sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Vähän terveellisemmät pekaanimuffinssit vähän terveellisemmällä kuorrutteella

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Näistä muffinsseista tuli vähän hölmöt kuvat, mutta siitä huolimatta nämä olivat tosi jees. Muffinssien pohja on melkein sama kuin pekaanimuffinsseissa, mutta valkoiset vehnäjauhot on vaihdettu spelttijauhoihin ja valkoinen sokeri täysruokosokeriin. Kasvimaitona käytin luomusoijamaitoa, jonka ainesosat ovat niinkin yksinkertaiset kuin soijapapu ja vesi.
Kuorrute sen sijaan oli hieman jännittävämpi kokemus. Halusin tehdä pursotettavan kuorrutteen, mutta tahdoin tällä kertaa jättää margariinit käyttämättä. Valitsin kuorrutteen rasvaksi kookosöljyn, jolla saisin kuorrutteesta jämäkkää. Mittaillessani aineita hieman samaan tapaan kuin yleensä margariinillisissa kuorrutteissa ei kuorrutteesta tullutkaan levittyvää tai pursotettavaa. Siitä tuli kaulittavaa.

Massa ei ole yhtä helppoa käsitellä kuin marsipaani tai sokerimassa, mutta jos ei ole niin kauhean tarkkaa saada siloista ja tasaista jälkeä, on tämä hauska ja erityisesti hyvänmakuinen vaihtoehto muille kuorrutteille.

Pekaanimuffinssit speltistä ja täysruokosokerista (12 kpl)
  • 4 dl erikoishienoja spelttijauhoja (ns. valkoinen spelttijauho, esim. Sunspelt)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 1,5 dl täysruokosokeria
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 2,5 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
  • 1 dl öljyä
  • 1,5 dl pekaanimurskaa
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 °C:en ja vuoraa muffinssipelti muffinssivuoilla. (Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, voivat muffinssit levitä paistettaessa rumannäköisiksi. Voit yrittää estää tämän käyttämällä kahta vuokaa päällekkäin, lisäämällä taikinan jauhojen määrää tai vähentämällä taikinan nesteen määrää, käyttämällä niin sanottuja amerikan muffinssivuokia tai täyttämällä vuoat vasta hetkeä ennen kuin muffinssit menevät uuniin.)
  2. Sekoita spelttijauhot, leivinjauhe, ruokasooda, täysruokosokeri, vanilja ja suola.
  3. Mittaa niiden sekaan öljy sekä soijamaito ja sekoita tasaiseksi.
  4. Lisää lopuksi pekaanit ja sekoita vielä nopeasti.
  5. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyssä uunissa 18–20 minuuttia.
Näistä muffinsseista tuli tosi hassunnäköisiä, koska ne pursuilivat vuoistaan ihanasti. Ilmeisesti spelttijauhot ja täysruokosokeri saavat yhdessä aikaan sen, että muffinssien pinnasta tulee erityisen kiiltävä.


Kaulittava kaakaokuorrute
  • 0,5 dl (kylmäpuristettua) kookosöljyä
  • 1 rkl (raaka)kaakaojauhetta
  • 0,25 tl vaniljajauhetta
  • n. 4 dl ruokotomusokeria
  • 4 tl vettä
  1. Vatkaa sähkövatkaimella kookosöljy, kaakao, vanilja ja puolet ruokotomusokerista sekaisin. Lisää vesi ja sekoita.
  2. Lisää ruokotomusokeria vähän kerrallaan. Massa on valmista, kun sitä on helppo muotoilla kädessä.
  3. Voit säilyttää massaa jääkaapissa, mutta peitä se tiiviisti kelmulla.
  4. Kaulitse massa varovasti puolen senttimetrin paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla tai leikkaa veitsellä sopivia kuvioita. Massa irtoaa alustasta helpoiten, kun sen reunaa nostaa varovasti veitsellä ja avittaa massaa rauhallisesti nousemaan.
Tein muffinssien pinnalle massasta ympyrät ja jätin ne hieman liian pitkäksi aikaa odottelemaan siirtoa muffinssien päälle. Siitä johtuen kuorrute on hieman halkeillut. Jos kuitenkin kuorrutat muffinssit heti massan muotoilun perään, ei massan pinta kuivu ja lopputulos näyttää todennäköisesti oikein siloiselta. Jos massa kuivuu ja halkeilee pinnaltaa, voit vaivata sen uudelleen kimmoisaksi ja kiiltäväksi.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli mielenkiintoiselta kuulostava ohje, tätä pitää jossain vaiheessa kyllä kokeilla :)

    Eksyin tänne blogiisi jostain ja täällä näyttää olevan kivoja reseptejä :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Marika :) Toivottavasti resepteistä on iloa!

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu