Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

lauantai 6. maaliskuuta 2010

Mansikka-lime-täytekakku vaahtokarkkikuorrutuksella


Vegaanikauppaan tuli myyntiin vegaanisia vaahtokarkkeja (mansikkaa ja vaniljaa), joten niitä oli ihan pakko tilata. En kuitenkaan ole mikään suuren suuri vaahtokarkin ystävä, joten pitikin keksiä, mitä niille teen. Ystäväni (joka ei tiennyt mitään vaahtokarkeistani) ratkaisi asian kertomalla sattumalta kaveristaan, joka vannoo vaahtokarkkikuorrutuksen nimeen. Täytyy myöntää, että kyseinen kuorrutus oli minulle ihan uusi juttu, luultavasti yksinkertaisesti siksi, etten ole yli viiteentoista vuoteen ollut missään tekemisissä vaahtokarkkien kanssa.




Kinuskikissan blogissa on kuvallinen ohje vaahtokarkkikuorrutteen tekemiseen, jota käytin pohjana omalle kuorrutteelleni - paitsi etten käyttänyt, koska tein kaiken eri tavalla kuin ohjeessa neuvottiin. Lopputulos oli joka tapauksessa hyvä - paitsi että siinä kävi ikävä moka, jonka ensi kerralla osaan välttää. Siitä tarkemmin kohta. Tässä kuitenkin oma ohjeeni vegaaniselle vaahtokarkkikuorrutteelle, joka riittää hyvin yhden peruskakun kuorruttamiseen:
  • 200 g vegaanista vaahtokarkkia (eli yksi paketti, jos käytät Vegaanikaupan vaahtokarkkeja)
  • 1 rkl vettä
  • 2,5 dl tomusokeria (ainakin - voi olla, että tarvitaan paljonkin enemmän)
  • (Elintarvikeväriä)
  • Kerroskattila tai kattila ja sen päälle sopivasti sopiva kuumuuden kestävä kulho
  • Sähkövatkain ja siihen taikinakoukut (kuvassa oikealla)
  • Kelmua
  • Lisää tomusokeria tomusokerittamiseen kaulimisvaiheessa
  1. Laita kattilaan vettä ja nosta sen päälle kerroskattilan haudutusosa tai muu sopiva kulho. Laita 1 rkl vettä ja hieman pienemmiksi paloitellut vaahtokarkit haudutusosaan tai kulhoon ja käännä levy päälle. Kun vesi kiehuu, sen lämpö sulattaa vaahtokarkit. Jos ne eivät meinaa sulaa, niin sekoittele, jotta sulavat nopeammin. (Sekoita elintarvikeväri massan sekaan tässä vaiheessa, mikäli haluat värjätä sen.)
  2. Kun massa on sulanut (ja värjätty), voit sammuttaa levyn. Vaivaa tomusokeri vaahtokarkkimassan joukkoon sähkövatkaimella. Lisää tomusokeria niin paljon, että massa ei tartu tomusokeritettuihin käsiin kiinni, kun sitä nostaa kulhosta. Itselläni riitti tuo 2,5 dl, mutta voi tosiaan olla, että tarvitset sitä enemmän. Kinuskikissan mukaan massa on valmista, kun se on kiinteää mutta hieman valuvaa, jos sen nostaa kämmenelle.
  3. Kääri massa kaksinkertaiseen kelmuun ja säilytä huoneenlämmössä seuraavaan päivään, jolloin se on valmista käytettäväksi. Massa säilyy näin Kinuskikissan mukaan jopa kaksi viikkoa.
  4. Seuraavana päivänä voit kaulita kuorrutteen kakun päälle. Tomusokerita pöytä ja kaulin hyvin ennen toimitusta. Tässä kohtaa ei oikeastaan voi käyttää liikaa tomusokeria. (Oma keittiöni näytti lähinnä kokaiinitehtaalta räjähdyksen jälkeen, kun olin kaulimassa omaa vaahtokarkkikuorrutettani..) Kauli massa parin millimetrin paksuiseksi ja nosta se kakun päälle. Painele se siihen tiiviisti ja leikkaa ylimääräinen massa pois. Itse käytin tähän toimitukseen saksia.
Huom! Tässä muutama huomio, jotka ehdottomasti kannattaa huomioida:
  • Älä sulata vaahtokarkkeja mikrossa! Oma testiyksilöni paloi hetkessä. Luota siis vesihauteessa sulattamiseen.
  • Voit vaivata taikinan valmiiksi myös käsin, mutta itse en saanut tomusokeria massan sekaan sillä tavoin. Suosittelen siis sähkövatkaimen taikinakoukkuja. Tuleepa niillekin käyttöä.
  • Aseta vaahtokarkkimassalevy kakun päälle niin, ettei sen ja kakun ylimmän kerroksen väliin tule mitään kermavaahdon tai hillon tapaista. Omassa kakussani nesteet tulivat vaahtokarkkimassan läpi yön aikana, joten kakku näytti tosi rumalta. Onneksi sen sai ainakin jotenkuten piiloon tomusokerilla. (Harmi vain, etten ottanut kakusta kuvaa heti sen valmistuttua :c) Lisäksi massa muuttui yön aikana samasta syystä löllöksi, joten ei hyvä idea siksikään, vaikka monissa ohjeissa niin kehotetaankin tekemään.
  • Maailmassa on myös muita vegaanisia vaahtokarkkeja, mutta niiden toimimisesta vaahtokarkkikuorrutteessa en tiedä mitään. Todennäköisesti toimivat, mutta eivät välttämättä.
Joka tapauksessa nyt on todiste siitä, että vegaaniset vaahtokarkit toimivat kuorrutteessa samoin kuin liivatteelliset vaahtokarkit :) Massa oli mielestäni todella helppo valmistaa ja sitä oli helppo käsitellä. Se ei esimerkiksi repeillyt tai tehnyt mitään muutakaan ikävää, kun nostin sen kakun päälle. Massa oli tosi jämptiä mutta pehmeää. Itse kyllä pidän enemmän toisenlaisista kuorrutteista, mutta kyllä tämäkin vallan hyvää oli. Vieraatkin kovasti kehuivat koko kakkua.

Kakkupohjana minulla oli sama pohja kuin käpykakussa. Tein vain hieman pienemmän taikinan ja paistoin sen irtopohjavuoassa. (Tosin kokonainenkin taikina mahtuisi isoon irtopohjavuokaan. Nyt tein arviointivirheen, joten kakusta tuli hieman matala.) Paistoin kakkua 50 minuuttia, joten jos kakun tekee irtopohjavuoassa kokonaisella ohjeella, niin paistoaika saattaa olla jopa tunnin verran. Varmista siis tikulla, onko kakku valmis ennen kuin otat sen uunista ulos.

Leikkasin kakun kolmeen osaan, kostutin sitruunalimsalla ja laitoin väliin limenmehulla maustettua mansikkasosetta ja limenkuorella maustettua vatkattua kauravaniljakastiketta. Kakun päällä oleva lammas oli mantelimassaa, mutta koristeet voi tehdä myös ylijääneestä vaahtokarkkikuorrutteesta.

3 kommenttia:

  1. Vaahtokarkki-fondat on minusta kuulostanut aina jo vakavasti otettavalta kakkuilulta. Kiva, että veganisoit sen, kokeiluasi oli mielenkiintoista lukea.

    VastaaPoista
  2. Hei hauska idea! Jossain törmäsin kakkureseptissä vaahtokarkkivaahtoon, johon tuli munanvalkuaisia ja liivatetta. En keksinyt mitään järjellistä tapaa veganisoida sitä, mutta ehkä tästä inspiraatiota saaneena.. hmm.. kaapissakin on vielä amerikkalaisten tuomia vegaanivaahtokarkkeja..

    VastaaPoista
  3. Luultavasti teen tätä toistekin. Voisin kokeilla seuraavalla kerralla mansikanmakuista kuorrutetta.. Luulisin, että tuota vaahtokarkkivaahtoa voisi tehdä vegaanisestikin, jos keksisi jonkun hyvän tavan korvata tuo kananmunan valkuainen. Ostin Jenkeissä käydessäni purkillisen sellaista vaahtokarkkimömmöä, joka on varmaan hieman samantyylistä kuin tuo vaahtokarkkivaahto. Sen nimi on Suzanne's Ricemellow Creme. Valmistusaineina on riisisiirappi, soijaproteiini, luonnollinen kumi (:D) ja makuaine. On siis vegaanista.

    VastaaPoista