Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

perjantai 19. helmikuuta 2010

Banaanilätyt (gluteeniton)


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.


Banaani oli ehtinyt hieman turhan kypsäksi, eikä sen syöminen hmm, öö, raakana oikein houkutellut. Se päätyikin lättytaikinan pohjaksi. Sen seuraksi halusin ehdottomasti maissijauhoja, koska pidän niiden mausta ja rakenteesta valtavasti. Seuraavaa ainesosaa hieman harkitsin, koska olin aika epäileväinen sen suhteen. Olen käyttänyt kikhernejauhoja lähinnä kikhernekkään ja seitanin valmistukseen, joten sen käyttö makeassa syömisessä arvelutti. Onneksi päätin käyttää sitä tavanomaisen vehnäjauhon sijaan, sillä lopputulos oli makunsa ja rakenteensa puolesta vallan hyvä. Ainoa ero tavislättyjen tekoon on se, että nämä kannattaa paistaa miedolla lämmöllä hitaasti, jotta kikhernejauhot varmasti kypsyvät. Jos ne jäävät raa'aksi, ne maistuvat lähinnä kuivatuille herneille - ja se ei välttämättä ole se asia, jota lätyiltä odotetaan.

Kikhernejauhoja eli gramjauhoja löytyy Punnitse ja säästä -kaupoista sekä etnisistä kaupoista. Hinta ei päätä huimaa ja sitä voi käyttää moneen muuhunkin kuin näihin lättyihin. Maarianverijuuressa on erittäin yksinkertainen ohje kikhernekkäälle, jota voi muunnella loputtomasti esimerkiksi korvaamalla vesi maustamattomalla soijajukurtilla tai kasvikermalla. Chocochilistä löytyy kädestä-pitäen-ohje seitanin valmistukseen. Kamomillan konditoriaan tulee varmasti lähiaikoina muutamia leivontaohjeita, joissa käytetään kikhernejauhoja, sillä ostin juuri gluteenittoman leivontakirjan, jossa kikhernejauhoja löytyy melkein jokaisessa reseptissä.

Vaikka kuvassa lätyt on hukutettu hilloon ja tomusokeriin hieman liian innokkaasti (kyllä, kuvassa on myös kaksi lättyä!), eivät nämä lätyt välttämättä kaipaa seurakseen lisää makeutta.Banaanilätyt
 • 1 banaani
 • 2 dl kasvimaitoa*
 • 1 rkl öljyä
 • 1 dl maissijauhoa
 • 1 dl gram- eli kikhernejauhoa
 • 0,5 tl leivinjauhetta
 • Tummansinistä Keijua tai kasviöljyä paistamiseen
Muussaa banaani ja sekoita se kasvimaidon ja öljyn kanssa tasaiseksi. Lisää maissijauho, gramjauho sekä leivinjauhe. Paista lätyiksi miedolla lämmöllä hitaasti.

*Mikäli valmistat näitä lättyjä keliaakikolle tai viljayliherkälle, varmista, voiko hän käyttää kauramaitoa, mikäli sitä aiot käyttää.

7 kommenttia:

 1. Jännä idea nuo kikhernejauhot, pitääpä kokeilla joku kerta!

  VastaaPoista
 2. Kikhernejauhot eivät näistä maistuneet mitenkään "läpi". Voi olla, että banaanilla oli osuutta asiaan, koska se puolestaan maistuu suht voimakkaalta. Vakuutuin kikhernejauhoista makeassa leivonnassa ja odotankin innolla sitä, että ehdin testailemaan tuota uutta leivontakirjaa.

  VastaaPoista
 3. kokeiltiin näitä just äsken meillä, tuli tosi hyviä ja kolminkertaisella reseptillä tuli kyllä riittävästikkin :D
  kiitos paljon että kirjoitat tätä sun blogia,
  on ollut paljon iloa meille :)

  VastaaPoista
 4. Hyvä, että lätyt riittivät :D

  Minulle taas on ihan aidosti iloinen asia kuulla, että blogista on muillekin iloa - kiitos!

  VastaaPoista
 5. Voikohan maissijauhon korvata jollain muulla (esim. perunajauholla?) jos sitä ei satu löytymään kaapista? Ja tarkoitatko varsinaista maissijauhoa vai maissitärkkelystä (esim. maizena) - ne kai on kuitenkin eri asioita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maissijauholla tarkoitan jauhoa, en tärkkelystä. Maissijauhon voinee kyllä korvata vaikka vehnäjauhoilla :)

   Poista