Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

tiistai 26. huhtikuuta 2011

Munkit


En muista, milloin olisin viettänyt vappua ilman munkkirasvan hajua. Anteeksi siis naapurit tänäkin vuonna!

Munkit (n. 30 kpl munkin koosta ja muodosta riippuen)
  • 2,5 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 25 g hiivaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 50 g vegaanista margariinia
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
  • Paistamiseen rypsiöljyä
  • Sokeroimiseen sokeria
  • Lisäksi tarvitset kattilan ja sille kannen, reikäkauhan sekä talouspaperia
  1. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja sekoita sen joukkoon hiiva, sokeri, suola ja kardemumma.
  2. Sekoita taikinan joukkoon puolet vehnäjauhoista ja huoneenlämpöinen margariini. Vaivaa taikinan joukkoon niin paljon vehnäjauhoja, että taikina on kimmoisaa eikä tartu enää käsiin. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
  3. Vaivaa taikina uudelleen ja muotoile haluamasi mallisiksi munkeiksi. Suosittelen tekemään rinkeleitä, sillä ne paistuvat pyöreitä munkkeja helpommin kypsiksi myös sisäpuoleltaan. Anna munkkien vielä kohota.
  4. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Suosittelen käyttämään lämpömittaria, mutta lämpötilan voi testata myös taikinalla: Tiputa pieni pala taikinaa öljyyn. Jos se ruskistuu minuutissa kauniin väriseksi, on öljy tarpeeksi kuumaa.
  5. Nosta muutama munkki kerrallaan öljyyn kypsymään. Käännä munkki reikäkauhalla, kun se on alapuoleltaan kauniin ruskea. (Pyöreät munkit kääntyvät itsestään, kun ovat alapuoleltaan tarpeeksi kypsiä.)
  6. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi munkit, kun ne ovat vielä lämpimiä. Jos aiot pakastaa munkkeja, niin sokeroi ne vasta sulattamisen jälkeen.
Hillomunkki: Jos haluat hillomunkkeja, tee silloin munkeista pyöreitä ja paista ne valmiiksi. Täytä pursotuspussi hillolla ja pursota hillo kypsän munkin sisälle munkkityllalla tai muulla vastaavalla.

Kaakaomunkki: Valmista munkit ohjeen mukaan, anna niiden jäähtyä ja kuorruta hasselpähkinäpikkukakkusten kuorrutteella. Kuorruteannos kannattaa puolittaa, paitsi siinä tapauksessa jos haluat erittäin paksusti kuorrutettuja munkkeja. Ripottele pinnalle halutessasi pähkinä- tai mantelirouhetta.

Jos öljy syttyy palamaan, niin se pitää sammuttaa tukahduttamalla (kattilan kannella tai sammutuspeitolla). Sammuttamiseen ei koskaan saa käyttää vettä! Tässä erittäin havainnollinen video siitä, miten käy, jos öljypalo sammutetaan vedellä.


15 kommenttia:

  1. Kiitosta taas ihanasta reseptistä :) Nyt ulkomailla asuessa tunnen itseni tosi isänmaalliseksi ja aina pitää leipoa suomalaisten juhlien mukaan...:)
    Mutta mutta, onnistuukohan munkit kuivahiivaan tehtynä? Ja minkähän verran kuivahiivaa (pussi?) tarvitsi tuohon sun tekemään taikinaan? Tosin itse teen suosiolla varmaan vain kolmasosan siitä, sillä luulen että ne jää (onneksi) mun yksin syötäväksi..Aina ei tuo toinen puolisko oikein lämpene näille suomikokkailuille ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivahiiva tulee sekoittaa jauhoihin. Muuten ihan sama kuvio, paitsi lämmitä neste n. 40 c asteiseksi, eli reilusti kädenlämpöinen. Pussi kuivahiivaa vastaa ainakin Suomessa 50 gr tuorehiivaa.

      Poista
    2. Jos haluaa tehdä virallisen ohjeistuksen mukaan, niin sitten kuivahiivan voi sekoittaa jauhoihin ja jauhot sitten nesteeseen. Itse en jaksa tehdä noin, vaan sekoitan kuivahiivan yleensä suoraan nesteeseen ja se toimii ihan yhtä hyvin :) Nesteen pitää tietty olla vähän lämpimämpää. Yhdentoista gramman kuivahiivapussi vastaa 30 grammaa tuorehiivaa eli pyöreästi noin puolikasta tuorehiivapakettia.

      Poista
  2. Kiitos, rosaparks ja Annika!

    Munkit voi tehdä kuivahiivallakin. Yleinen ohje taitaa olla, että yksi pussi kuivahiivaa vastaa 25 grammaa tuorehiivaa. En tiedä, ovatko kuivahiivapussit maailmalla eri kokoisia kuin Suomessa. Jos ovat niin, hiivan määrää voi laskeskella Myllyn parhaan sivujen mukaan: 10 g kuivahiivaa vastaa 30 grammaa tuorehiivaa.

    Ohjeesta tulee kyllä tosi monta munkkia, varsinkin jos syöjiä on vain yksi :D

    VastaaPoista
  3. Itsetehdyt munkit ovat kyllä niin hyviä! Täytyisi varmaan ensimmäistä kertaa elämässään tehdä niitä tosiaan itse eikä syödä jonkun toisen tekemiä :) Öljyssä paistaminen kyllä pelottaa tuon syttymisvaaran takia, vaikka muutaman kerran aiemmin olen sitä kokeillut eikä toistaiseksi ole käynyt sen pahemmin. Täytynee kuitenkin testata tätä reseptiä. Tämän sivuston resepteillä ei voi epäonnistua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se uppopaistaminen nyt NIIN vaarallista ole :) Täytyy vaan pitää huoli siitä, että ei unohdu nettiin katselemaan kissavideoita ja että se kattilan kansi on lähistöllä kaiken varalta, jos öljy syttyykin. Käsittääkseni öljy ei syty palamaan ihan yhtäkkiä, vaan kyllä se sitä ennen antaa itsestään merkkejä, kuten alkaa höyrytä kunnolla ja ikään kuin poreilla. Tuossa vaiheessa öljy kattila pitää tietysti siirtää pois liedeltä. Yksi tapa, millä öljyn lämpötilan saa laskettua nopeasti on kaataa sen joukkoon lisää öljyä.

      Poista
  4. OOO! Pitäsköhän kokeilla tuollasia kuorrutettuja tänä vappuna? :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pitäisi! Itse tein pari päivää sitten mansikkakuorrutteisia gluteenittomia kärsämunkkeja/munkkikärsiä ja nekin olivat tosi hyviä :)

      Poista
  5. Justiinsa äsken tein näitä munkkeja. Maitona kotitekoinen kauramaito ja paistoon friteerausöljyä. Kääntelyn ja nostelun tein ihan veitsellä, eikös se reikeli ole siinä juurikin sitä varten? Taikinasta tuli semmoinen 17 munkkia, kun mitään peukalonpään kokoisia ei viitsi tehdä.
    Niinja maku... törkeen hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! Haarukalla minäkin munkkeja kattilasta nostelen, jos ei reikäkauhaa ole saatavilla :)

      Poista
    2. Tein myös munkkeja ohjeella, nesteen määrä ja jauhojen määrä ei ole oikeen linjassa. Mutta 1/2 määrällä jauhoa, tuli hyvät munkit!

      Poista
    3. Jauhojen määrä riippuu tosi paljon siitä, kuka taikinaa on tekemässä! Jos on tottunut hiivataikinoiden vaivaaja ja tykkää tehdä löysempää taikinaa, niin varmasti pienempikin määrä riittää. Mulle tuo noin 8 dl on tuohon nestemäärään sopiva ja saan sillä aikaan sopivasti kimmoisan ja pehmeän taikinan, josta tulee hyvät munkit. Munkkitaikinan teko ei onneksi ole salatiedettä, jossa on pakko tehdä täsmällisesti :)

      Poista
  6. Munkkiaika on jälleen käsillä. Jos paistan munkit etukäteen ja pakastan ja nostan sulamaan vappuaaton aamuna, niin tarttuuko sokeri sitten sulatettujen munkkien pintaan illalla noin vain? Vai pitäisikö munkkeja ensin lämmittää tai kostuttaa tai jotain ennen sokerointiyritystä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itse ole pakastanut munkkeja ja sokeroinut niitä vasta jälkikäteen, joten vähän arvailemalla tulee tämä vastaus :) Vastapaistettuihin munkkeihin sokeri tarttuu hyvin, kun ne ovat vielä lämpimiä ja huonosti, kun ne ovat jäähtyneet. Tästä päättelen, että munkkejä kannattaa siis vähän lämmittää. Mikrossa lämmitettyinä niistä voi tulla sitkeitä, joten itse lämmittäisin niitä mieluummin uunissa. Kostuttaminen ei ehkä olisi hyvä idea, koska sokeri todennäköisesti sulaisi sen seurauksena.

      Poista