sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Vaniljamuffinssit

Kaverini juhlisti tänään kaikenlaista: kekkereissä juhlittiin niin alkuvuodesta ohimenneitä kolmikymppisiä, pikkujouluja kuin melkein valmista graduakin. Kestit olivat nyyttärit ja minä vein mukanani pikkukakkusia granaattiomenakuorrutteella. Kuorrutteen vatkasin Tummansinisestä Keijusta, Tofutti-soijatuorejuustosta, ruokotomusokerista ja tilkasta granaattiomenamehua. Päälle ripottelin granaattiomenan siemeniä koristeeksi. Ne ovat ehkäpä yksi kauneimmista hedelmiin liittyvistä asioista maailmassa. Lisäksi ne sopivat värinsä puolesta hyvin jouluiseen kattaukseen.

Tämä on hyvä perusohje muffinsseille. Kun muffinssit kuorruttaa, tulee niistä pikkukakkusia!

Vaniljamuffinssit (n. 24 minimuffinssia tai n. 8 normimuffinssia)
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 0,25 tl ruokasoodaa
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 tl jauhettua vaniljaa (tai 2 tl vaniljasokeria)
  • 0,25 tl suolaa
  • 1,5 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
  • 1 tl omenaviinietikkaa (tai muuta etikkaa)
  • 0,5 dl öljyä
  1. Laita uuni lämpenemään 190 °C:en ja vuoraa muffinssipelti muffinssivuoilla.
  2. Sekoita kuivat aineet ja tee niiden keskelle kolo.
  3. Sekoita kauramaidon joukkoon etikka ja anna paksuuntua hetkinen.
  4. Kaada nesteet jauhojen keskelle tehtyyn koloon ja sekoita tasaiseksi.
  5. Jaa taikina muffinssivuokiin, mutta älä täytä vuokia täyteen, jotta muffinssit eivtä leviä ulos vuoistaan.
  6. Paista muffinssit uunin keskitasolla. Minimuffinssien paistoaika on n. 15 min ja normimuffinssien n. 18 min. Muffinssit ovat valmiit, kun niihin työnnettyyn puutikkuun ei jää poisvedettäessä raakaa taikinaa.
Vein myös näitä appelsiinisuklaamuffinsseja mukanani juhliin. Maultaan nämä olivat tosi hyviä, mutta jostain syystä (ehkä sokerin määrästä johtuen) ne jäivät kiinni paperivuokiin ja ne olivat rakenteeltaan kummallisen kovia. Kovia sillä tavalla hyvällä tavalla – ei sitkeitä tai kuivia vaan jotain muuta. Vaikea selittää, vähän niin kuin suklaata. Aion joka tapauksessa kehitellä reseptiä vielä lisää, joten ohjeen julkaisemista pitää vielä hetken aikaa odotella.

7 kommenttia:

  1. Minusta on lohdullista kuulla, etteivät muillakaan aina mene leipomukset ihan putkeen :). Kiitos, kun kerrot noista epäonnistumisistakin.

    VastaaPoista
  2. Juhlakalu kiittää ihanista leipomuksista! Jääkaappiin jemmaamani vaniljamuffinssi piristi tänään oivasti jälkisiivoilujen ohessa. :)

    VastaaPoista
  3. Tiina H.: Onneksi leipomiset useimmiten onnistuvat. Oon kyllä ihan varma, että kaikilla muillakin menee keittiössä joskus plörinäksi. Taitaa vain olla niin, että se mikä tapahtuu keittiössä, pysyy keittiössä ;) Kiva, että jutuista oli iloa.

    Sannalle vielä kerran onnea kaikesta mahdollisesta ja kiitoksia kiitoksista :)

    VastaaPoista
  4. Huisin hyviä! Piti säästää seuraavaksi päiväksi, mutta kaikki muffinssit katosivat alta aikayksikön... :) Sen verran vaan kaipaisin vinkkejä, että miten muffinssitaikina sekoitetaan oikein? Mulla käy melkein aina niin, että taikinasta tulee "vaahtomaista" mikä vissiin aiheuttaa sen että muffinssit kyllä kohoavat aluksi, mutta paiston puolessavälissä ne litistyvät, ja kaiken lisäksi takertuvat niin tiukasti paperivuokiin kiinni että puolet muffinssista repeytyy vuoan mukana pois... Joskus olen onnistunut saamaan taikinasta "juoksevampaa", ja silloin tätä ongelmaa ei ole ollut.

    VastaaPoista
  5. Kiva, että maistuivat :)

    Itse sekoitan useimmat muffinssitaikinat siten, että sekoitan ensin isoon kulhoon kaikki nesteet, öljyt, mausteet ja sokerin. Jauhot sekoitan jaksaessani ensin toisessa kulhossa ja sen jälkeen sekoitan ne nesteiden joukkoon. Joskus käytän sähkövatkainta, mutta useimmiten sekoitan jauhot vispilällä. Taikinaa ei pidä sekoittaa kuin vain pieni hetki, jotta se ei sitkostu. Pienet möykyt taikinassa eivät haittaa, kunhan ne eivät ole sellaisia, joiden sisällä on kuivaa jauhoa.

    Mä nyt yritän kovasti miettiä, että miten ihan konkreettisesti sekoitan taikinan :D Kaadan aina kaikki jauhot kerralla nesteiden joukkoon. Tämän jälkeen upotan vispilän nesteeseen ja alan sekoittaa jauhoja taikinaan ikään kuin alhaalta päin. En siis vatkaa taikinaa siten, että vispilä tulisi pois taikinan seasta, vaan se on lähes koko ajan taikinan seassa. Ehkä tällä tyylillä ei taikinaan tule vaahtoa? Aikaa jauhojen ja nesteiden yhdistämiseen menee minulta arviolta kymmenen sekuntia, joten ihan tehokas tapa tämäkin on. Onpa kyllä vaikeaa antaa sanallisia ohjeita taikinan sekoittamiseen :D

    Olen huomannut, että jos muffinssit syö pian paistamisen jälkeen, jää taikina helposti kiinni paperivuokaan. Jos taas muffinssien antaa jäähtyä kunnolla, ei tätä ongelmaa ole. Tämän olen siis havainnut ihan samasta muffinssierästä, joten vika ei ole ollut taikinassa, vaan liian kiireisessä syöjässä :)

    Toivottavasti näistä vinkeistä oli jotain apua :)

    VastaaPoista
  6. Hyvät ja monipuoliset reseptit vaniljamuffinseiden leipomiseen t: Kristian 😀

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu