sunnuntai 8. elokuuta 2010

Unelmatorttukokeilu


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Tämä torttu oli nimensä mukaisesti kokeilu. En ole ennen tehnyt kääretorttua, jonka pohjan pitää antaa jäähtyä ennen täyttämistä. Löysin unelmatortun kokoamisohjeen, jossa pohja kehotettiin käärimään rullalle pyyhkeen sisälle jäähtymään. Kun pohja on tarpeeksi viilentynyt, se avataan, täytetään ja rullataan takaisin kiinni. Oma käärärini ei pitänyt tästä toimenpiteestä, vaan halkeili jäätyään kiinni itseensä. En tiedä, olisiko se sitten pitänyt rullata leivinpaperin kanssa - itse rullasin ilman. Väitän, että unelmatortun voi rullata myös siten, että jättää tuon jäähtymisrullaamisen tekemättä.. Lopputulos kuitenkin maistui hyvältä, vaikka kääriminen ei sujunutkaan mallikkaasti. Tässä siis Kamomillan konditorian historian ensimmäinen unelmatorttu - olkaa hyvät :)



Kääretorttupohja
  • 3,75 dl vehnäjauhoja
  • 0,75 dl kaakaojauhetta
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 3 dl sokeria
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 2,25 dl kasvimaitoa
  • 1,5 dl omenasosetta
  • 0,75 dl öljyä
  1. Laita uuni kuumenemaan 225 C-asteeseen.
  2. Sekoita kuivat aineet.
  3. Lisää niiden joukkoon loput aineet ja sekoita tasaiseksi.
  4. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.
  5. Paista 8-10 minuuttia eli kunnes pohja on kypsä.
  6. Ripottele pohjan päälle sokeria ja levitä sen päälle toinen leivinpaperi. Aseta leivinpaperin päälle leikkuulauta tms. ja kiepauta koko komeus ympäri. Irrota päällimmäinen leivinpaperi, peitä kääretorttupohja keittiöpyyhkeellä ja anna jäähtyä jonkin aikaa.
Täyte
  • 150 g Tummansinistä Keiju-margariinia
  • 2,5 dl tomusokeria
  • 1 prk (125 g) Alpron vaniljasoijavanukasta
  1. Vatkaa margariini ja tomusokeri vaahdoksi.
  2. Lisää vaniljavanukas ja sekoita tasaiseksi.
  3. Levitä täyte jäähtyneen kääretorttupohjan päälle ja rullaa torttu varovasti mutta napakasti. Tässä on hyvä käyttää apuna leivinpaperia. Kääri valmis kääretorttu vielä tiukahkosti leivinpaperiin ja anna jähmettyä ja maustua kylmässä niin kauan kuin maltat.

7 kommenttia:

  1. Toihan näyttääkin tosi hyvältä! Mä olen yhden ainoan kerran leiponut vegaanista kääretorttua, enkä oikein innostunut.

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Jos olisin malttanut odottaa, että kääretorttu jähmettyy kunnolla, olisi pohjan ja täytteen välinen raja ollut tätä nätimpi ja selkeämpi.

    VastaaPoista
  3. Oi tätä pitää kokeilla! Oonkin miettinyt minne tuota vaniljavanukasta laittaisi täytteeksi :)

    VastaaPoista
  4. Mun mielestä oli hyvä idea laittaa vaniljavanukasta tähän :) Siihen voi tietysti tehdä itse vaniljakiisselin, jonka sitten sotkee margariinin ja sokerin kanssa, mutta näin oli helpompaa ;)

    VastaaPoista
  5. Mä en ymmärrä miten tämän saa käärittyä kokoon ilman että se halkeilee. Oon yrittänyt tehdä jo pari kertaa, mutta tuloksena on vaan ruma kasa levyjä päällekkäin, kun pohja katkeaa siististi jokaisesta kohdasta, josta yritän kääntää! Kirjoitit, että sulla kääriminen ei onnistunut hyvin, mutta kuvan perusteella se onnistui erittäin mallikkaasti omaani verrattuna :D Missähän mulle menee vikaan? Oon yrittänyt antaa jäähtyä, ja kääriä nopeasti lämpimänä, lopputuloksessa ei eroa. Lisäksi tällä täytteellä varsinkin, täyte alkaa sulaa inhottavasti jos sen laittaa lämpimälle tortulle.

    Ehkä mun pitää kokeilla tota pyyhe+leivinpaperitemppua vielä. Syy miksi kokeilen epätoivoisesti kaikkea on se, että unelmatorttu on mun lempileivonnainen enkä ole saanut sitä syödäkseni nyt vuosiin sitten vegaaniksi siirtymiseni jälkeen. Nyyh!

    VastaaPoista
  6. Tää torttu on ollut myös mun murheenkryyni. Jotenkin ihmeellisesti sain tän ekan kokeilun onnistumaan, mutta toisella kerralla levy halkeili mullakin ikävästi ja sitten sen jälkeen en ole jaksanut kokeilla uudelleen. Tämän ekan kokeilun rullasin jäähtymään, jolloin se hieman halkeili siinä vaiheessa, kun avasin rullan täyttämistä varten.

    Mulla on to do -listalla unelmatortun salaisuuden selvittäminen, mutta voi olla, että menee aikaa ennen kuin ehdin alkaa toteuttaa kääretorttutestejä. Voisin kuvitella, että jos torttupohjan jäähdyttää avonaisena, niin se voisi rullautua paremmin, kun sen kostuttaa. Rullaaminen pitää joka tapauksessa tehdä hellävaraisesti ja hitaasti mutta napakasti, jolloin torttulevy ehtii muotoutua käärittäessä uudelleen kuitenkaan repeämättä. (Tätä on hieman vaikea selittää sanallisesti.)

    Myönteistä on kuitenkin se, että tän voi toteuttaa myös käärimättä! Eli kääretorttupohjan voi paistaa ja antaa jäähtyä. Sitten se leikataan sopiviksi paloiksi ja täytetään unelmatorttutäytteellä eli kootaan joko kakuksi tai leivoksiksi. Maku on sama, vaikka muoto ei olekaan.

    VastaaPoista
  7. Kiitti vinkeistä! Vegaanifoorumilla on kans muutamia ohjeita, joten minäkin varmaan jatkan vielä kokeiluja. Ja tosian hyvä puoli on se, että eihän tää leipomus koskaan voi oikeastaan epäonnistua muuta kuin näön puolesta! Viime kerrallakin laitoin lopulta mössöksi "rullautuneen" pohjan ja täytteen vielä vuokaan ja murskasin haarukalla vielä enempi mössöksi, ja laitoin hetkeksi uuniin. Täyte ja pohja sulautui mahtavasti vähän leipävanukasmaiseksi "kakuksi" ja kun vielä koristelin soijakermavaahdolla ja hedelmillä niin siitä tuli tajuttoman hyvää :D Eli välillä epäonnistumallakin tehdä jotain herkullista!

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu