sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Paholaisen kakku

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Tänä äitienpäivänä Kamomillan konditoriassa leivottiin paholaisen kakkua. Liekö idean taustalla teini-iän muistelot, jolloin äiti ei ehkä ollutkaan se paras tyyppi maailmassa vai vaiko vain se, että paholaisen kakku nyt vain sattuu olemaan hyvää?

Tästä kakusta tuli pehmeän makoisa. Jos tykkäät suklaisemmasta kakusta, voit käyttää erittäin tummaa suklaata tai korvata osan vehnäjauhoista kaakaojauheella.


Paholaisen kakku

Suklaaseos

  • 100 g tummaa suklaata
  • 175 g fariinisokeria (= n. 2 dl tiiviisti pakattuna)
Sulata suklaa ja fariinisokeri kattilassa pienellä lämmöllä. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä sen aikaa, kun valmistat muut seokset (joita tässä ohjeessa on näköjään aika monta..)

Kananmunankorvike

  • 2 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 2 rkl vettä
Vatkaa pellavansiemenrouhe ja vesi hyvin. (Voit käyttää myös valmista kananmunankorviketta kahden kananmunan verran.)

Margariiniseos

  • 115 g margariinia (= n. 1,2 dl)
  • 2,25 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria tai 1 tl vaniljauutetta
Vatkaa margariini, sokeri ja vanilja vaahdoksi.
Jauhoseos
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
Sekoita vehnäjauhot ja ruokasooda yhteen.

Majoneesiseos

  • 0,5 dl majoneesia
  • 1 dl vissyä
  • 1,5 dl kasvimaitoa
Sekoita majoneesi, vissy ja kasvimaito. Seoksesta ei todennäköisesti tule tasaista, mutta älä anna sen häiritä. Majoneesin tilalla tässä voinee käyttää maustamatonta soijajukurttia, eikä nesteiden laadulla ja keskinäisillä suhteilla välttämättä ole niin väliä, kunhan seosta on lopuksi noin kolme desilitraa..
 

Vatkaa kananmunankorvike margariiniseokseen. Lisää joukkoon kaikki muut seokset paitsi jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi jauhoseos ja sekoita vain niin paljon kuin on välttämätöntä.
 

Kaada voideltuun ja jauhotettuun isoon kakkuvuokaan. Jauhottamiseen voi käyttää jauhojen tai korppujauhojen tilalla esimerkiksi kookoshiutaleita. Paista 180 C-asteessa n. 1 h. Kakku kannattaa peittää leivinpaperilla paistamisen ajaksi, jotta se ei pala pinnalta. Kakun kypsyyden voi selvittää tökkäämällä kakkuun tulitikun: jos tikkuun jää taikinaa, kaipaa kakku vielä lisäaikaa uunissa.

2 kommenttia:

  1. Suklaakakut on aina hyviä :) Mikä tässä on paholaismaista?

    VastaaPoista
  2. Varmaan vaan nimi. Tai sitten se, että kakussa on tosi monta vaihetta, vaikka sen voisi ehkä tehdä helpomminkin.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu