perjantai 17. marraskuuta 2017

Tomaatti-soijarouhepiirakka


Heräsin aamulla sellaiseen tunteeseen, että tänään pitää leipoa piirakkaa! Kurkkasin kaappeihin, ja niistä löytyneistä aineksista valmistui suolainen peruspiirakka. Tuhti soijarouhe, hapan kaurajogurtti ja mehevät tomaatit toimivat tosi hyvin yhteen rapean kuoren kanssa. Teen tätä varmasti toistekin!

Kuivan soijarouheen paistaminen mausteiden kanssa ja veden lisääminen vasta lopuksi on mielestäni tosi hyvä tapa saada soijarouheeseen makua ja rakennetta. Tietääkseni Jere Nieminen toi tämän kikan maailman tietoisuuteen Vegaanin kotiruokakirjassa vuonna 2010. Tällä kertaa maustoin soijarouheen tosi yksinkertaisesti ihan vain jauhelihamausteella, mutta sekaan sopivat myös monet muut mausteet ja soijakastike. Maistelethan siis soijarouhetta paistamisen aikana ja lisää siihen sopivaksi katsomiasi mausteita, jos siltä tuntuu.

Jos haluat päästä tosi helpolla, voit käyttää valmista piirakkataikinaa. Niitä löytyy kaupoista tosi montaa sorttia vegaanisena, ja Vegaanituotteet-sivu on koonnut niistä listan. Myös soijarouhetta voi ostaa valmiiksi turvotettuna ja maustettuna. Lidlistä löytyy Freshvalen soijarouhetta kylmähyllystä ja monista marketeista puolestaan löytyy Anamman soijarouhetta pakasteosastolta. Jos käytät valmiita soijarouheita, kannattaa maistella niitä ensin ja miettiä, haluatko lisätä mukaan lempimausteitasi.

Tomaatti-soijarouhepiirakka, 8 palaa
pohja
  • 150 g vegaanista margariinia (esim. sininen Keiju)
  • 1/4 tl suolaa
  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
soijarouhe
  • 2 rkl öljyä
  • 1 1/2 dl soijarouhetta
  • 1 sipuli
  • 2 tl jauhelihamaustetta
  • 1 dl vettä
kaurajogurttitäyte
  • 1 prk (150 g) Yosa Greek Style -kaurajogurttia (tai saman verran muuta maustamatonta kaura- tai soijajogurttia)
  • 1/4 dl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/4 tl suolaa
pinnalle
  • 2 tomaattia
  • oreganoa 
  1. Vuoraa 24-senttinen piirakkavuoka leivinpaperilla tai rasvaa ja jauhota vuoka.
  2. Nypi pohjan ainekset yhteen tasaiseksi. Painele taikina vuokaan ja vuoan reunoille. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Laita pohja jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, kun teet täytteet.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  4. Valmista seuraavaksi soijarouhe. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää kuiva soijarouhe sen sekaan. Paista sekoitellen muutaman minuutin ajan. Kuutioi sipuli ja lisää se sekä jauhelihamauste soijarouheen sekaan. Jatka paistamista hetken aikaa. Lisää vesi ja paista välillä sekoitellen, kunnes sipuli on pehmentynyt. Levitä soijarouhe-sipuliseos piirakkapohjan päälle.
  5. Tee seuraavaksi kaurajogurttitäyte. Sekoita kaurajogurtti ja perunajauhot yhteen. Varmista, että perunajauhot eivät jää paakuiksi. Murskaa valkosipuli ja sekoita se sekä suola kaurajogurtin sekaan. Levitä kaurajogurttitäyte soijarouheen päälle. Täytteet saavat sekoittua keskenään.
  6. Viipaloi tomaatit ja asettele viipaleet piirakan pinnalle.
  7. Paista piirakkaa esilämmitetyn uunin keskitasolla 30 minuuttia tai kunnes piirakan reunat ovat kauniin väriset ja täyte näyttää hyytyneeltä.
  8. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Ripottele lopuksi pinnalle oreganoa.
  9. Säilytä valmis piirakka jääkaapissa.
Pakastaminen: Pohjataikinan voi tehdä valmiiksi ja pakastaa vuoassa. Anna taikinan sulaa jääkaapissa ennen piirakan täyttämistä. Kokonaisen piirakan voi pakastaa. Anna piirakan sulaa hitaasti jääkaapissa ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Yosa Greek Styleä myydään ainakin 150 ja 500 gramman purkeissa, kumpaakohan kokoa tässä tarkoitetaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tarkoitetaan pienempää purkkia :) Sitä isompaa ei ollut vielä olemassa reseptin julkaisun aikoihin. Korjaan tiedon reseptiin, joten kiitos huomiosta!

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu