lauantai 18. huhtikuuta 2009

Mimosan jäätelökioski

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Kevät oli jo pitkällä. Metsän ja kylän asukkaat olivat haljeta uteliaisuudesta, kun Mimosa pyysi Karhuherralta tämän suuria kottikärryjä lainaksi ja kuljetti suuren lautakasan leipomon viereen. Mimosa ahersi työmaallaan aamusta iltaan ja pikkuhiljaa paikalle kohosi pienen pieni rakennus. "Se taitaa olla jonkin sortin kioski?" arvelivat kyläläiset kulkiessaan ohi, jolloin Mimosan saattoi nähdä hieman nyökkäävän. Sen kummemmin ei Mimosa kuitenkaan kyläläisten uteluihin vastannut.

Vieläkin uteliaimmaksi kyläläiset kävivät, kun Mimosa oli nähtävästi saanut kioskinsa valmiiksi ja pyysi taas Karhuherran kottikärryjä lainaksi. Tällä kertaa Mimosa meni kottikärryjen kanssa kauppaan ja osti sieltä melkein kaiken sokerin, kaakaon, pähkinät ja kaikkea muutakin, jota kyläläiset eivät ehtineet nähdä Mimosan laittavan kottikärryihinsä. Mimosa kuljetti kaikki ostoksensa sisään kioskinsa ja piti sen ovet ja muut luukut visusti kiinni.

Mimosa touhusi kioskissaan myöhäiseen yöhön ja oli jo pimeä, kun Mimosa sai työnsä valmiiksi. Kukaan ei ollut näkemässä, minkälaisen kyltin Mimosa ripusti kioskinsa seinään ennen kotiin lähtöään. Aamulla sen näki ensimmäisenä rouva Virtanen, joka tuli avaamaan leipomoa: "Vai että jäätelökioski," rouva Virtanen naureskeli ääneen, "sepä olikin oiva keksintö!"Suklaajäätelö
  • 1 paketti pehmeää tofua
  • 1 purkki Sunnuntain vaniljakastiketta (tai vastaavaa)
  • 1 dl Nalle vaniljajuomaa (tai muuta kasvimaitoa)
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl vaniljaa
  • 2 rkl maissitärkkelystä (tai perunajauhoa)
  • ripaus muskottipähkinää
  • 3 rkl fariinisokeria
  • (pistaasipähkinöitä)
Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa, sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Voit lisätä massan joukkoon esimerkiksi pistaaseja. (Omassa jäätelössäni niitä on, mutta ne ovat piilossa jäätelön sisällä..) Valmista jäätelöksi jäätelökoneella koneen ohjeiden mukaan tai pakasta esimerkiksi pienissä kahvikupeissa muutama tunti ennen tarjoilua.

Tämä oli ensimmäinen jäätelökokeiluni jäätelökoneella, enkä välttämättä ollut lopputulokseen tyytyväinen. Jäätelömassaa kannattaa ehdottomasti maistella ennen pakastamista, ja mikäli seos tuntuu tarvitsevan jotain, sitä pitää siihen lisätä.
Massa maistui suht makealta ennen pakastamista, mutta valmiina se olisi ehkä sittenkin kaivannut hieman lisää sokeria. Myös tofu maistuu tässä jäätelössä jonkin verran, joten senkin takia mausteiden kanssa ei kannata pihistellä.

Muista, että alkoholipohjaiset aromit hidastavat jäätelön jäätymistä! Jos teet jäätelöä jäätelökoneella, kannattaa tällaiset aromit lisätä vasta aivan lopuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu