Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

tiistai 28. joulukuuta 2010

Sokeritina


Uuden vuoden perinteisiin kuuluu monessa perheessä tinan valaminen ja siitä ennustaminen. Kaupoissa myytävät tinakengät ovat kuitenkin ekologisesti ajateltuna kammottavaa tavaraa: ne sisältävät lyijyä, eikä niitä siksi saa missään nimessä laittaa kuivajätteen eli niin sanottujen tavallisten roskien joukkoon. Kannattaa tarkistaa omasta jätehuoltofirmasta, mitä siellä neuvotaan uuden vuoden tinoille tekemään – joillakin paikkakunnilla tinat kun tulee toimittaa ongelmajätteiden keräyspisteeseen! (Pirkanmaan jätehuolto kehottaa laittamaan tinat pienmetallin keräysastiaan.)

Uuden vuoden tinat voi toki säästää ja käyttää uudelleen seuraavana vuonna. Tässä kuitenkin vinkki, jolla välttää tinakenkien ostaminen kokonaan: sokerin valaminen ja siitä ennustaminen! Törmäsin ideaan sattumalta Ellien keskustelupalstalla, kun Googlailin uuden vuoden ennustuksia erästä leivontaprojektia varten. Tätä oli pakko heti testata.

Sokerin valaminen toimii ihan samalla tavalla kuin tinakenkien valaminen. Sen voi suorittaa joko kattilassa tai tinakauhassa. Sulanut sokeri kipataan nopealla ranneliikkeellä kylmään veteen ja nostetaan sieltä mahdollisimman pian paperille tai pyyhkeelle kuivumaan, jotta se ei sula jäähdytysveteen. Huomioi, että koska sokeritina jää joka tapauksessa hieman märäksi, on se hieman haurasta käsitellä. Valmiit valokset voi vaikka syödä tai sitten hävittää biojätteen mukana.Käytin valoksissani hedelmäsokeria, koska se ei ruskistu niin helposti kuin tavallinen sokeri. Tavallistakin sokeria voi toki aivan hyvin käyttää. Sokerin sekaan voi myös lisätä tipan elintarvikeväriä, jos haluaa hifistellä ja tehdä erivärisiä valoksia. Ylimmän kuvan valos on värjätty sinisellä, mutta lopputulos on vihreä, koska sokeri kellastui kuumetessaan. Tämä kannattaakin ottaa huomioon, jos aiot värjätä sokeria.Koska tämä on vasta harjoitussokeritina, ei tätä lasketa uuden vuoden ennustukseksi, mutta mielestäni tässä varjossa on oravahahmo. Se on kyyristynyt joko syömään pähkinää tai pesemään kasvojaan. Ylimmässä kuvassa on Piranha Pete lippalakki päässään ja keskimmäisessä kuvassa on jonkin sortin virtahepo.

5 kommenttia:

 1. Enpä ennen tiennyt mikä on sokeritina! Nyt tiedän. Hyvä juttu ja kauniitakin niistä tulee! :)

  t.Paula

  VastaaPoista
 2. Näistä tulee kyllä hauskannäköisiä :)

  Toinen tinakenkiä ekompi ennustusvinkki ovat lämpökynttilät: Tuikku- eli lämpökynttilää poltetaan niin kauan, että se on kokonaan sula. Sen jälkeen se kipataan nopealla liikkeellä kylmään veteen. Koska tuikun alumiinikuori kuumenee, täytyy kippaamisessa käyttää pihtejä tai jotain muuta kuumuutta (ja liekkejä!) kestävää apuvälinettä. Lämpökynttilän sisuksen voisi varmasti sulattaa myös tuttuun tapaan tinakauhassa.

  VastaaPoista
 3. Steariini liedellä ei oo maailman turvallisin juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että lämpökynttilän parafiini on yhtään sen epäturvallisempi juttu kuin esim. rypsiöljynkään kuumentaminen liedellä, mutta toki voin olla väärässäkin :) Molempiin tietysti pätee sama sääntö, että niitä ei saa jättää yksikseen kuumenemaan.

   Poista
  2. Parafiini alkaa itsestään palaa noin 200 asteen lämpötilassa. Kasviöljyt sen sijaan vasta yli 300 asteen lämpötilassa.

   Parafiinia ei välttämättä kannata lämmittää liedellä.

   Poista