegeliä annosteluohjetta enemmän. Jos reseptissä käytetään agar agaria, sitä ei voi suoraan korvata samalla määrällä Vegegeliä. Minulla on itselläni hyvin vähän kokemusta Vegegelistä, joten valitettavasti osaan ohjeistaa vain sen verran, että Vegegeliä tarvitaan yleensä selvästi enemmän kuin agar agaria.
    • Vegekaupoista voi ostaa Vegeset-hyytelöimisainetta, jonka annosteluohje on kerrottu tuotteen pakkauksessa.
    • Hyytelöimiseen voidaan käyttää myös hyytelösokeria, pektiiniä tai irish moss -levää. Näistä minulla ei ole juurikaan kokemusta, joten en osaa antaa annosteluohjeita.

    41 kommenttia:

    1. Jos teen juustokakun kiillettä, voiko laskea niin, että 4 rkl agarhiutaleita vastaa 1 tl VegeSetiä?

      VastaaPoista
    2. Agar agar hiutaleita tarvitaan kolminkertainen määrä verrattuna VegeSetiin (tai agar agar jauheeseen).

      En tiedä, käytettiinkö alkuperäisessä ohjeessasi agar agar hiutaleita vai VegeSetiä, joten laskin sinulle molemmat vaihtoehdot :)

      - Jos alkuperäisessä ohjeessa on 1 tl VegeSetiä, tarvitset 3 tl agar agar hiutaleita. (3 tl on sama kuin 1 rkl eli 15 ml.)

      - Jos taas alkuperäisessä ohjeessa on 4 rkl agar agar hiutaleita, tarvitset tuosta kolmasosan VegeSetiä eli 1,25 tl. (4 rkl on sama kuin 60 ml. 60 ml jaettuna kolmella on 20 ml, joka on sama kuin 1,25 tl)

      VastaaPoista
    3. Liivatelehtiä on kahta kokoa. Ne yleensä tulee kymmenen lehden paketeissa ja merkistä riippuen paketin paino on 20g tai 17g. Eli tuo 2g on varmaan ihan riittävän tarkka määre.

      VastaaPoista
    4. mites toi dr. oetkerin tuote, miten sitä käytetään? Esim jos tekee juustokakkua, johon tarve olis 6 liivatelehteä

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Dr Oetkerin Vegegel pitää kuumentaa, jotta se toimii. Riippuu vähän niistä juustokakun aineksista, voiko niitä kuumentaa. Jos eivät kestä kuumentamista, niin sitten tuon Vegegelin voi kiehauttaa veden tai muun nesteen, kuten mehun kera. Yhtä pussia kohden nestettä pitää olla 1 dl. Paketin kyljessä sanotaan, että yksi pussi vastaa kahta liivatelehteä, joten kuuden liivatelehden juustokakkuun tarvitaan kolme pussia Vegegeliä (pakkauksessa niitä on neljä).

        Olen käyttänyt Vegegeliä tosi vähän, koska tykkään enemmän agar agarista, joten valitettavasti mulle ei ole antaa tämän enempää tietoja. Pitäisi ehkä ottaa asiaksi testailla muutama Vegegel-resepti :)

        Poista
    5. Kiva että teit postauksen tästä aiheesta! :o) olen tumpelo laskutoimistusten kanssa. Osaatko suositella, että mikä olisi noista tuotteista yksinkertaisin ja sopivin juustokakkuun? (6 liivatelehteä vastaava)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Käytän itse lähes aina agar agar -jauhetta, joten suosittelisin ehkä sitä tai Vegegeliä. Vegegeliä löytyy tosi monista kaupoista, joten sitä voi olla yksinkertaisempaa löytää kuin agar agaria, jota myydään lähinnä erikoiskaupoissa ja joissakin harvoissa apteekeissa.

        Koska en ole koskaan käyttänyt liivatelehtiä leivonnassa (tai muussakaan), niin en osaa varmaksi sanoa, kuinka paljon agar agaria tarvitaan, mutta jos nuo ylläolevat arviot pitävät paikkansa, niin n. 12 grammaa agaria vastaisi tuota kuutta liivatelehteä.

        Vegegelin paketissa sanotaan, että yksi pussi Vegegeliä vastaa kahta liivatelehteä, joten käyttämällä kokonaisen paketin Vegegeliä, pitäisi tulla sama lopputulos.

        Poista
    6. Kiitos pikaisesta vastauksestasi! Mäkään en ole aiemmin käyttänyt mitään. Olen tehnyt juustokakkua kaksi kertaa ilman mitään hyydyttäjää ja toinen niistä onnistui tosi hyvin (uskon, että ohjeessa ollut suklaa jähmetti kakkua koska sai leikattua ihan nättejä palasia jotka pysyi tosi hyvin kasassa) toka taas oli ihan totaalinen fiasko jotai ei kakuksi voinut kutsuakaan. Mä ostin tuota vegegeliä, mutta mietityttää kyllä kovasti, että jos tekee maitotuotteista perinteistä juustokakkua niin miten täytteeseen voi lisätä kiehautetun/kuuman vegegel-seoksen? Luin jostakin blogista, että vegegel jähmettyy todella nopeasti niin ei ehtisi pahemmin jäähdytellä. Sunnuntaiksi täytyis tehtailla juustokakkua. Toivottavasti onnistuisi! Oletko muuten huomannut, että tuleeko agarista joku outo maku leipomuksiin? En ole itse vielä käyttänyt agar agaria enkä raaskinut vielä ostaa kun se ois maksanut 12e mun kaupassa! Jotkut ovat varoitelleet mausta, mutta tuntuu että monet kuitenkin tykkää käyttää.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Mä olen lisännyt soijatuorejuuston ja muiden kasvimaitotuotteiden sekaan kuumia asioita, eikä siitä oo seurannut mitään ihmeellistä ongelmaa :) Siinä pitää vaan olla nopea, jotta se hyytelö ei hyytelöidy ennen kuin sen sekoittaa muihin aineisiin. Jos Vegegelin kiehauttaa tosi pienen nestemäärän kanssa, niin silloin se kyllä jähmettyy vauhdilla, joten jos jotain täytteen aineista voi kiehauttaa, niin suosittelen tekemään niin.

        Olen joskus tehnyt jotain mehuhyytelöä agar agarilla siten, että agar agar maistui tosi ikävästi siitä läpi. Jos hyytelöitävät aineet on kovin miedon makuisia ja agar agaria käyttää liikaa, niin sitten voi käydä noin. Jos taas agar agaria käyttää annosteluohjeiden mukaan ja muut ainekset on maukkaita, niin ei sen sitten pitäisi sieltä mihinkään maistua. Tuon yhden kerran lisäksi minulla ei ole kokemusta pahanmakuisesta agar agarista :)

        Poista
    7. Kiitos postauksesta! Jos käytän agar agaria juustokakkuun, eli vaikka 4 tl, kuinka suureen vesimäärään sen liotan? Minkälaista lopullisen seoksen kuuluu olla? viimeksi kun tein agar agar-seoksen, siitä tuli köntti jonka sekoitin kakkuun. Kakku ei kuitenkaan hyytynyt, eli minun olisi varmaan pitänyt laittaa enemmän agar agaria. Mietin, että olisiko seoksen myös kuulunut olla nestemäistä sen klöntin sijaan? Eli olisiko minun kuulunut sekoittaa siihen enemmän vettä? T. Julia

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Jos agar-agar on liuennut nesteeseen keitettäessä hyvin ja se on sekoitettu hyvin massaan, niin kyllä sen pitäisi hyydyttää kakku. Jos näin ei käynyt, niin silloin agar-agaria on ollut ehkä liian vähän.

        Juokseva agar-agar on tietysti helpompi saada sekoittumaan juustokakkumassaan kuin paksu klöntti, joten tuosta syystä agar-agar kannattaa keittää mahdollisimman ison nestemäärän kanssa. Neljä teelusikallista on sen verran iso määrä agar-agaria, että itse keittäisin sen vähintään kahden nestedesilitran kanssa tai mahdollisesti vieläkin isomman määrän kanssa. Valitettavasti en osaa tämän tarkemmin antaa neuvoja :/

        Poista
      2. Kiitos vastauksestasi! :)

        Poista
    8. Moikka! Oletko joskus ostanut agar-agaria jostakin etnisestä ruokakaupasta Tampereelta? Kuulin, että niissä agar-agar olisi halvempaa kuin monissa muissa kaupoissa. Ajattelin, että sinulla saattaisi olla kokemusta siitä, mistä sitä kannattaisi mennä etsimään. :)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Juuri katselin agar-agar-pusseja Tullintorin East Asia Martissa, mutta en muista hintaa enkä pakkauskokoa. Agar-agar on valitettavasti kilohinnaltaan tosi kallista, mutta monissa jutuissa sitä onneksi riittää pieni määrä. Olen ostanut omat agar-agarini aina entisen työpaikkani kautta tukusta isoissa pusseissa, jolloin olen saanut ne vähän halvemmalla. Siksi en muista ns. taviskauppojen hintoja.

        Poista
    9. Vuosikausia olen hyydyttänyt omat viritelmähyydykekakut (paljon rahkaa, jonkun verran kermaa ja reilusti marjasosetta marjoista) liivatteella, mutta nyt halusin löytää jonkun vaihtoehdon ja kun agar agaria oli muusta puuhastelusta kaapissa, niin sitä siis :) Katsotaan, hulahtiko liikaa, vaikka mukamas ohjetta noudatin, mutta ei ainakaan vielä ennen jääkaappiin laittoa maistunut lopullisesta massasta mitenkään ikävästi läpi ja rakenne vaikutti lupaavalta. Ihan eri tavalla lähti hyytymään kuin liivatteen kanssa :D Kokeilukeittiö kiittää suuntaa antavista mittaohjeista, niin en sentään innostuksissani koko pussia jauhetta hulauttanut mukaan :)

      VastaaPoista
    10. Kiitos paljon tästä postauksesta! Loistava tietopaketti! Käytän itse liivatetta, mutta ohjasin erään aiheesta kysyneen tänne infoon. Heräsi jopa itsellänikin kiinnostus tuota agar-agaria kohtaan. :D

      VastaaPoista
    11. Moi!

      Kiitos paljon tästä, oon ihan paniikissa ollut kun 12h päästä pitäisi kakku toimittaa perille ja vasta nyt sain agaragarin käsiini. :P
      Tarkennan vielä: teen kinuskikissan sitruunajuustokakun

      http://www.kinuskikissa.fi/hoyhenenkevyt-sitruunajuustokakku/?hakusivu=1

      ja siis liivate pitää korvata. Onko siis niin että teen normisti ohjeen mukaisesti, mutta liivatteen sijasta käytän agaragaria ja ehkä enemmän nestettä esim sitruunamehua ja vettä combona?

      Kiitos jos ehdit vastata. :)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Moi! Periaatteessa sen pitäisi toimia samoin kuin ohjeessa, mutta agar agaria ei tarvitse liottaa. En osaa sanoa, kuinka paljon agar agaria tuohon tarvitaan, koska en osaa arvioida massan määrää.

        Oon ite tehnyt tämmöistä appelsiineista, mutta sitrukset voi myös vaihtaa happamampiinkin :) http://www.kamomillankonditoria.com/2016/03/raikas-appelsiinijuustocharlotte.html

        Poista
      2. Mä mittaan sen massan. Tossa aiemmin kerroitkin että paljon agaragaria laitetaan liivatetta kohden. Eli mä kokeilen sitä et laitan sitä agaragaria tohon sitruunamehuun tarvittavan, noin -arviollisen määrän ja valutan norona sen massan sekaan. Toivotaan et tulee hyvää. :P

        Poista
      3. Mä mittaan sen massan. Tossa aiemmin kerroitkin että paljon agaragaria laitetaan liivatetta kohden. Eli mä kokeilen sitä et laitan sitä agaragaria tohon sitruunamehuun tarvittavan, noin -arviollisen määrän ja valutan norona sen massan sekaan. Toivotaan et tulee hyvää. :P

        Poista
    12. Moikka!

      Tosi hyvä postaus, kiitos tästä! Olen viime päivät googletellut tiuhaan agar agaria ja sen käyttöä koska haluaisin tehdä salmiakki-seeprakakun (http://www.kinuskikissa.fi/seeprakakku-salmiakkiraidoilla/) vegaanisena. Lähinnä mietityttää tuo vaniljatäyte. Ohjeessa on käytetty liivatetta ja tavallisia, maitopohjaisia tuotteita ja minun pitäisi korvata ne agar agarilla ja soijajogurtilla/vanukkaalla. Onko antaa vinkkejä, esim kuinka paljon agar agaria kannattaisi käyttää ja onnistuuko sen sekoittaminen 1 dl kiehuvaa vettä?
      Kiitos jos etukäteen jos osaat antaa vastausta tähän :)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Anteeksi, että vastaamisessa kesti! Olin pari viikkoa pois kotoa vähän hankalissa nettiolosuhteissa :)

        Kakku kuulostaa ihanalta! Uskoisin, että se onnistuu vegaanisenakin ihan ookoosti.

        Salmiakkikiisseliin saattaa riittää teelusikallinen agar agar -jauhetta, sillä kiisselissä on myös maissitärkkelystä jämäköittämässä. Vaniljatäytteeseen laittaisin ehkä puolitoista teelusikallista. Nämä ovat tosiaan kuitenkin vähän arvauksia.

        Agar agarin voi sekoittaa desilitraan vettä, mutta se saattaa mennä tosi paksuksi. Jos on mahdollista käyttää kiehautusvaiheessa enemmän nestettä, niin se on todennäköisesti parempi. Voisikohan siihen laittaa esim. Alpron vaniljasoijamaitoa veden sijaan ja osittain vanukkaan tai jogurtin tilalle? Se ei ainakaan makuna haittaisi kakun makumaailmaa :) Muilla merkeillä ei taida olla ihan yhtä vaniljaisen makeaa soijamaitoa kuin tämä Alpron jälkkärimaito: https://www.alpro.com/fi/tuotteet/juomat/soija-maustettu/vanilja#productrange

        Poista
    13. Hei Kamomilla !
      Voiko Agar Agarilla hyydytetyn kakun pakastaa?
      Säilyykö koostumus ja rakenne sulatettaessa.
      Haluaisin valmistaa vegaaneille annoksia pakkaseen tilauksia varten...

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Agar agar kyllä kestää pakastamisen, mutta riippuu sen kakun muista aineksista ja kakun tekotavasta, onnistuuko pakastaminen. Jos vastaava kakku kestää pakastamisen epävegaanisilla aineilla tehtynä, kestänee se pakastamisen myös vegaanisilla aineilla tehtynä :)

        Poista
    14. Hei!
      Mikä mahtaa mennä vikaan hyydykekakkua agar agarilla tehdessäni, kun massaan näyttäisi muodostuvan pieniä rakeita? Sulatin jauheen ohjeen mukaan nesteeseen (mangosose) ja se näytti oikein kauniin sileälle. Mutta kun sekoitin (=vispasin) sen massan sekaan, massa alkoi pikkuhiljaa näyttää rakeiselle. Kuumennettavaa mangososetta minulla ei ollut kuin n 1,5 dl. Pitäisikö agar agar liuottaa isompaan nestemäärään?
      Tyttären valmistujaisiin pitäisi saada taiottua pari hyydykekakkua agarilla.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Luulen, että rakeisuus johtuu siitä, että agarseos on ehtinyt jähmettyä muun massan seassa ennen kuin se on kunnolla sekoittunut. Agar alkaa siis heti hyytyä, kun se sekoitetaan sitä viileämpään massaan. Agarseos kannattaa sekoittaa sähkövatkaimella isoimmalla teholla ja vielä siten, että koko massaa sekoitetaan tarkasti joka puolelta. Jos agarin kuumentaa ensin isommassa määrässä nestettä/sosetta, se voi olla toki helpompi saada sekoittumaan nopeammin muun massan sekaan :)

        Poista
    15. Hei, tosi perusteelliset ohjeet, kiitos! Tämäkin on varmaan selitetty, mutta mietin vielä, että onkohan huono idea lisätä nesteen (veden) määrää ohjeessa, jos käyttää agar agaria liivatteen sijaan?
      Haaveissa tehdä tämä http://keijukaistenmaan-herkkublogi.blogspot.com/2014/09/taivaallisen-hyva-sitruuna.html?m=1 ja esim salmiakkimousseen tulee vain 1 rkl vettä... Jos lisään sen määrän vaikka puoleen desiin, niin meneeköhän ihan pieleen?

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kannattaa lisätä veden määrää, niin agarin kanssa on helpompi toimia. Yhdestä ruokalusikallisesta puoleen desiin on vieläl sen verran pieni muutos kokonaisuudessaan, että tuskin menee siksi pieleen. Jos haluaa pelata varman päälle, niin voi laittaa hippusen enemmän agaria.

        Poista
      2. Kiitos lisävinkeistä! Kuulostaa siltä, että teen harjoittelukakun ja sitten katson saanko aikaiseksi vierailletarjottavan version :)

        Poista
    16. Mitä enemmän happoa on sitä huonommin agar-agar ottaa kiinni, esim. tyrni saattaa vaatia jopa kolminkertaisen määrän agaria, riippuen toki muista aineksista ja siitä kuinka hapokkaan kakun haluaa valmistaa. Eli matala ph-arvo vaikuttaa agarin sitomiskykyyn.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Joo, tämä on totta, että happamuus vaikuttaa myös agarin määrään :)

        Poista
    17. Tein viikonloppuna juustokakku, sulattelin agar agaria keittäen useita minuutteja,(10) mutta ei se mihinkään sulannu. Meni vain paksuksi puuroksi. Kakku ei hyytynyt ollenkaan. Taidan palata takaisin liivatteeseen. Sen verran kova oli pettymys.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Voi ei, onpa mälsää :/

        Agar agar tarttee aika paljon nestettä, jotta sen saa liotettua ilman, että se menee klimpiksi. Mun kokemuksen mukaan jauhe on helpompi käyttää kuin hiutaleet eli jos sulla oli hiutaleita (miltä sun kuvauksen perusteella vähän kuulostaa), niin jauhe saattais olla parempi. Jos sulla oli jauhetta, niin sit vaan enempi nestettä.

        Sekin voi olla hyvä idea, että kokeilee jotain valmista ja selkeää reseptiä ensin ja sitten vasta soveltaa omiin resepteihin. Agar agarin lisäks on muitakin kasviperäisiä hyytleöimisaineita. Mulla ei itsellä oo kauheesti kokemusta Vegegelistä, mutta tosi monet on kehuneet tätä juustokakkureseptiä, jossa sitä käytetään:
        https://www.k-ruoka.fi/reseptit/vegaaninen-mangojuustokakku

        Ymmärrän kyllä turhautumisen, mutta toivottavasti usko ei ihan kokonaan mennyt kuitenkaan :)

        Poista
    18. Onko jokin ohje hyytelölle, jossa käytetään agaria?

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Tää mango-appelsiinihyytelö taitaa olla ainoa resepti, joka mulla on blogissa:
        https://www.kamomillankonditoria.com/2019/08/mango-appelsiinihyytelo.html

        Poista
    19. Tekisin täytekakkuun täytettä Kaslinkin vispistä ja Påmackanista, lisäksi sokeria ja karkkirouhetta. Laskenko käytettävän agar agarin määrän vatkatun vai vatkaamattoman vispin mukaan?


      Ja olisiko muuten vinkkiä vispin ja Påmackanin suhteesta? Olen käyttänyt niitä vain suklaan tms. lisän kanssa, ja mietin millä määrillä tulisi kuohkea, mutta jämäkkä nousse.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Mä itse laskisin agar agarin määrän lopullisen tilavuuden mukaan. Jos vaan mahdollista, niin kannattaa ehkä tehdä testiversio täytteestä pienemmillä määrillä. Mä oon ollut melkein koko Kaslinkin vispin olemassaoloajan pois Suomesta, joten mulla ei oo juuri yhtään kokemusta tuotteesta ja sen yhdistämisestä vegetuorejuustoihin. PåMackan tuntuu toimivan vähän ihmisestä riippuen joko jämäköittäjänä tai ihan päinvastoin löysentäjänä jostain syystä. Mä itse varmaan lähtisin liikkeelle siitä, että laittaisin yhden purkin molempia. En valitettavasti osaa nyt tämän tarkemmin auttaa :(

        Poista

    HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

    Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

    - Satu