tiistai 26. heinäkuuta 2011

Naanleipä


Kamomillan konditorian Facebook-sivulla (vink vink, käykääpä tykkäämässä) kyseltiin tänään gluteenittoman naanleivän perään. En ollut koskaan tehnyt edes gluteenillista naanleipää, joten halusin testata sitä ensin. Tulipa vaan hyvää naania! Olen muistaakseni kerran leiponut gluteenitonta leipää ja senkin sellaisesta valmiista seoksesta, joten ehkäpä minun pitäisikin hieman petrata tuota leipäosastoa. Jääkäämme siis odottamaan gluteenitonta versiota tästä ohjeesta.



Naanleipä (n. 8 kpl)
  • 2 dl vettä
  • 1 pss kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
  • 1 rkl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • (1 tl jauhettua korianteria)
  • 2 rkl öljyä
  • 1,5 dl maustamatonta soijajogurttia
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi (hieman kädenlämpöistä lämpöisemmäksi) ja sekoita sen joukkoon hiiva, sokeri, suola, (korianteri,) öljy ja soijajogurtti. (Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.)
  2. Sekoita leivinjauhe muutamaan desilitraan vehnäjauhoja ja yhdistä seos taikinaan. Lisää vehnäjauhoja sen verran, että taikina on helppoa vaivata, kimmoisaa eikä tartu pahasti sormiin. (Sormiin tarttumisen voi välttää, jos välillä peset ja kuivaat kädet ja jatkat vaivaamista jauhotetuin käsin.) Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla tunnin verran.
  3. Laita uuni kuumenemaan 275 °C:en ja peitä kaksi uunipeltiä foliolla. (Leivinpaperi voi sytttyä palamaan näin kuumassa uunissa, joten en suosittele sen käyttöä.)
  4. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja kaulitse ne noin senttimetrin paksuisiksi soikioiksi. Asettele leivät folion päälle uunipelleille ja sivele ne sulatetulla margariinilla tai öljyllä. Ripottele pinnalle siemeniä.
  5. Paista esilämmitetyssä uunissa n. 6 min. eli kunnes leivät ovat väriltään kauniin ruskeita. Sivele leivät vielä paistamisen jälkeen sulatetulla margariinilla tai öljyllä, mutta tee tämä varoen, jotta siemenet eivät irtoile leivän päältä pois. Voit myös jättää toisen voitelun tekemättä.
  6. Syö naanleivät sellaisenaan tai intialaisen ruoan särpimenä.

2 kommenttia:

  1. Hei loistavaa. Mä jään odottamaan sitä gluteenitonta versiota ;)

    T. Johanna

    VastaaPoista
  2. Mä jo vähän googlailin ja yritin selvittää, mistä aineksista gluteenitonta naania alkaisi tekemään. Kunhan keksin, millä tavoin siitä saisi yhtä pehmeän kuohkeaa kuin tämä, niin lupaan kyllä testata :)

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu