maanantai 9. tammikuuta 2012

Appelsiini-suklaa-mantelikeksit (gluteeniton)


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

En ole tainnut ihan hirveästi kirjoitella tänne gluteenittomia keksiohjeita, joten oli aika testata sellaista. Näistä kekseistä tuli hyvänmakuisia, mutta/koska (valinta on sinun) ne eivät ole erityisen makeita. Ohjeen jauholaatuja ei ole pakko noudattaa orjallisesti, vaan ne voi korvata monilla gluteenittomilla jauholaaduilla.

Koostumukseltansa keksit olivat himpun verran liian pehmoisia. Kahden ensiksi paistamani testikeksin perusteella sanoisin, että ongelma on ratkaistavissa sillä, että keksit paistaa väljästi, jolloin niillä on tarpeeksi tilaa ottaa kaikki uunin luovuttama rapeuttava lämpö vastaan tämä on otettu huomioon ohjeessa.

Appelsiini-suklaa-mantelikeksit (gluteeniton)
  • 2 dl täysjyväriisijauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 0,5 dl quinoajauhoja
  • 0,5 dl maissijauhoja
  • 0,75 tl ruokasoodaa
  • 1 dl mascobadosokeria (tai fariinisokeria)
  • 0,5 dl öljyä
  • 50 g vegaanista margariinia
  • 0,25 tl vaniljajauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 dl kauramaitoa* (tai muuta kasvimaitoa)
  • 1 tl psylliumia
  • 1 tl appelsiininkuorta (n. yhden appelsiinin kuori)
  • 100 g maidotonta suklaata
  1. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla ja laita uuni kuumenemaan 190 C-asteeseen.
  2. Mittaa riisi-, manteli-, quinoa- ja maissijauhot sekä ruokasooda kulhoon.
  3. Yhdistä toisessa kulhossa mascobadosokeri, öljy, margariini, vaniljajauhe, suola, kauramaito, psyllium ja appelsiininkuori. Ei haittaa, vaikka margariini ei sekoittuisikaan nesteiden sekaan tasaisesti.
  4. Leikkaa suklaa terävällä veitsellä pieniksi paloiksi.
  5. Sekoita kaikki ainekset ja vatkaa tehosekoittimella minuutin verran.
  6. Nosta jäätelökauhalla tai lusikalla uunipelleille n. 14 kasaa ja paina niitä sormilla hieman litteämmiksi.
  7. Paista keksejä yksi pellillinen kerrallaan esilämmitetyssä uunissa n. 10 minuuttia eli kunnes keksien reunat ovat saaneet hieman väriä. Anna keksien jäähtyä uunipellillä kymmenen minuuttia ennen niiden siirtämistä, sillä ne ovat uunista tullessaan hyvin pehmeitä, mutta jähmettyvät sittemmin.
* Varmista kauramaidon soveltuvuus, jos leivot keksejä keliaakikolle!

7 kommenttia:

  1. Mitä on tuo mystinen mascobadosokeri, joita näkyy sun ohjeissa? Samaa kuin muscovado?

    VastaaPoista
  2. En ihan hirveän hyvin ole selvillä sokereista, mutta mun käsityksen mukaan mascobado ja muscovado ovat eri sokereita. Mascobado on maultaan ja rakenteeltaan hyvin fariinisokerimainen, kun taas muscovado maistuu muistikuvieni mukaan enemmän melassille ja on tummempaa.

    Ja nyt jään odottamaan, että joku sokeriasiantuntija tulee teilaamaan edellisen kappaleen ja kertoo mascobadon ja muscovadon olevan täsmälleen sama asia :D

    VastaaPoista
  3. Olisin juuri kysynyt samaa tuosta eriskummallisesta sokerista :> Ravitsemustiedettä opiskelen itse ja sokeri-asia kiinnostaa valtavasti mutta muscovado on aivan uusi löydös :) Ja reseptistä täytyy sanoa kyllä sen verran, että vesi herahti kielen päälle. Njam. Hassua tässä on se, että keksi itsessään on niin tavattoman helposti valmistuva herkku mutta raaka-aine lista on kuitenkin huiman pituinen. Tarkemmin kun tutustuin sisältöön, huomasin että tämähän on oikea terveyskeksi! =) Suklaan kun vielä vaihtaa sokerittomaan niin tässäpä oiva välipala, ja aamiainen, ja ja ja.. :) Omat rahkeet eivät vaan riitä tällaisten näpertelyyn, kiitos sinulle silmänruoasta! Vinkkaan sivuistasi kokki-äidilleni, joka saattaisi vaikka intoutua testailemaan.

    VastaaPoista
  4. Voi että tuli hyviä! Lapsi, joka meillä on se vilja-allergikko (kaura ja vehnä pahimpia), ei niin välitä appelsiinista, ja suklaata ei ollut, joten vaihdoin niiden tilalle cashew-palasia reilun desin. Jauhoina oli täysjyväriisi 2 d, maissi 1 dl ja kuorimattomista manteleista tehty jauho 1 dl, sokerina inkkarisokeri, maitona riisimaito, kun sattui olemaan aukinainen purkki.

    Mahtavan hyvä ohje, tulee ihanan mureita keksejä. Kiitos! Lapsi pyysi kertomaan terveiset ja kiitokset myös. Tämä on jatkossa pohjataikinana gluteenittomille kekseillemme, tilauksessa ovat seuraavaksi taatelipikkuleivät. :)

    VastaaPoista
  5. Maama: Kiva kuulla, että keksit kiinnostavat :) Gluteenittomissa ohjeissa reseptille tulee pituutta yleensä siitä, että eri jauholaatuja on enemmän kuin yksi. Raaka-ainelista lyhenisi paljon jo siitä, että kirjoittaisin siihen "3 dl gluteenitonta jauhoa" :D Toivottavasti äitisi innostuu testailemaan!

    Tiina H. Ihana kuulla, että resepti toimi pienin muokkauksinkin. Intiaanisokeri on itse asiassa melkeinpä sama asia kuin tuo mascobado, joten se käy tähän hyvin. Kiitokset terveisistä ja kiitoksista lapsellesi! Laitan taatelit korvan taakse :)

    VastaaPoista
  6. Niin joo, lapsi siis toivoi, että vaihtaisin seuraavaksi pähkinät taateleihin :). Samaa pohjaa siis käytämme, se toimi mahtavan hyvin ja maistui.

    VastaaPoista
  7. Hups, väärinymmärrys :) Taateliohjeet voisivat kuitenkin olla paikallaan, kun tuota superherkkua ei ole täällä kummemmin näkynyt.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu