tiistai 26. heinäkuuta 2011

Carobhippu-pähkinäkeksit

Ihania möhkälekeksejä!
Nyt seuraa tarinointia siitä ajasta, kun olin aloitteleva vegaani ja luulin, että mitään vegaanille kelpaavia herkkuja ei ole olemassakaan... Vegaanin karkkihylly saisi nykyisinkin olla laajempi, mutta tuolloin kauan kauan sitten se oli todella nihkeä: vihreät kuulat ja lakritsa taisivat olla ainoita tietämiäni vegaanisia karkkeja, joten ei niillä paljon juhlittu. Vegaanisesta suklaasta en ollut koskaan kuullutkaan. (Toisin kuin nyt, hah!)



Olin lukenut jostain, että carobista valmistetaan vähän niin kuin suklaata, joten olin todella innoissani löydettyäni vegaanisen caroblevyn Sokoksen luontaistuoteosastolta. Olin niin onnellinen saadessani jälleen suklaata, etten meinannut kestää sitä tunnetta. Pettymys olikin siis melkoinen, kun suklaalevyltä näyttävä levy maistuikin vain omituiselta ja jauhoiselta, mutta ei lainkaan suklaalta. Sittemmin opin pitämään carobista tosi paljon, vaikka kyllä edelleenkin tykkään enemmän suklaasta.

Tarinan opetus onkin siis se, että jos et ole koskaan syönyt carobia missään muodossa, niin älä odota sen olevan suklaata, vaikka se siltä näyttääkin. Carob on hyvää (ja terveellistäkin, mutta ei jäädä jumittamaan siihen) ja se sopii tosi hyvin moniin sellaisiin leivonnaisiin, joissa normaalisti käytetään suklaata. Carobia myydään jauheena, jota voi käyttää kaakaon sijasta, sekä levyinä ja patukoina (ks. esim. tämä), joita voi käyttää suklaan sijasta. Oma suosikkini carobpatukoista on appelsiinicarobpatukka, jota ensimmäistä kertaa syödessäni meinasin pyörtyä sen ihanan maun vuoksi. Niin se makuaisti vain sopeutuu.

Ja koska carobia voi käyttää kaakaon ja suklaan tilalla, voi saman tehdä myös toisin päin. Jos et halua tai uskalla käyttää carobia, voit tietysti korvata carobin tässä ohjeessa tummalla suklaalla.

Carobhippu-pähkinäkeksit (n. 10 kpl)
  • 100 g vegaanista margariinia
  • 1 dl fariinisokeria
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 tl jauhettua vaniljaa
  • 0,25 tl suolaa
  • 1 rkl pellavarouhetta (ei pakollinen)
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 75 g caroblevyä tai -patukkaa pieniksi paloiksi pilkottuna
  • 1 dl kuorittuja pistaaseja (tai muita pähkinöitä)
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 °C:en ja peitä uunipelti leivinpaperilla.
  2. Sekoita margariini, fariinisokeri, sokeri, vanilja, suola ja pellavarouhe haarukalla sekaisin.
  3. Lisää ruokasooda, vehnäjauhot, carobhiput ja pähkinät ja sekoita käsin tasaiseksi. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa, jotta se ei sitkostu.
  4. Jaa taikina leivinpaperin päälle kymmeneen osaan lusikalla tai mekaanisella jäätelökauhalla ja paina keksit kämmenellä hieman litteämmiksi. Siisti keksien reunat, jos ne rispaantuvat käsittelyssä.
  5. Paista keksejä esilämmitetyssä uunissa 10–12 minuuttia eli kunnes keksien reunat ovat saaneet kauniin värin. Anna keksien jäätyä uunipellillä tai ritilällä ennen kuin siirtelet niitä, sillä ne ovat vastapaistettuina hieman pehmeitä, mutta kiinteytyvät jäähtyessään.

3 kommenttia:

  1. Kyllä vihreiden kuulien ja lakun lisäksi oli myös wienernougatia ;)

    VastaaPoista
  2. ..joka sekään ei mitenkään ihanista ihaninta ole

    VastaaPoista
  3. Wiener Nougat tuli mulla kuvioihin vasta aika myöhään, koska mulle ei tullut mieleenkään, että se voisi olla vegaanista. Se oli kyllä iloinen päivä, kun tämä asia selvisi :D Sittemmin oon tutustunut vähän toisenlaisiin suklaisiin ja alkanut pitää niistä paaljoon enemmän, mutta kyllä se Wiener Nougat (tai viinernougatti, kuten sitä lapsena nimitin) vieläkin maistuu tosi hyvälle.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu