sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Reilun leipurin niksit


Reilun kaupan viikko alkaa huomenna, mistä johtuen halusin kirjoittaa tästä tärkeästä asiasta Kamomillan konditorian lukijoillekin. Reilu kauppa on varmasti monille meistä tosi tuttu juttu. Reilun kaupan banaanit, kahvi, tee ja suklaa ovat meille jo ihan arkisia asioita, joita osaamme etsiä kauppareissuillamme. Reilun kaupan tuotteiden listaus ei kuitenkaan pääty tähän, vaan morjestava ihmishahmo -logon voi löytää vaikka minkälaisten tuotteiden pakkauksista: hedelmät, pähkinät, keksit, virvoitus- ja energiajuomat, leikkokukat, puuvillavaatteet ja -vanut, kosmetiikka, jalkapallot ja niin edelleen. Listaan Suomessa saatavilla olevista reilun kaupan tuotteista voi tutustua Reilun kaupan yhdistyksen nettisivuilla.



Tunnetuin viljelijälle koituvista reilun kaupan järjestelmän eduista on luultavasti se, että maailmanmarkkinahintojen vaihtelut eivät vaikuta viljelijän saamaan tuottoon. Pienet perheviljelmät saavat tuotteistaan aina vähintään reilun kaupan takuuhinnan, joka kattaa tuotannon kustannukset. Suurtiloille puolestaan maksetaan aina vähintään sellainen takuuhinta, joka takaa lakien mukaisen palkan työntekijöille, asialliset työolot sekä oikeuden järjestäytyä ja liittyä ammattiyhdistykseen. Lapsityövoiman käyttö on reilun kaupan viljelmillä aina kiellettyä.

Vaikka reilun kaupan merkki ei ole luomusertifikaatti, ovat sen ympäristökriteerit tiukemmat kuin tavanomaisessa tuotannossa. Reilun kaupan järjestelmässä edellytetään vähentämään kemikaalien käyttöä ja ottamaan huomioon vaikutukset maaperän ja vesistön tilaan sekä järjestämään jätehuolto. Lisäksi reilu kauppa on aina GMO-vapaata.

Reilu leipuri

Reilun kaupan tuotteita löytyy jo lähes jokaisesta vastaantulevasta ruokakaupasta, oli kyseessä sitten lähi-Siwa, Citymarket, Lidl tai erikoiskauppa. Reilun kaupan valikoima on laaja ja se kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun, sillä reilun kaupan vaihtoehdot toimivat ruoanlaitossa ja leivonnassa ihan samalla tavoin kuin niiden epäreilut vastineet.

  • Reilun kaupan sokeri on tavallisesti ruokosokeria, kun perusvalkoinen sokeri on ruokosokerin ja sokerijuurikkaan sekoitusta. Käytännössä tällä ei ole mitään muuta merkitystä kuin että ruokosokeri on väriltään vaaleanruskeaa. Makuun tai rakenteeseen tämä ero ei oleellisesti vaikuta.
  • Myös reilun kaupan kaakaota voi ostaa useimmista kaupoista. Pääsääntöisesti ne ovat myös luomua. Myös reiluja kaakaojuomajauheita on saatavilla.
  • Suklaan ystävälle löytyy valikoimaa niin peruskaupoista kuin pienistä erikoiskaupoistakin. Monella kauppaketjulla on oma reilun kaupan tummasuklaalevymerkkinsä, minkä lisäksi esimerkiksi Dammenbergin reilun kaupan minttusuklaalevy löytyy useiden kauppojen valikoimista. Asiaanvihkiytyneistä erikoisliikkeistä on löydettävissä eri makuvariaatioita reilun kaupan suklaalevyistä, monenlaisia reilun kaupan suklaapatukoita ja muita erikoisempia suklaatuotteita, kuten vaikkapa joulukalentereita ja pääsiäismunia!
  • Hedelmäsalaattiostoksetkin on helppo toteuttaa reiluna, sillä ananakset, mangot ja sitrushedelmät on kohtalaisen helppo löytää reiluina. Reilun kaupan banaanit ovat vakiokamaa lähes jokaisessa ruokakaupassa.
  • Leipomisessa tarvitaan myös rasvaa. Jos etsit muuta kuin kotimaista rypsiöljyä, on joidenkin erikoiskauppojen valikoimissa monenlaisia reiluja siemen- ja pähkinäöljyjä, jotka antavat leivonnaisille uudenlaisen makumaailman.
  • Jos makeannälkä on kova, mutta leipominen ei kiinnosta, saatavilla on esimerkiksi Pirkka-sarjan reilun kaupan keksejä. Erikoisliikkeissä valikoima on luonnollisestikin tätä laajempi ja jopa gluteenittomia vaihtoehtoja on saatavilla reiluna.
  • Tee- ja kahvihyllyltä voi etsiskellä niin maustettuja kuin pikaversioitakin reilun kaupan tuotteista. Nämä juomat voi käyttää normaaliin tyyliin, mutta niitä voi käyttää myös leivonnan raaka-aineina ja vaikkapa täytekakun kostuttamiseen.
Näiden vinkkien myötä toivotan kaikille tasapuolisesti hyvää reilun kaupan viikkoa!

2 kommenttia:

  1. Moi, mietin tässä vaan että onko sinulla noiden sokerien ekologisuudesta tarkempaa näppituntumaa, epäterveellisyysaspektit ihan sivuuttaen. Olen itse siinä (harha?)luulossa että sokerijuurikkaasta tulee vähemmän luontoa rasittavaa sokeria, ja muutenkin tuntuu järkevältä suosia suomalaista, mutta kovaa faktaa minulla ei asiasta ole, onko sinulla?
    -Virpi

    VastaaPoista
  2. Kiitos Virpi hyvistä kysymyksistä!

    En tiedä sokeriruo'on ja sokerijuurikkaan viljelyn ympäristövaikutuksista oikeastaan mitään. Oletan, että sokerijuurikas on lannoituksen ja myrkyttämisen suhteen vaatimattomampi, koska se kasvaa myös Suomessa, kun taas sokeriruoko kasvaa kuumemmissa ja kosteammissa olosuhteissa, joissa on enemmän ei-toivottuja hyönteisiä ja homeita, joita pitää torjua. Tämä on kuitenkin vain arvaus.

    Jos voisimme valita ruokosokerin ja juurikassokerin välillä, olisi asia ehkä vähän yksinkertaisempi. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole, sillä Suomessa myytävä tavallinen valkoinen sokeri on sokerijuurikkaan ja sokeriruo'on sekoitusta eli se on vain puoliksi kotimaista. Toinen puoli tavissokerista tulee siis sellaisista maista, joissa ympäristö- ja ihmisoikeuslainsäädäntö ovat kaukana meille tutusta.

    Suomessa ei tuoteta luomusokerijuurikasta ainakaan siinä mittakaavassa, että siitä tehtäisiin sokeria kauppoihin. Dansukkerilla on kahta luomusokeria, joista toinen on reilun kaupan ehdoin tuotettua. Kumpainenkin näistä on ruokosokeria eli peräisin jostain muualta kuin Suomesta. Kuljettamista merkittävämpi tekijä tuotteen ympäristökuormassa on sen tuotantotapa, joten siitä syystä kaukaa tuotu ei automaattisesti ole ympäristönäkökulmasta huonompi kuin lähellä tuotettu.

    Näiden tietojen pohjalta valitsen itse luomutuotetun reilun kaupan sokerin, koska uskon, että sen tuotannossa otetaan normisokeria paremmin huomioon sekä ihmisten että ympäristön hyvinvointi.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu