keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Gluteenittomat Runebergin tortut


Muokattu 3.2.2015: Vaihdettu kuva tuoreempaan ja nätimpään. Myös reseptiä muokattu vähän.

Tein vuosi sitten Runebergin torttuja, joista tuli hitti niitä syöneiden joukossa, ja tänä vuonna muokkasin reseptin gluteenittomaksi. Yksi syy tälle on se, että vietän ihan vain huvin vuoksi vehnätöntä tammikuuta, enkä nähnyt erityisen mielenkiintoisena tehdä Runebergin torttuja ohra- tai ruisjauhoista. Sellaisenaan nämä tortut eivät ole erityisen makeita, mutta kirsikkalevitteen ja tomusokerikuorrutuksen kanssa ne maistuvat juuri passelin makoisilta.

Jos Johan Ludvigilla olisi ollut keliakia, olisi Fredrika todennäköisesti valmistanut tortut armaalleen juuri näistä aineksista.

Gluteenittomat Runebergin tortut (6 normikokoista tai 12 muffinssikokoista)
  • 1,5 dl öljyä
  • 1,5 dl fariinisokeria (tiiviisti mittaan pakattuna)
  • 1,5 dl maustamatonta soijajogurttia tai omena- tai päärynäsosetta
  • 0,75 tl manteliaromia tai 0,5 tl karvasmanteliaromia
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1,5 dl gluteenitonta ja maidotonta korppujauhoa (esim. Moilas)
  • 1,5 dl mantelijauhetta
  • 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta* tai riisijauhoja
  • 0,25 tl ksantaania
  • 1,5 tl leivinjauhetta
Koristeluun
  • n. 1,5 dl kirsikka- tai vadelmahilloa
  • 1 rkl vettä
  • n. 2,5 dl tomusokeria
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 C-asteeseen. Jos käytät metallisia Runeberg-vuokia, niin rasvaa ja jauhota ne. Muista käyttää gluteenitonta jauhoa! Jos teet tortut muffinssivuokiin, käytä mielellään myös muffinssipeltiä.
  2. Mittaa öljy, fariinisokeri, soijajogurtti, manteliaromi, kardemumma ja suola kulhoon ja sekoita ne sähkövatkaimella tai vispilällä.
  3. Lisää joukkoon gluteenittomat korppujauhot, mantelijauhe, gluteeniton jauhoseos, ksantaani sekä leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi.
  4. Painele taikina tasaiseksi kerrokseksi vuokiin.
  5. Paista esilämmitetyssä uunissa kypsiksi. Perinteisenmalliset Runebergit paistuvat 24 minuutissa ja muffinssikokoiset 20 minuutissa. Tortut ovat kypsät, kun niihin työnnettyyn tikkuun ei jää ulosvedettäessä taikinaa.
  6. Anna torttujen jäähtyä ja paina niiden keskelle peukalolla kolo. Täytä kolo hillolla.
  7. Valmista vedestä ja tomusokerista jämäkkä tahna, laita se pursotuspussiin ja pursota tortun reunoille kaunis rengas.
* Suosittelen Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta.

    Vinkkejä!
    • Itselläni on käytössä silikoninen kuuden Runebergin vuoka, joka toimii mukavasti muun muassa siksi, ettei sitä tarvitse rasvata. Jos käytät metallisia vuokia, tortut kypsyvät hieman ohjeessa annettua aikaa nopeammin.
    • Ohjeesta voi tehdä myös Runebergin muffinsseja, jolloin taikinasta riittää noin kahteentoista muffinssivuokaan. Muffinssien paistoaika on n. 20 minuuttia.
    • Perinteisesti Runebergin tortut on täytetty vadelmahillolla, vaikkakin huhun mukaan Fredrika käytti tortuissaan oikeasti omenasosetta. Perinteistä voinee poiketa sen verran, että voit käyttää näissä juuri sitä hilloa, mikä mielestäsi parhaalta maistuu. Itse suosittelen kirsikkaa!
    • Jos kaipaat vieläkin eksoottisempaa Runebergin torttua, kannattaa suunnata Peikkojen maailmaan, josta löytyy ohje raaoille Runebergeille. Myös Peikkojen maailman tortturesepti on gluteeniton, ja siitä saa täysin vegaanisen käyttämällä hunajan tilalla agavesiirappia.

    Vehnättömään tammikuuhuni liittyen törmäsin ilahduttavaan tuotteeseen kaupassakäydessäni: Gluteeniton maailma -merkkiseen, gluteenittomaan luomubrownieainekseen, jonka voi valmistaa täysin vegaanisena. Taikina maistui herkulliselta, samoin uunista tullut valmis leivonnainen, josta (salaa) maistoin pienen palan. Huomenna selviää tarkemmin, kuinka browniesit pärjäävät joutuessaan ahnaiden vegaanien kitoihin.

    13 kommenttia:

    1. Heh! Juuri tänään puhuimme ainejärjestömme hallituksen perehdytystilaisuudessa runebergintorttujen leipomisesta. Joku kysyi, pystyykö mulle sopivia torttuja tekemään (olen siis vegaani ja keliaakikko), joten päätin ottaa selvää asiasta. Tämä resepti löytyi kuin tilauksesta! :) (Kaikissa muissa löytämissäni gluteenittomissa resepteissä oli munaa.) Kiitos!

      Olen vieraillut blogissa aiemminkin jotain etsiessäni, mutten aiemmin ole huomannut gluteenittomia reseptejäsi. Pitää joskus kokeilla muitakin herkkuja! :P

      VastaaPoista
    2. Moi! Sinulla on kiva blogi :)
      Minäkin haluaisin tehdä runebergintorttuja koska ne ovat ihania mutta ne ovat myös tosi vaikea leipoa :P

      VastaaPoista
    3. Anni: Hauska yhteensattuma :) Toivottavasti gluteenittomista ohjeista on sinulle iloa!

      Piparipulla: Kiitos :) Eivät nämä ihan kamalan vaikeita ole tehdä, jos vain osaa mitata ja sekoittaa ;)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Eilen tehtiin "ruunareita". Leipominen oli helppoa ja hyviä tuli! Vähän meinasivat olla murenevaisia, mutta se ei haitannut; olen jo tottunut siihen gluteenittomassa leivonnassa. (Syynä saattoi olla myös tumman riisijauhon tilalla käyttämäni Finaxin vähäproteiininen jauhoseos.) Vielä en ole ehtinyt muita glutisreseptejäsi kokeilla, mutta tästä ainakin oli iloa! :)

        Poista
      2. Ihan mahtavaa, että olivat iloisia torttuja! Mun tortut kyllä pysyivät hyvin koossa, joten ehkä syy tosiaan oli jauhoissa. Hyvä kuitenkin, että maistuivat :)

        Poista
    4. hahaa, juuri kun olin ajatellut että olis hauskaa kokeilla tehdä runebergin torttuja mutta jäänyt vain ideaksi, kun ei ollut intoa kaivella netistä veg ja glut reseptiä.. mut sit ajattelin "kattoa vaan" mitä olet viime aikoina postaillut ja siinähän tämä oli kuin tilauksesta! ja kiva kun linkkasit raakaversionkin, nyt kokeilen kyllä molempia!
      hyvä satu!!!!!!!!

      -jatta

      VastaaPoista
    5. Jee! Kiitos, Jatta :) Meillä täällä Kamomillan konditoriassa osataan täyttää asiakkaiden toiveet jo ennen niiden esittämistä :D

      VastaaPoista
    6. Iskä kokkaa -blogin Miehiset Runebergin tortut menevät eksoottisuudessaan vielä Peikkojen maailmankin ohi. Reseptistä vaikuttaisi olevan melko helppoa modifioida myös gluteeniton versio?

      Ilkka

      VastaaPoista
    7. Koska tosimiehet uskaltavat olla kilttejä pienimmilleen, voivat he tehdä Miehiset Runebergin tortut esimerkiksi Topas Wheatyn seitanmakkarasta ja Cheezlyn soijajuustosta ;)

      Gluteenittomanakin nuo onnistuvat, jos käyttää Tofu kasvisgrillereitä, mutta henk.koht. mielipiteeni on, että tuolloin makuelämys ei ole paras mahdollinen. Suosittelen siis ehdottomasti herkullisia, vehnägluteenipohjaisia seitannakkeja soijanakkien sijaan, mikäli gluteeni kuuluu ruokavalioosi.

      VastaaPoista
    8. Sain vihdoin tänä vuonna aikaiseksi tehdä näitä kun keliaakikkoystäväni tuli juuri sopivasti tässä runeberginpäivän tienoolla kylään, ja täytyy sanoa, että olivat aivan törkeän hyviä!
      Me vielä kostutettiin sokerivesi-rommi-seoksella ja se toimi hienosti. Kiitos ohjeesta!

      VastaaPoista
    9. Mahtavaa, Enska! Ihana kuulla :)

      VastaaPoista
    10. Mikä mieletön ohje! Korvasimme puolet korppujauhoista jauhetuilla gluteenittomilla pipareilla ja kostutimme tortut kauramaito-rommilla. Tuli parhaat Runebergin tortut ikinä (ml. vehnäiset ja eläinperäiset verrokit). :O Kiitos!

      VastaaPoista

    HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

    Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

    - Satu