tiistai 21. joulukuuta 2010

Vaaleat piparkakut

Tunnustan: Minä tykkään piparkakuista! Tykkään niistä, vaikka ne olisikin paistettu. Piparkakkutaikinan syömisestä en sen sijaan erityisemmin välitä. Tykkään myös tästä piparkakkureseptistä, sillä taikinasta tulee juuri sopivaa kaulittavaksi ja siitä saa kauniin sileitä piparkakkuja paistettavaksi.

Resepti on muokattu Dansukkerin reseptistä ja siitä tulee piparkakkujen koosta riippuen n. 40 piparkakkua.

Vaaleat piparkakut
  • 1 dl ruokosokerisiirappia (tai muuta siirappia)
  • 1 dl sokeria
  • 100 g Tummansinistä Keiju-margariinia
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,75 tl ruokasoodaa
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl neilikkaa
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 0,5 tl maustepippuria
  1. Mittaa siirappi, sokeri sekä margariini kattilaan ja kiehauta. Nosta kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä puolisen tuntia välillä sekoittaen.
  2. Yhdistä loput aineet ensin erillisessä kulhossa. Lisää ne tämän jälkeen jäähtyneeseen sokeri-rasvaseokseen ja sekoita tasaiseksi.
  3. Peitä taikina ja anna sen kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään (tai vähintään 6 h).
  4. Kaulitse taikina pienissä erissä parin millimetrin paksuiseksi levyksi, leikkaa siitä piparimuoteilla pipareita ja paista 200 °C:ssa 4–5 min tai kunnes piparit ovat saaneet hieman väriä.

Muutama vinkki piparitaikinan käsittelyyn ja pipareiden paistamiseen:
  • Lisää jauhot taikinaan vasta, kun rasvasokeriseos on kokonaan jäähtynyt. Jos jauhot lisää kuumaan seokseen, jauhot turpoavat ja kypsyvät ennenaikaisesti, eivätkä piparkakut välttämättä onnistu.
  • Kaulitse vain tarpeeksi jähmettynyttä ja kylmää taikinaa. Lämmin taikina pehmenee ja sitä on vaikea käsitellä, koska se repeilee ja tarttuu kiinni pöytään ja kaulimeen kylmää taikinaa helpommin. Jos teet ison taikinan, kannattaa taikinakulhoa säilyttää jääkaapissa ja ottaa sieltä vain osa kerrallaan käsittelyyn.
  • Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla ja jauhotetulla kaulimella. Jauhot on helppo levittää tasaisesti ripottelemalla ne pienellä siivilällä pöydälle ja kaulimen päälle.
  • Kaulitse vain pieni, korkeintaan tennispallon kokoinen pala taikinaa kerrallaan. Tarkista kaulitsemisen aikana aina silloin tällöin taikinaa käsin nostamalla, että taikina irtoaa alustasta.
  • Paista ensin yksi kokeilupipari, jotta tiedät, kuinka kauan sinun uunissasi pipareita pitää paistaa. Erikokoisilla piparkakuilla voi olla hieman eripituiset paistoajat, joten myös tämä kannattaa ottaa huomioon paistovaiheessa.
  • Suosittelen käyttämään digitaalista ajastinta (tai esimerkiksi kännykän ajastinta), jotta et unohda piparkakkuja uuniin kärventymään.
  • Piparit jatkavat paistumistaan kuumalla pellillä ja voivat palaa, vaikka ne eivät enää olisikaan uunissa. Paistamisen jälkeen piparkakut kannattaakin nostaa leivinpaperin avulla pois uunipelliltä mahdollisimman pian.
  • Jos aiot syödä piparkakut taikinana paistamatta niitä, suosittelen jättämään ruokasoodan pois reseptistä.
Sydänpipareita varten tarvitse kolme erikokoista sydänmuottia, kuusikekseistä tuttua hedelmäsokeria, tomusokerikuorrutetta ja vegaanisia hopeakuulia. Käytin Dr. Oetkerin valmista sokerikuorrutetta, koska halusin testata, kuinka se eroaa itsetehdystä kuorrutteesta. Maussa ei ole vikaa, mutta tuubissa on ihan liian iso reikä, jos tarkoituksena on tehdä kaunista, ohutta jälkeä. Siksi päädyinkin vain tekemään palluroita ja jättämään kiemurat seuraavaan kertaan.

Jos päädyt tekemään ikkunallisia keksejä, suosittelen ehdottomasti säilyttämään ja tarjoamaan keksit leivinpaperin päältä – kaikkeen muuhun ne tarraavat kiinni, eivätkä lähde rikkoutumatta irti. Leivinpaperista voi leikata pienen palan piparin taakse piiloon, jos et pidä leivinpaperin esteettistä vaikutelmaa vakuuttavana.

4 kommenttia:

  1. Voi miksi en löytänyt tätä reseptiä jo viime jouluna! Koitin kahlata läpi piparireseptejä, ja kaikissa vaan oli siirappia -Jota en ulkomailta löytänyt. Löysin vaadittavan siirapin tapaista, mutta se olikin aivan hirveää melassimönjää enkä saanut pipareitä ollenkaan viime jouluna!!

    Tänä jouluna kyllä kompensoin viime vuoden puutetta tällä reseptillä, suuren suuri kiitos! :)

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä, Annika :) Tässäkin reseptissä tosin on ruokosokerisiirappia, mutta sen sijasta voi käyttää vaikka vaahterasiirappia tai muuta vastaavaa.

    VastaaPoista
  3. Taikinasta tuli tosi pehmeää, joten en suosittele tätä reseptiä piparkakkutalotyyppisiin juttuihin. En tahtonut saada seinää siirrettyä pellille. Mutta tavallisiin, pieniin pipareihin tämä oli erinomainen ohje.

    VastaaPoista
  4. Ok, hyvä tietää :) Taisin itse tehdä tästä taikinasta vain peruspiparkakkuja, joita oli helppo siirrellä lastan avulla.

    Tässä kuitenkin vinkki seuraavaa piparkakkutaloa varten: taikinan voi kaulita suoraan leivinpaperille, leikata sopiviksi osiksi siinä ja poistaa ylijäämätaikinat.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu