sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Polkupyöräkakku


Viime viikkoina synttärisankareita on yllätetty oikein urakalla. Kolmas (tai oikeastaan neljäs) ja toistaiseksi viimeinen yllärisyntsakakku valmistui eilen ja syötiin tänään. Tupareiden/synttäreiden toinen juhlakalu oli valmistanut tarjolle kaikkea muutakin ihanaa, kuten monenlaisia itsetehtyjä konvehteja, fudgeja, raakakeksejä, suolaisia pasteijoita ja vaikka mitä. Tarjolla oli myös itsetehtyjä karjalanpiirakoita ja munatonta voita, jolle voi katsella reseptiä Vegaaninen versio -blogista. Vaikka lopetin syömisen jo useampi tunti sitten, on vatsa vieläkin pömpöllään. Valitettavasti en tajunnut ottaa kuvaa juhlapöydästä, joten joudutte vain kuvittelemaan kaiken namiherkkusyömisen.


Minulta toivottiin synttärisankarille pyöräilyaiheista kakkua ja voin kertoa, että homma oli tosi vaikea. Yritin vääntää kaikenlaisia polkupyörän osia ja tyyliteltyjä polkupyöriä sokerimassasta, mutta niistä ei vain millään tullut hyvännäköisiä. Lopulta keksin piirtää vapaalla kädellä suklaamassaan hyvin simppelin pyörän, leikata sen irti ja tehdä samalla systeemillä sen koristekavereiksi ison läjän renkaita. Kauempaa katsottuna pyörä näyttääkin ihan hyvältä, mutta läheltä katsottuna se on aika epäsymmetrinen ja epätasainen. Älkää siis klikatko kuvaa isommaksi, heheh!

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Polkupyöräkakun ainekset
  • Kakkupohjana käytin melkein samaa pohjaa kuin hasselpähkinäisessä suklaakakussa. Jostain syystä kakusta tuli tällä kertaa tosi murenevainen, joten en kirjaa muutoksia ylös.
  • Kakku on kostutettu kahvilla.
  • Kakun sisällä on kahta täytettä, kauravispistä ja suklaasta tehtyä suklaamoussea sekä suklaakinuskia pähkinöillä. Kakun on annettu kovettua jääkaapissa ennen kuin se on kuorrutettu.
  • Kakun pinta on sivelty suklaakuorrutteella ja sen on annettu kovettua jääkaapissa ennen kuin sen päälle on levitetty kaulittu suklaamassakuorrute.
  • Myös koristeet on tehty suklaamassasta.

Suklaakinuski pähkinöillä
  • 3 dl pähkinöitä rouheena (käytin pekaaneja ja hasselpähkinöitä)
  • 1 dl manteli-, soija- tai kaurakermaa
  • 2 dl fariinisokeria
  • ripaus suolaa
  • 100 g tummaa suklaata
  1. Paahda pähkinärouhetta kuivalla pannulla, kunnes se tuoksuu paahtuneelta ja on saanut hieman väriä. Tämän vaiheen voi myös jättää väliin.
  2. Valmista kinuski keittämällä mantelikermaa, fariinisokeria ja suolaa kattilassa n. 5 minuuttia eli kunnes seos on paksuuntunut ja se hieman kovettuu, kun sitä pudottaa pienen tipan kylmään veteen.
  3. Pilko suklaa ja sekoita se kinuskin sekaan. Sekoita sekaan myös pähkinät.
  4. Levitä suklaakinuski kostutetun kakun päälle mahdollisimman pian.
Suklaakinuski näytti tältä kakun välissä ennen suklaamoussen ja toisen kakkukerroksen lisäämistä. Suklaakinuski saattaa kovettua todella kovaksi jääkaapissa, koska siinä on niin paljon suklaata (ja jos kinuskia keittää liian kauan). Kakku kannattaa nostaa huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen syömistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu