perjantai 15. huhtikuuta 2011

Maapähkinävoikeksit


Maapähkinävoi on harmillisen vieras raaka-aine suomalaisessa keittiössä, vaikka se sopisi niin suolaiseen ruoanlaittoon kuin makeaan leivontaankin tosi hyvin. Mikäli maapähkinävoin maailma ei ole sinulle ennestään tuttu, kannattaa tutustuminen aloittaa näistä helpoista ja hyvänmakuisista kekseistä.


Maapähkinävoikeksit (16 kpl)
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,25 tl ruokasoodaa
  • 0,25 tl suolaa (mikäli maapähkinävoi on suolatonta)
  • 1 dl fariinisokeria
  • 0,75 dl maapähkinävoita*
  • 40 g vegaanista margariinia (rasvapitoisuus mieluusti 70 % tai enemmän)
  • 1 rkl vettä
  • 0,5 tl vanilja-aromia tai 2 tl vaniljasokeria
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 °C:een.
  2. Sekoita vehnäjauhot ja ruokasooda.
  3. Sekoita toisessa kulhossa ensin loput aineet. Lisää jauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Käytä käsiäsi, mikäli taikina tuntuu paksulta.
  4. Jaa taikina kuuteentoista osaan, pyöritä palloiksi ja litistä niitä hieman. Aseta pallot leivinpaperille ja paina niihin haarukalla ruutukuvio.
  5. Paista esilämmitetyssä uunissa n. 8 minuuttia eli kunnes keksien reunat ovat hieman ruskistuneet.
* Suosittelen sileää, suolatonta ja sokeritonta maapähkinävoita, mutta myös muut maapähkinävoilaadut käyvät yhtä hyvin.

    8 kommenttia:

    1. Olen seurannut blogiasi jo kauan, mutta jostain syystä nyt vasta tulee kommentoitua ensimmäisen kerran... Kiitos kuitenkin hienosta blogista! Pidän erityisesti resepteistä, jotka ovat jo alunalkaen vegaanisia, eivätkä näinollen kaipaa usein lisäainekyllästeisiä eläinkunnan tuotteiden kasvikorvikkeita. :)

      Tein keksejä mukaillen tätä ohjetta, käytin kuivakaappini tarjonnan mukaan vain maapähkinävoin sijaan tahinia ja margariinin tilalla kookosöljyä. Pikkuleivistä tuli hurjan hyviä, ja ne saivat myös sekasyöjiltä kehuja :)

      VastaaPoista
    2. Kiitos, jj! Kiva, että kommentoit :) Luulisin, että nämä keksit voi tehdä mistä tahansa pähkinä- tai siementahnasta, joten kiva kuulla, että tahinilla onnistuu. Sellaisia pitäisi minunkin kokeilla, jos vaikka oppisin siten syömään tahinia.

      Tykkään tehdä ruokaa ja leipoa alusta asti itse, mistä johtuen ruoassani on ehkä tavallista vähemmän lisäaineita. En erityisesti niitä välttele, vaikka pyrinkin valitsemaan sellaisia tuotteita, joissa lisäaineita ei ole ihan hirveästi. Blogin resepteissä käytän kuitenkin lähes surutta margariineja ja kasvikermavaahtoja, silloin kun se omasta mielestäni on maun kannalta parempi vaihtoehto kuin öljyt ja cashewkermavaahdot.

      Tässä blogissa kun taitavat aika usein mennä samaan reseptiin sekä luomutuotteet että atsovärit :D Aionkin pitää kommenttisi mielessä ja tehdä lisää sellaisia reseptejä, joissa ei ole käytetty lisäaineellisia tai pitkälle jalostettuja ainesosia.

      VastaaPoista
    3. Juuri tein näitä ja olivat aivan ihanan makuisia! Olen kyllä muutenkin maapähkinävoin ystävä, mutta olipas mukavan rapeita keksejä :) Kiitos ohjeesta!

      VastaaPoista
    4. Mahtavaa, Annika! Huippua, että tykkäsit :)

      VastaaPoista
    5. Tää resepti on aivan ihana :). Oon tehny näitä jo monta kertaa gluteenittomana (kaura+riisijauho). Lopuksi dippaan puolet keksistä tummaan suklaaseen ja jähmetän. Ihanaa talviherkkua!
      Anna

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Tosi kiva kuulla :) Suklaa kuulostaa tosi herkulliselta ja tarpeelliselta lisäykseltä!

        Poista
    6. Aivan ihania keksejä! Koostumuskin on tosi kiva kun ei murene käsiin. Ekan kerran tein viikonloppuna, nyt jo uudestaan ��

      VastaaPoista

    HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

    Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

    - Satu