lauantai 7. toukokuuta 2011

Kakkutrilogia: Lounatuulen laulu

Ystävilleni syntyi pieni lapsi, jonka nimen juhlistamistilaisuuteen minulta pyydettiin kakkuja. Kuultuani lapsen nimen päätin valmistaa täytekakut Lounatuulen laulu -nimisen lastenlaulun pohjalta. Laulun voi kuunnella YouTubessa, jos sen sanat eivät juuri nyt muistu mieleen.



Osa I – Louna Onervan laulu



Osa II Mustat kaupungit (eli se, mitä se lounatuuli itkee)
  • Kakku on lähes sama kuin gluteeniton Oravan maapähkinäsaaliskakku. Kuorrutteesta on jätetty suklaa pois, jotta talot näkyisivät paremmin.
  • Talot ja tehtaan piiput on muotoiltu itsetehdystä kaulittavasta suklaamassasta. Muotoilun jälkeen talojen on annettu kovettua, jotta ne pysyvät pystyssä.


Osa III – Lohikäärmeneiti ja Anselmus
  • Kakkupohjana on käytetty krokotiilikakun pohjaa (ilman väriä). Taikinan sekaan on raastettu yhden limen kuori (vain vihreä osa).
  • Kakku on kostutettu limemehun, veden ja sokerin seoksella. Täytteenä on käytetty mansikoita ja SoyaToo!-soijavispiä. Pakastemansikat kannattaa sulattaa ja valuttaa ennen kakun täyttämistä, jotta kakun pohjasta ei tule liian märkää.
  • Kakku on kuorrutettu itsetehdyllä kaulittavalla suklaamassalla. Massan suklaana käytin Sweet William -valkosuklaata ja värjäsin sen pastavärillä. Mainittu suklaa toimi todella hyvin ja massaa oli tosi helppo muotoilla.
  • Lohikäärmeet, kanelinkukat ja tie on muotoiltu elintarvikeväreillä värjätystä sokerimassasta


Encore – Sateenkaarikakku

Sateenkaarikakku on tämänpäiväisen juhlaväen perinteinen herkku, jota en ollut itse koskaan nähnyt tai syönyt. Kakun pohjana on tiikerikakku, joka paistetaan ilman raitoja. Koska tein kakkua tosi isolle porukalle, paistoin ohjeen yhteensä kahdeksankertaisena. Paistoin kakun tasona uunipellillä siten, että kerrallaan paistoin kaksinkertaisen määrän taikinaa. Tällöin paistolämpötila on 175 °C ja paistoaika n. 25 minuuttia. Valmiit kakkulevyt leikkasin pitkittäin neljään osaan.

Kakun voi tietenkin toteuttaa myös perinteiseen tyyliin, mutta idea on kummassakin tapauksessa seuraavanlainen:
  • Pitkulaisessa kakkuvuoassa paistetaan vaalea kakku ja toisessa vuoassa tumma kakku. Voit värjätä vaalean taikinan halutessasi elintarvikevärillä tai esimerkiksi yhdellä teelusikallisella kurkumaa.
  • Valmiit ja jäähtyneet kakut leikataan siivuiksi kuten täytekakku.
  • Kakun tummat ja vaaleat kerrokset kootaan vuorotellen päällekkäin.
  • Kerrosten väliin tulee värillistä kreemiä.
  • Lopuksi kakku kuorrutetaan tomusokerikuorrutuksella.
Kreemin valmistin sähkövatkaimella vatkaten seuraavilla mittasuhteilla: 100 g tummansinistä Keijua, 5 dl ruokotomusokeria ja liraus vanilja-aromia. Värjäsin osan kreemistä sinisellä ja osan vihreällä elintarvikevärillä. Kreemiä tarvitaan täytekerroksen halutusta paksuudesta riiippuen yksin- tai kaksinkertainen määrä kakkua kohden.

Yhden kakun kuorrutetta varten sekoitetaan 3 rkl sitruunamehua, 4 dl ruokotomusokeria ja sopiva määrä elintarvikeväriä. Kakun kuorruttaminen kannattaa aloittaa kakun alalaidasta leveällä veitsellä tai lastalle levittäen, vaikka mieli tekisi aloittaa kuorruttaminen kakun päältä.


Tästä kakusta en muistanut ottaa valmiina kuvaa. Se ei varsinaisesti haittaa, koska lopputulos ei ollut kauhean kaunis, sillä kakun kuorruttaminen oli hieman suttuista ja ruttuista. Sitäkin shokeeraavamman värinen se sen sijaan oli, sillä kakun kuvailtiin olleen lateksilla värjätty :D

Olipa kivat nimiäiset! Kiitokset vielä tuoreille vanhemmille, isovanhemmille, muille juhlavieraille sekä pienelle Lounalle!

5 kommenttia:

  1. Ihana nimi tuo Louna! Ja hienoilla kakuilla tuota nimeä juhlittiinkin! Etenkin lohikäärmekakku on ihan pro :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos itsellesi! Kakut saivat tosi paljon kehuja.

    VastaaPoista
  3. Kiitos, Pia :) Oon itsekin aikas tyytyväinen näihin kakkuihin, erityisesti siihen, että sain noille lohikäärmeille hyvät ilmeet.

    Kiitos vielä kerran Amullekin ja isot onnittelut pienestä Lounasta <3

    VastaaPoista
  4. Huh mitä kakkuja!! En ikuna ole nähnyt moisen hienoja käsitöitä!! Aivan ihastuttavan iloisia silmälle, eihän noita raaski syyä:)

    VastaaPoista
  5. Kiitos paljon! Pienimmät syöjät eivät meinanneet malttaa odottaa, että pääsevät testaamaan, voiko koristeita oikeasti syödä :D

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu